Opetusta ohjaavat lait, säännöt ja linjaukset
Lait, asetukset ja Aalto-yliopiston antamat säännöt ja linjaukset on koottu dokumentin loppuun.
Opetuskäytäntöihin ja arviointiin liittyvät keskeiset asiat opettajalle
Opettajan tehtävät
Opintojaksolla tulee olla vastuuopettaja, joka vastaa opetuksen järjestämisestä opetussuunnitelmassa ja lukujärjestyksessä ilmoitetulla tavalla sekä opintosuoritusten arvioinnista. Vastuuopettaja osallistuu opetussuunnitelman valmisteluun ja huolehtii siitä, että kurssin toteutukset vastaavat sille asetettuja osaamistavoitteita ja että opintopisteet vastaavat työmäärää. Vastuuopettajan lisäksi opetukseen ja opintosuoritusten arviointiin voi osallistua useita henkilöitä.
Vastuuopettajana voivat toimia professorit, lehtorit, yliopisto-opettajat ja perustellusta syystä muut Aalto-yliopistoon työsuhteessa olevat henkilöt.
Vierailevat opettajat voivat toimia toteutuksilla opettajina, mutta eivät opintojakson vastuuopettajina.
Toteutusten osallistujat ja ilmoittautuminen
Tutkinto-opiskelijoiden lisäksi Aalto-yliopistossa opiskelee vaihto-opiskelijoita, rajatun opinto-oikeuden saaneita muiden suomalaisten yliopistojen opiskelijoita, Avoimen yliopiston opiskelijoita sekä erillisopiskelijoita.
Lisäksi Aalto-yliopistossa voi opiskella täydennyskoulutusopiskelijoita sekä muita oppijoita, jotka osallistuvat opintojaksojen tai niiden osien toteutuksille.
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt, kappale 4 b
Opintojaksojen toteutuksille (arkikielessä kursseille) ja tentteihin pitää ilmoittautua. Opetukseen ilmoittautuminen aukeaa 28 päivää ennen periodin alkua ja päättyy 7 päivää periodin alkamisen jälkeen. Toteutuksille, joilla on rajoitettu osallistujamäärä tai muu käytännön syy, ilmoittautuminen päättyy 7 päivää ennen periodin alkamista. Tentti-ilmoittautuminen avautuu viimeistään 60 päivää ja päättyy 7 päivää ennen tenttiä.
Ilmoittautumisaikoja voi muuttaa vararehtorin päätöksessä (Dnro/444/00.01.6.02/2013) ilmoitetusta ajasta, mutta siitä täytyy kertoa Sisun opintojaksokuvauksessa kohdassa Ilmoittautumisen rajoitukset, tai viimeistään opintojakson toteutuksen kurssiesitteellä MyCoursesissa. Huomioithan, että opetussuunnitelmakausi on kaksivuotinen ja opintojaksokuvausten muutoksia voi tehdä vain rajoitettuina aikoina.
Osallistujamäärää voidaan rajata, jos siihen on pakottava tarve. Toteutuksille voidaan myös perustellusta syystä määritellä etukäteen kiintiöitä eri opiskelijaryhmille. Mikäli opetussuunnitelman opintojaksokuvauksessa ei ole mainittu mahdollisia kiintiöitä opiskelijoiden valitsemiseksi tai muita perusteita, joilla opiskelijat valitaan toteutukselle, Sisu arpoo hyväksyttävät opiskelijat ilmoittautuneista.
Kaikista poikkeavista käytännöistä ja mahdollisista valintakriteereistä ilmoitetaan opintojaksokuvauksessa tai viimeistään opintojakson toteutuksen kuvauksessa. Jos opintojakson osallistujamäärä on rajoitettu, tämäkin tulee ilmoittaa opintojaksokuvauksessa. Esimerkiksi joissakin tapauksissa opiskelijan opiskeluoikeus voi rajata sitä, mille toteutuksille opiskelija voi ilmoittautua.
Opiskelijat ilmoittautuvat opintojakson toteutukselle Sisussa. Opintojakson pitää olla opiskelijan ensisijaisessa henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassa. Sisussa opettaja tai Oppimispalveluiden työntekijä voi hyväksyä tai hylätä opiskelijan ilmoittautumisen. Ilmoittautumisen ja maksimiryhmäkoon merkitseminen opintojaksokuvaukseen on kuvattu opintojakson kuvausohjeen kohdassa "Ilmoittautumisen rajoitukset", joka avautuu kohdasta "Opintojakson tiedot".
Poikkeavasta ilmoittautumisajasta tiedotusvastuu opiskelijoille on opetusta antavalla yksiköllä ja opintojakson vastuuopettajalla.
Avoimen yliopiston opetukseen ilmoittautuminen neuvotaan opintojaksojen kuvauksissa.
Opettajan ohjeet ilmoittautuneiden käsittelyyn Sisussa löytyvät Sisu HELPistä.
- ”Toteutukselle osallistuminen edellyttää alkutentin hyväksyttyä suorittamista. Opintojaksolle otetaan enintään x opiskelijaa ja valinta tehdään alkutentin perusteella.”
- ”Toteutukselle otetaan enintään x opiskelijaa siten, että x kandidaattiohjelman opiskelijat ovat etusijalla.”
- ”Toteutukselle otetaan enintään x opiskelijaa. Toteutukselle valitaan opiskelijat seuraavassa järjestyksessä: 1) x maisteriohjelman opiskelijat 2) kauppatieteen alan opiskelijat 3) Aallon muut opiskelijat 4) Joo-opiskelijat 5) Opintojakson jo hyväksytysti suorittaneet.”
- ”Toteutukselle otetaan enintään x opiskelijaa. Valinta tehdään motivaatiokirjeen ja opintomenestyksen perusteella.”
- ”Toteutus on vain arkkitehtuurin opiskelijoille.”
- ”Toteutukselle otetaan enintään x opiskelijaa. Opinnoissaan pidemmällä olevat ovat etusijalla.”
- "Toteutus on vain opiskelijoille, jotka on valittu suorittamaan x kokonaisuutta/sivuainetta.” flexible study right (JOO) students, and 5) students who have already passed the course.’
- ‘A maximum of x students will be admitted to the course. Students will be selected based on their motivation letters and academic performance.’
- ‘The course is for architecture students only.’
- ‘A maximum of x students will be admitted to the course. Students who are further along in studies have precedence.’
- ‘The course is only for students who have been chosen to complete a study module/minor in x.’
Kts. Vararehtorin päätökset 28.11.2013 Dnro 796/02.01.00/2013 ja 30.6.2016 myöhempine muutoksineen
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt 16 §
Opintojakson toteutus voidaan peruuttaa, jos toteutukseen ei ilmoittaudu riittävästi hyväksyttävissä olevia opiskelijoita. Peruutetusta toteutuksesta on järjestettävä ilmoittautuneille opiskelijoille korvaava suoritustapa tai heidät on ohjattava suorittamaan vaihtoehtoiset opinnot.
Mikäli opintojaksolla on käytössä minimiryhmäkoko, tämä tulee ilmoittaa opintojakson kuvauksessa. Minimiryhmäkoon merkitsemisestä opintojakson kuvaukseen on kerrottu opintojakson kuvausohjeen kohdassa "Ilmoittautumisen rajoitukset", joka löytyy kohdasta "Opintojakson tiedot".
Esimerkit:
- ”Jotta toteutus järjestetään, osallistujia tulee olla vähintään x.” (Käytettävissä vain opintojaksoilla, jotka ovat valinnaisia/vaihtoehtoisia.)
- ”Jotta toteutus järjestetään, osallistujia tulee olla vähintään x. Mikäli osallistujamäärä ei täyty, järjestetään opintojaksosta itseopiskelumahdollisuus/korvaava suoritusmahdollisuus/muu suoritustapa tai etsitään opiskelijan tutkintovaatimuksiin sopiva muu vaihtoehtoinen opintojakso.”
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt 16 §
Toteutuksen osasuoritukset
Opintojakson toteutuksella voi olla läsnäolopakko. Läsnäolopakko voi koskea esim. luentoja tai laskuharjoituksia, tai läsnäoloa voidaan vaatia vähintään tietyn määrän verran. Opettaja määrittelee, voiko poissaoloa korvata, ja millä tavalla. Tieto läsnäolovelvollisuudesta ilmoitetaan opintojaksokuvauksessa.
Opettaja ei saa koota tai tallentaa tietoa opiskelijoiden terveydentilasta. Jos poissaolon terveydellisestä perusteesta on välttämätöntä saada varmuus (lääkärintodistus), ohjataan opiskelija toimittamaan se suojattuna sähköpostina oppimispalveluihin (https://www.aalto.fi/fi/palvelut/henkilokohtaisten-opintojarjestelyiden-yhteyshenkilot) ja liittämään mukaan mitä toteutusta ja ajankohtaa se koskee. Opettaja saa koulunsa oppimispalveluista vahvistuksen, että poissaolon syy on selvitetty.
Esimerkit:
- ”Kurssilla on läsnäolovelvollisuus, tarkempaa tietoa kurssin MyCourses-sivuilla.”
- ”Kurssilla on läsnäolovelvollisuus. Kurssin hyväksytty suoritus vaatii läsnäoloa kymmenellä opetuskerralla. ”
- ”Kurssilla on läsnäolovelvollisuus. Yhden poissaolon voi korvata opettajan kanssa erikseen sovittavalla tehtävällä.”
- ”Ensimmäisellä opetuskerralla vaaditaan läsnäoloa.”
- ”Laskuharjoituksissa on läsnäolovelvollisuus.”
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt 16 §
Opintojakson läpäisemiseksi vaadittavat suoritukset tulee kertoa opiskelijalle selkeästi etukäteen opintojaksokuvauksen kohdissa Arviointikohteet ja Työskentelytavat. Tämän lisäksi ne tulisi ilmoittaa toteutuksen ensimmäisellä opetuskerralla ja MyCoursesissa. Ohjeet opintojaksoja koskevista opetussuunnitelmatiedoista löytyvät Ohjelmajohtajan käsikirjasta.
Läpäisemiseen voidaan vaatia esimerkiksi tiettyjen opintosuoritusten hyväksyttyä suorittamista, tiettyä pistemäärää tai näiden yhdistelmää.
Esimerkit:
- ”Ryhmätyö ja tentti.”
- ”Harjoitustyöt ja tentti.”
- ”Luennot, laskuharjoitukset ja tentti.”
- ”Pakolliset oppimistehtävät ja kirjallinen tentti.”
- ”Osaamisprofiili ja kurssitehtävät sekä osallistuminen työpajoihin ja ryhmäkeskusteluihin.”
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt 16 §
Aalto-yliopiston suositukset opintosuoritusten hallintaan
Arvosanat tulee ensisijaisesti tallentaa MyCoursesin Arviointeihin. | Sekä MyCourses -aktiviteetit että ulkoisesti arvioidut aktiviteetit tallennetaan MyCourses -oppimisympäristön Arvioinneissa. |
Kurssin arvioinnin pitää olla läpinäkyvää muille kurssin opettajille. | Jos käytät tiettyjä arviointikaavoja, niiden on oltava muiden opettajien saatavilla, ja arviointitiedostot tulee tallentaa MyCoursesiin vain opettajille rajoitettuun osioon. |
Arviointitietoja ei saa säilyttää opettajan tietokoneella. | Kun arvosanatiedot on ladattu takaisin MyCoursesiin tai Sisuun, opiskelijatietoja ja arvosanoja sisältävät tiedostot on poistettava. |
Arviointikriteerit tulee sisällyttää kurssiesitteeseen ja viestiä opiskelijoille kurssin alussa tai tehtävänannon yhteydessä. |
Opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa tulee huomioida saavutettavuus siten, että opiskelijat pystyvät suorittamaan opintonsa esteettömästi. Jos opetus on järjestetty siten, että opiskelija ei vammaisuuden tai muun vastaavan terveydellisen syyn vuoksi pysty tekemään opintojaan opetussuunnitelmassa ja opintojaksolla määrätyllä tavalla, korkeakoulun tulee ryhtyä kohtuullisiin mukautuksiin suoritusmahdollisuuden järjestämiseksi. Tutkinnoille ja opintojaksoille asetettujen osaamistavoitteiden tulee täyttyä. Jo kurssin suunnitteluvaiheessa on tärkeää päättää, millä tavalla kurssilla toteutetaan yleisimmät henkilökohtaiset opintojärjestelyt (esimerkiksi lisäaika tentteihin). Kurssin selkeä rakenne ja ohjeistukset tukevat kurssin suorittamista.
Opiskelija ilmoittaa tarvitsemistaan henkilökohtaisista opintojärjestelyistä näyttämällä opettajalle suosituksen henkilökohtaisista opintojärjestelyistään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa toteutusta. Opiskelija, jolla on suositus henkilökohtaisista opintojärjestelyistä, on osoittanut niiden perusteeksi lääkärintodistuksen tai muun selvityksen oppimispalveluille. Opettaja ei saa pyytää opiskelijaa todistamaan tarvetta uudelleen eikä kysyä esimerkiksi opiskelijan diagnoosia tai muita terveystietoja.
Opettajia opastetaan kunkin opiskelijan henkilökohtaisten opintojärjestelyiden käytännöistä kirjallisessa suosituksessa. Opettaja harkitsee, mitä mukautuksia hänen on mahdollista järjestää opiskelijalle. Asiasta kannattaa keskustella opiskelijan kanssa ja etsiä parhaiten opiskelijan oppimista tukevia keinoja. Tarvittaessa opettaja voi olla yhteydessä oman korkeakoulun oppimispalveluiden yhteyshenkilöön: Henkilökohtaisten opintojärjestelyiden yhteyshenkilöt.
Opettaja voi myös kehottaa opiskelijaa ottamaan yhteyttä oman koulun henkilökohtaisten opintojärjestelyiden yhteyshenkilöön, jos huomaa kurssin aikana opiskelijan, jolla vaikuttaa olevan mitä tahansa erityisiä haasteita.
Tutustu aiheeseen lisää Aallon sivuilla: Henkilökohtaiset opintojärjestelyt.
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt 24 §
Arviointi ja suoritukset
Opintojakson vastuuopettaja arvioi opintojaksoon kuuluvat opintosuoritukset. Opintosuoritusten käytännön tarkastamista varten opintojaksolla voi olla muutakin henkilökuntaa. Opintojakson opintosuoritusten painoarvot opintojakson kokonaisarvosanasta pitää ilmoittaa opiskelijoille viimeistään opetuksen alkaessa ja arvioinnissa huomioitavat seikat pitää ilmoittaa viimeistään kunkin opintosuorituksen tehtävänannon yhteydessä.
Opintosuorituksen arviointiin osallistuvien esteellisyydestä on voimassa mitä hallintolain 27 §:ssä ja 28 §:ssä säädetään. Opettaja ei voi esimerkiksi arvioida opintosuorituksia opiskelijalta, joka on opettajan lähisukulainen tai muutoin läheinen henkilö. Opettajan täytyy itse jäävätä itsensä tällaisen opiskelijan suoritusten arvioinnista. Tarvittaessa oppimispalvelut auttaa sen arvioinnissa, onko opettaja esteellinen. Opintojaksosta vastaavan yksikön johtaja määrää esteellisen opintojakson vastuuopettajan tilalle toisen henkilön. Lisätietoja: Finlex.
Opinnäytteen arvioinnista on määrätty Aalto-yliopiston yleisissä opetusta ja opiskelua koskevissa säännöissä ja eri koulutustasojen tutkintosäännöissä. Säännöt löytyvät kootusti Opiskelijan oppaasta: Opintojen ja opiskelun säännöt
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt, Opetuksen järjestäminen ja opintosuoritusten arviointi: 27 § Opintosuorituksen arvostelija
Kurssin arvioinnissa käytetään toista seuraavista arviointiasteikoista: asteikkoa 0/1/2/3/4/5, jossa 0 on hylätty arvosana ja 5 on korkein arvosana tai asteikkoa hylätty/hyväksytty.
Opettaja määrittää eri arvosanojen pisterajat tai muut antamisperusteet. Pistemäärää ei tarvitse jakaa esimerkiksi normaalijakaumaan tai asettaa arvosanarajoja lineaarisesti.
Pääsääntöisesti kurssin läpäisyyn vaaditaan puolet täysistä pisteistä. Eri osasuoritusten välinen painoarvo tulee ilmoittaa viimeistään kurssin alkaessa. Toteutuksella voi olla myös pakollisia osasuorituksia, jotka vaaditaan hyväksyttyyn suoritukseen riippumatta niiden painoarvosta arvioinnissa.
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt 28 § ja 30 §
Opintojakson vastuuopettajan velvollisuus on huolehtia, että neljän viikon kuluessa tentin toimittamisesta tai muulle toteutuksen viimeiselle opintosuoritukselle annetusta jättöpäivästä jokaiselle opintojakson opiskelijalle toimitetaan tieto hänen oman opintosuorituksensa arvosanasta.
Neljän viikon määräaikaa eivät pidennä siihen osuvat arkipyhät, lomajaksot tai muut vapaat. Opintojaksosta vastaavan yksikön johtaja voi erityisistä syistä myöntää opintosuorituksen arvioinnin määräaikaan pidennystä. Määräajan pidennyksen myöntämisestä on ilmoitettava viipymättä niille opiskelijoille, joita pidennys koskee. Arvioinnin julkaisun yhteydessä ilmoitetaan, miten ja milloin opiskelijoilla on mahdollisuus tutustua arviointiperusteisiin ja niiden soveltamiseen omalla kohdallaan. Opintojakson loppuarvioinnin yhteydessä ilmoitetaan myös miten hylätyn opintosuorituksen voi uusia ja hyväksytyn suorituksen arvosanaa korottaa.
Opettaja vie opintosuoritukset itse Sisu-opintotietojärjestelmään. Ohjeet: Toteutusten arviointi - Sisu HELP.
Erillisiä luetteloita arvosanoista ei pääsääntöisesti enää käytetä: mikäli erillinen luettelo on tarpeen julkaista, käytetään opiskelijanumeroa (ei nimeä tai muita henkilötietoja) ja luettelo julkaistaan MyCoursesissa niin, että se näkyy vain kurssin osallistujille.
Opintojakson suoritusten arviointiperusteet ovat tulosten julkaisemisen jälkeen kokonaisuudessaan julkisia, jollei viranomaistoiminnan julkisuudesta annetusta laista (L 621/1999, julkisuuslaki) muuta johdu. Tietoa julkisuusperiaatteen soveltumisesta yliopiston toiminnassa löydät täältä: Julkisuusperiaate Aalto-yliopistossa
Opintosuorituksia koskevat rekisterimerkinnät säilytetään pysyvästi siten kuin laissa säädetään.
Kts. Aalto-yliopiston yleiset opetusta ja opiskelua koskevat säännöt 30-33 §
Yliopisto-opetukseen liittyvät säännöt Suomessa ja EU:ssa
Tekijänoikeudet
Kun opetusmateriaaleissa käytetään teoksia, esim. kuvia, tulee opetusmateriaaliin aina merkitä kuvien tekijät ja lähteet huolellisesti. Kuvia voi käyttää sitaatteina jos ne valaisevat opetettavaa aihetta, mutta sitaatin käytön edellytyksenä on aina tieteellisen hyvän tavan mukaisen lähteiden ja tekijän ilmoittaminen. Kuvien käytöstä oppimateriaalissa lisätietoja: ImagOA-opas - Avoin tiede ja kuvien käyttö - LibGuides at Aalto University
Jos kuvia käytetään Creative Commons käyttöluvan perusteella, astuu lupa voimaan vain, jos noudattaa luvan ehtoja. BY eli Nimeä ehto on kaikissa lisensseissä ja siksi tekijän tiedot tulee ilmoittaa lisenssin antajan yksilöimällä tavalla. CC BY ja CC BY NC lisensioituja kuvia voi yhdistää luentomateriaaleihin, eräät lisenssivaihtoehdot kieltävät materiaalien jatkokäytön. Creative Commons lisensseitä lisää tietoa Creative Commons -järjestön sivuilta: Tietoa avoimista lisensseistä ja sisällöistä suomeksi.
Jos opettaja valitsee jakaa oppimateriaaleja avoimesti, niihin on hyvä merkitä, miten hänet tulisi ilmoittaa tekijänä.
Arkkitehtuurin, muotoilun ja graafisen suunnittelun tekijänoikeudesta lisätietoja tekijänoikeusoppaasta: Etusivu - Tekijänoikeusopas - LibGuides at Aalto University
Opettajien täytyy erityisesti huomioida, että opiskelijoille syntyy tekijänoikeus opiskelijan teoksiin. Tämä koskee esimerkiksi opinnäytetöitä, kurssien harjoitustöitä ja erilaisia taiteellisia tuotoksia.
Tekijänoikeusasiat tulee huomioida myös tohtoriopintojen yhteydessä. Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) on linjannut Hyvä tieteellinen käytäntö -ohjeessaan muun muassa muiden tutkijoiden julkaisuihin viittaamisesta.
Tietosuojakäytännöt
Huomioitava opetuksessa:
- Henkilötiedot tulee säilyttää tietoturvatasoltaan riittävässä ympäristössä, esimerkiksi lukitussa kaapissa tai asian käsittelyyn tarkoitetussa järjestelmässä. Opintotietoja tulee aina käsitellä huolellisesti ja tiedon alkuperäistä tietojärjestelmää priorisoiden (esim. Sisu tai MyCourses). Esimerkiksi Google Drive ei ole asianmukainen paikka säilyttää tai käsitellä opiskelijoiden tietoja.
- Tenttitulokset ja muut opintosuoritusten arvioinnit ilmoitetaan kullekin opiskelijalle itselleen. Tämä onnistuu helpoiten MyCoursesin Gradebook-toimintoa käyttämällä osasuoritusten osalta ja Sisu-opintotietojärjestelmässä koko kurssisuorituksen osalta. Erillisiä luetteloita arvosanoista ei pääsääntöisesti enää käytetä: mikäli erillinen luettelo on tarpeen julkaista, käytetään opiskelijanumeroa (ei nimeä tai muita henkilötietoja) ja luettelo julkaistaan MyCoursesissa niin, että se näkyy vain kurssin osallistujille.
- Opiskelijoista jaettava tieto tulee aina minimoida. Esim. opiskelijan nimeä ja opiskelijanumeroa ei tule käyttää samanaikaisesti.
- Jos tiedottamiseen käytetään sähköpostia, on käytettävä erityistä harkintaa henkilötietojen osalta. Viestin ja liitteiden salaus on huomioitava.
- Opiskelijalla on pääsääntöisesti oikeus tutustua itseään koskeviin tietoihin.
- Opintoasioiden lakimies neuvoo, jos opettaja saa ulkopuoliselta henkilötietoja koskevan tietopyynnön.
Yllä olevat kohdat 1-6 ovat tiivistettyjä ydinkohtia opettajakentän tietosuoja-asioista. Kaikista yllä näkyvistä kohdista löytyy lisätietoa Aalto.fi:stä (Tietosuoja ja henkilötietojen käsittely Aalto-yliopistossa) sekä Wiki-sivuilta (Opetuksen tietosuojaa opettajille).
Aallon IT-palvelut tukee tarvittaessa teknisissä kysymyksissä (IT-palvelut) ja Aalto Cloud Infossa on turvallisuusluokiteltu palveluita, joita Aallossa usein käytetään (Aalto Cloud Info).
Opintojen ja opiskelun säännöt
Ohjeistus tekoälyn käytöstä Aalto-yliopiston opetuksessa ja oppimisessa
Pedagogiset periaatteet
Oppimisanalytiikan linjaus Aalto-yliopistossa
Opetus- ja tutkintokielilinjaukset
Aalto-yliopiston tutkintotavoitteisessa koulutuksessa käytetään kotimaisia kieliä (suomi ja ruotsi) sekä englannin kieltä yliopistolain, tutkintoasetuksen ja yliopiston kielellisten linjausten viitoittamalla tavalla.
Tältä sivulta löydät Aallon opetus- ja tutkintokielilinjaukset
Tältä sivulta löydät ohjeet opetus- ja tutkintokielilinjausten soveltamisesta opetuksessa.
- Yliopistolaki
- Valtioneuvoston asetus yliopistojen tutkinnoista ja erikoistumiskoulutuksista
- Suomen perustuslaki
- Administrative Procedure Act (434/2003)
- Act on the Openness of Government Activities (621/1999)
- General Data Protection Regulation (EU) 2016/679
- Julkaistu:
- Päivitetty: