Uutiset

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Toukokuun viimeisellä viikolla 25.5.–2.6.2024 vietetään Turussa Kestävä digitaalinen arki -teemaviikkoa. Viikon aikana Turun pääkirjastossa, Taiteen talolla ja Turun Kirjakahvilassa järjestetään Kuvia tulevaisuudesta -näyttely, korjauskahvila, paneelikeskustelu, leffakerhon näytös ja kierrätyspiste. Tapahtumat ovat avoimia kaikille.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Banneri: Minna Vigren.

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi. 

”Digitalisaatio esitetään usein ratkaisuna kestävyysongelmiin, mutta liian vähän kiinnitetään huomiota siihen, minkälainen on digitaalisen teknologian ympäristöjalanjälki”, kertoo teemaviikon järjestäjä, Aalto-yliopiston tutkija Minna Vigren.

Osana teemaviikkoa on Kuvia tulevaisuudesta -näyttely Taiteen talolla, jossa 16–18-vuotiaat nuoret kertovat tekoälysovelluksella tekemiensä kuvien avulla toiveistaan koskien vaihtoehtoista tulevaisuutta.

”Näyttelyn kuvien avulla kutsumme ihmisiä aikamatkalle vuoteen 2050. He voivat myös kuvitella, miltä kuvien tulevaisuudessa eläminen tuntuisi ja mitä pitäisi tapahtua, jotta kuvista tulisi todellisuutta”, Vigren sanoo.

MOU-taiteilijanimen teos The Evergrowing on mukana Kuvia tulevaisuudesta -näyttelyssä Turussa.
MOU-taiteilijanimen teos The Evergrowing on mukana Kuvia tulevaisuudesta -näyttelyssä. Kuva on toteutettu Wombo Dream -tekoälysovelluksella.

Mukana on myös MOU-taiteilijanimen teos The Evergrowing. Wombo Dream -tekoälysovelluksella toteutettua teosta kuvataan näin:

On vuosi 2050. Menneisyyden yhteiskunnan harmit on hylätty, ja luonto on ottanut vallan. Ylikasvaneita rakennelmia ylläpidetään yhteistyöllä ja toivolla. Autot, lentokoneet ja melkein kaikki muut ajoneuvot on hylätty, poikkeuksena muutamat toimivat junat. Ihmiset liikkuvat kaupungissa kävellen, kiipeillen ja pyöräillen. Kaupunkeja jatketaan ainoastaan ylöspäin eikä viedä enempää maan pinta-alaa. Kaikki asukkaat elävät yhteisöissä ja rauhassa muiden yhteisöjen rinnalla. Kaikki huolehtivat toisistaan ja yhteisestä elintilastaan. Eläimet, kasvit ja ihmiset elävät täydellisessä harmoniassa keskenään eikä niiden rauhaa häiritse mikään tai kukaan.

Tiistaina 28.5. Turun Kirjakahvilassa järjestettävässä Korjauskahvilassa taas opitaan yhdessä korjaamisesta.

”Korjauskahvila on yhteisöllinen tila, jonne saa tulla korjaamaan esimerkiksi rikkinäisiä vaatteita ja opettamaan muille korjaamista”, Vigren kertoo. 

Keskiviikkona 29.5. pääkirjaston tieto-osastolla järjestetään Digitaalinen teknologia ja ekologinen kestävyys -paneelikeskustelu. Paneelissa Turun kaupungin projektipäällikkö Heli Huuskonen, Tampereen yliopiston professori Thomas Olsson ja Sitran asiantuntija Lotta Toivonen miettivät, miten digitaalinen teknologia vaikuttaa ympäristöön ja miten sen kestävyyttä voi edistää niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisellakin tasolla.

Torstaina 30.5. on Vaihtoehtoiset tulevaisuudet -leffasarjan näytös Turun Kirjakahvilassa.  Lauantaina 25.5. Turun Ekotori osallistuu kirjaston Siivouspäivä-kirpputoritapahtumaan kierrätyspisteellä, jonne voi tuoda pientavaran lisäksi sähkö- ja elektroniikkajätettä.

Pääkirjaston eri osastoilla on teemaviikon aikana mahdollisuus tutustua aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen.

”Kestävän kehityksen, kuten vastuullisen kuluttamisen, tasa-arvon ja hyvän koulutuksen edistäminen ovat kirjastojen ytimessä”, sanoo Ella Metsälä, Turun kaupunginkirjaston hanketyöntekijä.

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikko on osa Aalto-yliopistossa toteutettavaa ja Suomen Akatemian rahoittamaa Kestäviä digitaalisia tulevaisuuksia kuvittelemassa -hanketta, jossa tutkitaan kestävää digitaalista elämäntapaa ja kehitetään menetelmiä vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kuvittelemiseen.

Lisätietoja ja koko teemaviikon ohjelma

Lisätietoja tutkimushankkeesta

Minna Vigren

Academy Postdoctoral Researcher
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Näytös-tunnuskuva. Kahdet jalat ja jalkineet keltaiseksi sävytetyssä kuvassa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston muotinäytös laajenee myös näyttelyksi

Aalto-yliopiston vuotuinen muotitapahtuma laajenee tänä vuonna kaksiosaiseksi. Perinteeksi muodostunut muotinäytös Näytös saa rinnalleen uuden tapahtuman Näyttelyn.
Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.