Tieto- ja viestintätekniikka sekä digitalisaatio
Digiteknologioiden, kuten tekoälyn ja 5G-verkkojen, kehittäminen vaikuttaa laajasti koko yhteiskuntaan.
Uudistamme yhteiskuntaa tutkimukseen pohjautuvalla tiedolla, luovuudella ja yrittäjämäisellä ajattelulla. Näin luomme uudenlaisia ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Tutkimuksessa keskitymme seitsemälle avainalueelle. Niillä keskeiset osaamisalueemme ICT, materiaalit, taide ja muotoilu sekä liiketoiminta yhdistyvät kolmeen suureen haasteeseen: energiaratkaisuihin, asuinympäristöön ja terveyteen.
Digiteknologioiden, kuten tekoälyn ja 5G-verkkojen, kehittäminen vaikuttaa laajasti koko yhteiskuntaan.
Ilmastonmuutoksen ravistellessa maailmaa resurssien viisasta käytöstä tulee yhä tärkeämpää. Metallien kierrätys ja kestävät tekstiilikuidut – materiaalitutkimuksessa on paljon mahdollisuuksia.
Taide ja luovuus antavat mahdollisuuden tarkastella aikamme suuria haasteita uudesta näkökulmasta. Tavoitteenamme on löytää uusia tapoja ratkaista mahdottomilta vaikuttavia ongelmia, edistää ihmisten hyvinvointia ja vaikuttaa myönteisesti koko yhteiskuntaan.
Tutkimuksemme edistää Suomen teollisuuden kilpailukykyä ja uudistumista sekä auttaa poliittisessa päätöksenteossa. Ilmiöt, kuten digitalisaatio ja alustatalous, muuttavat tapoja, joilla työskentelemme, elämme ja käsittelemme rahaa ja omaisuutta.
Tapa, jolla energia tuotetaan ja kulutetaan, vaikuttaa kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Edistämme vastuullisempaa tulevaisuutta monialaisten energiateknologioiden alalla.
Tavoitteenamme on ymmärtää, miten yksilöt kokevat fyysisen ympäristönsä ja mitä voisimme tehdä tämän kokemuksen parantamiseksi. Suunnittelemme kaikille sopivia parempia elinympäristöjä.
Erilaiset terveyshaitat ja sairaudet aiheuttavat massiivisia inhimillisiä kärsimyksiä ja taloudellisia menetyksiä. Terveyden ja hyvinvoinnin tutkimuksella parannamme ja pidennämme ihmiselämää.
Tohtoriohjelmat antavat tohtorikoulutettaville valmiudet toimia haastavimmissa tutkija- ja asiantuntijatehtävissä. Professorien tenure track -urapolun tavoitteena on tukea professorin akateemista vapautta ja siten edistää huippuyliopistotason saavuttamista tutkimuksessa, opetuksessa, akateemisessa johtamisessa ja yhteiskunnallisessa vuorovaikutuksessa. Lehtorien urajärjestelmä on vuorostaan opettajille suunnattu urapolku. Lue lisää näistä mahdollisuuksista.
Kuusi tohtoriohjelmaamme tarjoavat korkea laatuista tohtorinkoulutusta monialaisessa kansainvälisessä tutkimusyhteisössä. Koulutus valmistaa tohtoriopiskelijota vaativille akateemisille urille ja asiantuntijatehtäviin, sekä työskentelyyn yrittäjänä tai itsenäisenä taiteilijana.
Aalto-yliopiston professorien urapolku.
Lehtorien urajärjestelmä on tarkoitettu opetushenkilöstölle. Lehtorit keskittyvät työssään erityisesti opetukseen ja sen kehittämiseen. Lisäksi he osallistuvat tutkimukseen ja taiteelliseen toimintaan. Aalto-yliopiston lehtorien urajärjestelmän tavoitteena on edistää opetushenkilökunnan osaamisen kehittymistä, sillä vastuu opetuksen kehittämisestä ja opetuksen johtamisesta kasvaa kokemuksen karttuessa.
Ajankohtaiset asiat ja palvelut opettajille.
Vaikuttavuus ja tieteen korkea laatu saavutetaan parhaiten yhteistyöllä - sekä eri tutkimusalojen että yliopistojen kanssa. Tutustu Aallon huomattavimpiin tunnustuksiin, rahoituksiin ja projekteihin.
Teknillisen fysiikan professori Olli Ikkala on saanut kolmannen kerran Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hanke kestää viisi vuotta.
Antti Oulasvirta on saanut 2,5 miljoonan euron Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoituksen käyttäjämallien tutkimiseen.
Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt DarkQuantum-hankkeelle kaikkiaan 12,9 miljoonan euron Synergy Grant -rahoituksen, josta Aalto-yliopiston osuus on noin kaksi miljoonaa euroa. ERC Synergy Grant -rahoitus on kaikkiaan Aallon toinen ja Suomen kolmas. Aalto-yliopiston osuutta tutkimuksessa johtaa yliopistonlehtori Sorin Paraoanu tutkimusryhmineen.
Tältä sivulta löydät Aalto-yliopiston tekniikan, talouden ja taiteen asiantuntijoita. Heidät on jaoteltu eri asiasanojen alle.
Lyhyillä yleistajuisilla videoilla vakinaistetut professorit esittelevät omaa alaansa ja tutkimustaan.
Aalto-yliopisto edistää luovuutta kaikilla aloilla ja kaikissa yhteisöissä. Yksi tavoitteistamme on yhteiskunnan uudistaminen taiteen, luovuuden ja muotoilun avulla. Olemme edelläkävijöitä taiteen ja luovien käytäntöjen yhdistämisessä tutkimukseen ja opetukseen.
Ilkka Niemelä, rehtoriTiede ja taide auttavat meitä jäsentämään entistä monimutkaisempaa maailmaa ja samalla parhaimmillaan haastavat omaa ajatteluamme.
Tärkeimmät avainluvut sekä hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös.
Yhteistyöalustamme yhdistävät tutkijoita eri laitoksilta ja tarjoavat mahdollisuuden yhteistyöhön ja verkostoitumiseen ulkopuolisten sidosryhmien kanssa.
Aalto Networking Platform tukee monialaista ja tieteidenvälistä tutkimusta Aalto-yliopiston tutkimuksen avainalueilla.
Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit ovat välttämätön edellytys huipputason tutkimukselle ja opetukselle. Niitä kehitetään myös palvelemaan ulkopuolisia käyttäjiä.
Avoin tiede on merkittävä tapa edistää tiedettä ja tieteen vaikuttavuutta yhteiskunnassa sekä mahdollistaa uudenlaista yhteistyötä ja innovaatioita.
Aalto-yliopisto arvioi säännöllisesti yliopistossa tehdyn tutkimuksen ja taiteellisen työn laatua sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Arviointi perustuu vertaisarviointiin ja noudattaa parhaita kansainvälisiä käytäntöjä.
Aalto-yliopisto on sitoutunut hyvään tieteelliseen käytäntöön. Tutkimuseettisiin kysymyksiin löydät apua ja tietoa.
Aalto-yliopistossa tutkimusta ja taiteellista toimintaa tekevät korkeakoulujen laitoksilla työskentelevät tutkijat ja opettajat. Yliopiston johdon ja palveluiden tehtävä on taata pitkäaikaiset edellytykset heidän työnsä laadulle ja vaikuttavuudelle.