Hyvinvointiarkkitehtuuri luo ympäristöjä, joissa on hyvä olla (ulkoinen linkki)
Rakennettu ympäristö vaikuttaa meihin ja hyvinvointiimme merkittävästi.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa tavoitteet ovat korkealla – ja miksi ei olisi, kun tekemisen taso on kansainvälisestikin tarkasteltuna huippuluokkaa! Koulussa työstetään mm. vaateteollisuuden myrkyttömiä värejä, diplomatian ja konfliktien ratkaisun digitaalisia työvälineitä sekä kierrätettyjä rakennusmateriaaleja.
Entistä monialaisemmat haasteet ja globaalisti linkittyneet riippuvuussuhteet vaativat luovia ratkaisuja – ja ennen kaikkea oikeiden kysymyksien kysymistä.
Taide ja suunnittelu ovat osa hyvinvointiyhteiskunnan perustavia rakennuspalikoita: koulutuksesta ja tutkimuksesta ei voi säästää, sillä Suomen ja maailman ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan jatkossakin uusia osaajia ja innovaatioita.
Alle 60 % Aalto-yliopiston kuluista katetaan opetus- ja kulttuuriministeriön budjetista. Loppurahoitus kerätään erilaisista muista lähteistä, kuten yksityislahjoituksista. Siksi kaiken kokoiset lahjoitukset ovat erityisen tärkeitä.
Miksi ihminen osaa lähettää avaruusturisteja stratosfääriin, mutta ei ole onnistunut ratkaisemaan maailmanlaajuisia kestävyyshaasteita?
Me ihmiset olemme mestareita ratkomaan vaikeita, usein teknologista osaamista vaativia pulmia, jotka voidaan eristää yksittäisiksi ongelmiksi ja joihin voidaan etsiä oikeanlaista asiantuntemusta ja ratkaisu. Mutta kun siirrytään moniulotteisiin kestävän kehityksen haasteisiin, eivät yksittäiset teot ja hankkeet riitä.
Toiminnan muuttaminen on suhteellisen helppoa; ajattelun, uskomuksien ja toiminnan takana vaikuttavien arvojen sen sijaan vaikeampaa. Kestävän kehityksen ja konkreettisen "paremman huomisen" ratkaisujen kuvittelu ja toteutus vaatii uskallusta.
Globaaleja ongelmia ja yhteiskunnan hyvinvoinnin haasteita voidaan ratkoa vain rohkeasti kohtaamalla tuntematon, hyväksymällä epämääräisyys, erilaisuus ja monimutkaisuus. Jos tämä saa sinut tuntemaan epämukavuutta, olet ymmärtänyt asian ytimen.
Jotkut meistä nauttivat epämukavuusalueella oleilusta ja loistavat siellä toimiessaan. Toisia taas ajatuskin ahdistaa. Kuulutpa sitten itse kumpaan joukkoon tahansa, tarvitsemme yhteiskuntana moninaisuuden, ristiriitaisuuden, arvaamattomuuden ja epävarmuuden sietäjiä, jotka kukoistavat päästessään käyttämään luovaa ajatteluaan ja osaavat kanavoida sitä kukin omaan asiantuntija-alaansa.
Tarvitsemme taiteiden ja suunnittelun osaajia.
Maailmassa on isoja haasteita niin tänään kuin huomennakin, ja siksi tarvitsemme osaavia suunnittelijoita, arkkitehtejä, muotoilijoita, kuvataidekasvattajia ja eri alojen taiteilijoita myös jatkossa.
Tarvitsemme jatkossakin luovia ja uteliaita ajattelijoita; tarvitsemme maailmankansalaisia, jotka luovat mielikuvituksellisia ja epätavanomaisia lähestymistapoja monimutkaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. Varmista, että meillä on tulevaisuudessakin digitaalisen median, visuaalisen kulttuurin, vastuullisen muodin, kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin kehittäjiä.
Tehtävä ei ole helppo julkisen talouden kiristyessä. Siksi lahjoitukset luovien alojen koulutuksen ja tutkimuksen korkean laadun varmistamiseksi ovat tärkeämpiä kuin koskaan.
Lahjoittamalla Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululle autat kehittämään kestävämpää, sujuvampaa ja miellyttävämpää arkea.
Jos harkitset yli 10,000 euron suuruista lahjoitusta, olethan yhteydessä taiteiden ja suunnittelun varainhankinnan asiosta vastaavaan Eveliina Mikkolaan.
Tutkijamme ja opiskelijamme kehittävät ratkaisuja aikamme vaikeisiin kestävän kehityksen haasteisiin, jotka liittyvät esimerkiksi materiaaleihin, vaateteollisuuteen ja asumiseen.
Rakennettu ympäristö vaikuttaa meihin ja hyvinvointiimme merkittävästi.
Biomateriaalit tarjoavat kestävämpiä vaihtoehtoja nykyiselle materiaalimaailmallemme.
Tekstiili-, vaatetus- ja muotiteollisuuden on muututtava. Miten muutos tehdään? Tutustu Aalto-yliopistoyhteisön visioihin kestävän muodin tulevaisuudesta.
Suomalainen elokuva niittää menestystä ja löytää yhä laajemmin myös kansainvälistä yleisöä. Mikä menestystä selittää?
Muoti kaihtaa tarkkaa määrittelyä eikä suostu asettumaan yhteen lokeroon: se on monia eri aloja sekä toiminnan ja tiedon tasoja yhdistelevä hybridi.
Maisema-arkkitehdit muokkaavat maisemaa. Maiseman suunnittelun painopiste on siirtynyt erillisistä viheralueista laajempiin kokonaisuuksiin.
Julia Lohmann korostaa, että muotoilulla voi olla merkittävä rooli kestävän muutoksen toteuttamisessa.
Kaupallisen peliteollisuuden ulkopuolella elää laaja kirjo erilaista pelikulttuuria, jonka mahdollisuudet ovat miltei rajattomat.
Kiitos lahjoituksestasi! Jokainen lahjoitus on meille merkityksellinen. Yhdessä voimme rakentaa kestävämpää tulevaisuutta.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelijat ovat olemassa olevien rakenteiden ja käytänteiden kyseenalaistajia, uusien toimintatapojen kehittelijöitä, kestävän tulevaisuuden rakentajia.
Korkeakoulu kouluttaa alansa ammattilaisia neljällä laitoksella: Taiteen ja median laitos, Muotoilun laitos, Elokuvataiteen laitos ja Arkkitehtuurin laitos. Kaikille näille on yhteistä luova ajattelu ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan sekä sosiaalisesti, kulttuurillisesti ja ekologisesti kestävän rakennetun ympäristön vastuullinen kehittäminen.
Korkeakoulun kouluttamat alat vaativat tekijöiltään kriittistä ajattelua, todellisuuden havainnointia ja oivaltavaa tulkintaa, teknistä osaamista ja taloudellista tietämystä.