Paradigma on vallitseva ja yleisesti hyväksytty ajattelutapa tai viitekehys. Suppeammin paradigma voi myös tarkoittaa tieteenalan tai taiteen keskeistä teoriaa tai suuntausta.
Uudet paradigmat korvaavat vanhoja teorioita ja muuttavat tiedettä, teknologiaa ja ihmisten elämää. Esimerkiksi Charles Darwinin evoluutioteoria tai DNA:n löytäminen mullistivat aikanaan biologian tutkimuksen. Teknologiset muutokset, esimerkiksi sähkömoottorit, sosiaalinen media, kännykät tai suoratoistopalvelut ovat mullistaneet omia toimialojaan ja meidän kaikkien arkea.
Paradigman vaihtaminen ei ole helppoa tai nopeaa, koska vanhojen paradigmojen ympärillä on rakenteita, valtaa ja yhteiskunnallisia suhteita.
Kestävyysmurros on yksi esimerkki käynnissä olevasta paradigmojen muutoksesta.
Lähde: Wikipedia
Systeemiajattelu auttaa ymmärtämään monimutkaisten järjestelmien toimintaa kokonaisuutena ja niiden osien välisiä vuorovaikutuksia. Se auttaa havaitsemaan rakenteita ja löytämään vipuvaikutuksia monimutkaisten ja vaikeasti rajattavien ongelmien ratkaisemiseen.
Viheliäiset ongelmat, kuten ilmastonmuutos, johtuvat vanhentuneesta ajattelutavasta, ja vaativat uudenlaisia lähestymistapoja, osaamista sekä organisaatiorajat ylittäviä toimintamalleja.
Kuten Einstein sanoi: ”Emme voi ratkaista ongelmia samalla ajattelulla, jolla ne ovat syntyneet.”
Lähde: Sitra: Viheliäisten ongelmien ratkaiseminen systeemiajattelulla