Uutiset

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Ursula von der Leyenin avajaispuhe. Kuva: New European Bauhaus Festival

Euroopan komission hanke New European Bauhaus eli NEB on monialainen keskustelufoorumi ja kohtaamispaikka, joka kokoaa yhteen mm. arkkitehdit, muotoilijat, taiteilijat, insinöörit, tutkijat, opiskelijat, kansalaiset sekä eurooppalaiset päättäjät.

NEBin tarkoitus on kiihdyttää vihreää siirtymää tuomalla sen ratkaisuja lähemmäs kansalaisten arkea. Yksi NEBin kantavista ajatuksista on auttaa kuvittelemaan kestävää, parempaa tulevaisuutta ja siten normalisoida sen edistämistä. 

Järjestyksessä toinen New European Bauhaus -festivaali avattiin 9.4.2024 Brysselissä. Euroopan komission presidentti Ursula von der Leyen kiitteli avauspuheenvuorossaan, miten pienenä projektina kolme vuotta sitten alkanut NEB on kasvanut valtavaksi liikkeeksi, jossa on mukana 750 yleishyödyllistä yhteisöä ja satoja valtiollisia virastoja ja joka koskettaa miljoonia ihmisiä.

“Vuonna 2021 istutimme siemenen, joka on nyt kasvanut metsäksi. Meillä oli visio kestävämmästä, kauniimmasta ja kaikki mukaan ottavasta tulevaisuudesta, joka luodaan yhdessä. Me EU:ssa voimme tarjota sen toteutumiseen työkaluja, mutta kaiken keskiössä olette te eli Euroopan kunnissa ja kaupungeissa asuvat ihmiset. NEB on teitä varten, ja te johdatte sitä”, Ursula von der Leyen sanoi puheessaan.

Iliana Ivanova, Alexander De Croo, Ursula von der Leyen, Elisa Ferreira ja Thomas Dermine
Vasemmalta: Iliana Ivanova, Alexander De Croo, Ursula von der Leyen, Elisa Ferreira ja Thomas Dermine. Kuva: New European Bauhaus Festival

EU:n innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaava komissaari Iliana Ivanova vaikuttui NEB-hankkeista ympäri Euroopan. Festivaalin annista hän nosti innostavaksi esimerkiksi Aalto-yliopiston Time Out! Rethinking Construction -näyttelyn.

"Olemme nähneet inspiroivia hankkeita, esimerkiksi Aalto-yliopiston Rethinking construction, joka ammentaa luonnosta ja muinaisista tekniikoista mutta täysin uudella tavalla."

Myös Belgian pääministeri Alexander De Croo oli vaikuttunut Aallon väitöskirjatutkijan, arkkitehti Jaakko Torvisen pilariprototyypeistä, jotka oli tehty rakentamiseen yleensä kelpaamattomasta, ohuesta tai kierosta puusta.

"Uusi teknologia auttaa elvyttämään vanhaa teknologiaa, esimerkiksi rakentamiseen yleensä kelpaamaton puu saadaan hyötykäyttöön. Minusta yhdistelmä, jossa nykypäivän teknologiat tuovat vanhoja tekniikoita takaisin käyttöön, on todella energisoiva."

Euroopan komission presidentti Ursula von der Leyen, EU:n innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaava komissaari Iliana Ivanova, EU:n koheesiosta ja uudistuksista vastaava komissaari Elisa Ferreira, Belgian pääministeri Alexander De Croo sekä Belgian valtiosihteeri Thomas Dermine tutustuivat avajaisten yhteydessä Aalto-yliopiston näyttelyyn. 

Komissaari Iliana Ivanova

Olemme nähneet inspiroivia hankkeita, esimerkiksi Aalto-yliopiston Rethinking construction, joka ammentaa luonnosta ja muinaisista tekniikoista mutta täysin uudella tavalla.

EU:n innovoinnista, tutkimuksesta, kulttuurista, koulutuksesta ja nuorisoasioista vastaava komissaari Iliana Ivanova
Belgian pääministeri Alexander De Croo

Uusi teknologia auttaa elvyttämään vanhaa teknologiaa, esimerkiksi rakentamiseen yleensä kelpaamaton puu saadaan hyötykäyttöön. Minusta yhdistelmä, jossa nykypäivän teknologiat tuovat vanhoja tekniikoita takaisin käyttöön, on todella energisoiva.

Belgian pääministeri Alexander De Croo

Aikalisä! On muutettava suhtautumistamme rakentamiseen

Globaalisti katsottuna rakentamiseen käytetään puolet kaikista maailman raaka-aineista vuositasolla. Maailman väestö kasvaa, kaupunkipinta-ala kasvaa — tämä kaikki on täysin kestämätöntä planeetan kannalta. Suunnanmuutos tarvitaan viipymättä, ja juuri tätä aihetta Time Out! -näyttely käsittelee. 

Rakentamisen volyymit ovat niin valtavia, että pienilläkin korjausliikkeillä saada aikaan isoja, ympäristön kannalta merkittäviä muutoksia. On pysähdyttävä pohtimaan, millä materiaaleilla rakennetaan, miten mahdollistetaan rakennuksille mahdollisimman pitkä ja muuntelukykyinen elinkaari ja miten elinkaaren päässä materiaalit saadaan jälleen hyötykäyttöön. 

Samalla on kysyttävä hankaliakin kysymyksiä kuten: voisimmeko lykätä uutta rakentamista ja keskittyä olemassa olevien tilojen vuorokäyttöön ja vanhojen rakennusten korjaamiseen? 

Näyttely esittelee mm. kestävämpiä vaihtoehtoja betonille ja teräkselle, uusia tapoja puun jalostusarvon kasvattamiseksi sekä kiertotalouden ja hiilineutraaliuden periaatteilla toteutetun minitalokonseptin. Näyttelyn akateeminen kuraattori on professori Matti Kuittinen.

Tutustu Time out -verkkonäyttelyyn (vain englanniksi)

Kaikille avoin New European Bauhaus -festivaali järjestettiin Brysselissä 10.–13.4.2024. Festivaaliohjelman tallenteet täällä. 


Lisätietoja:
Professori Matti Kuittinen
[email protected]
puh. +358 50 594 7990

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva, jossa esitellään Cyber Citizen -hankkeen lopputuotteet: SecPort-portaali sekä kyberturvallisuuteen keskittyvä peli.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Cyber Citizen -hanke kehittää eurooppalaisten kyberturvataitoja pelillistämisen avulla

Aalto-yliopisto ja liikenne- ja viestintäministeriö ovat toteuttaneet laajan Cyber Citizen -hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää arkipäivän kyberturvataitojen osaamista Euroopan unionin alueella.
A woman wearing a black jacket sits by a table in room, with sunlight beaming down from the windows above. She sits by the table looking at her laptop while holding onto a pen. A tablet and notebook lay open near the laptop. Pic by Kalle Kataila / Aalto University
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tilintarkastajan kokemus ilmastoriskeistä vaikuttaa asiakkaan ilmastoriskitiedottamisen laatuun

Tutkimus tehtiin kansainvälisessä yhteistyössä usean eri maan yliopiston kanssa.
Valaistu moottoritie, merta, rakennuksia ja taivasta
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva sijoitus tekoälyyn – Suomeen perustetaan ELLIS-instituutti tehostamaan tutkimusta ja houkuttelemaan osaajia

Suomalainen tekoälytutkimus on saanut merkittävän tuen hallitukselta ja lahjoittajalta.
Samuel Girmay laboratoriossa, yllään valkoinen laboratoriotakki ja suojalasit.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Virtuaalilaboratoriot edistävät saavutettavaa ja kielitietoista luonnontieteen opetusta

Väitöskirjatutkija Samuel Girmay on saanut Jenny ja Antti Wihurin säätiöltä rahoituksen projektilleen, jonka tavoitteena on parantaa luonnontieteiden opetuksen saavutettavuutta ja kielitietoisuutta yläkouluissa virtuaalilaboratorioiden avulla.