Luana Dessbesell aloitti Aalto-yliopiston kemian tekniikan professorina helmikuussa 2023. Brasilialainen Dessbesell on työskennellyt viime vuosina tutkijana Kanadan Ontariossa ja Quebecissa.
Dessbesell ei ollut suunnitellut muuttavansa pois Kanadasta. Sitten hän törmäsi LinkedInissä julkaisuun, joka käsitteli professuuria Aalto-yliopistossa. Se oli kuin hänelle tehty.
“Seuraan tiiviisti, mitä johtavissa metsätieteen ja -teknologian laitoksissa tapahtuu, joten olin kuullut Aallosta. Olin myös tavannut yhden professorin, joka oli ollut siellä töissä. Ajattelin, että jos Orlando Rojasin kaltainen ihminen on päätynyt töihin Aaltoon, sen on pakko olla mahtava paikka. Hän suositteli yliopistoa lämpimästi, viihtyisin kuulemma varmasti”, Dessbesell muistelee.
Töiden lisäksi Dessbeselliä houkutteli elämäntapa, jonka Suomessa asuminen perheelle mahdollistaisi. He voisivat asua suhteellisen lähellä kampusta ja pääkaupunkia, mutta kuitenkin lähellä luontoa ja ulkoilumahdollisuuksia.
“Suurissa kanadalaiskaupungeissa 40 minuutin työmatkaa pidetään lyhyenä, ja silloinkin asutaan vielä kaupungissa. Pidän siitä, että Suomessa voi periaatteessa asua metsässä, mutta töihin pääsee silti 30 minuutissa.”
Töitä luonnon ehdoilla
Dessbesellin tutkimusryhmä hyödyntää kestävyysarvioinnin menetelmiä mitatessaan metsäteollisuuden jätteen innovatiiviseen käyttöön liittyvää potentiaalia. Tutkijat noudattavat työssään niin sanottua maasta maahan -lähestymistapaa, jossa biotuotteet arvioidaan koko kiertokulkunsa perusteella, ensimmäisestä vaiheesta viimeiseen. Vaikka materiaalia kierrätettäisiin satoja kertoja, palaa se maaperään jossakin muodossa.
“Pyrimme ymmärtämään tekniikan näkökulmasta, mitä vaaditaan sellaisten puupohjaisten tuotteiden suunnitteluun ja valmistukseen, jotka täyttävät teknisten vaatimusten lisäksi myös taloudelliset vaatimukset. Ympäristöhyödyt voivat olla merkittävät”, Dessbesell sanoo.
Hän huomauttaa, että yhteistyö luonnon kanssa on poikkeuksetta arvaamatonta ja tutkijoiden on mahdoton hallita jokaista muuttujaa. Fossiilisista lähteistä peräisin olevat polymeerit on voitu vuosisatojen aikana optimoida, mutta biomassan kanssa työskennellään aina luonnollisten rajoitteiden puitteissa.
“Puu on luonnon huikea luomus. Se sisältää polymeerejä, kuten ligniiniä, selluloosaa ja hemiselluloosaa. Niitä kuitenkin muokataan ja niistä jalostetaan uusia polymeerejä ja kemikaaleja. Pienikin ero esimerkiksi puunkaadon ajankohdassa tai puussa itsessään vaikuttaa prosessin laatuun”, Dessbesell selittää.