Aallon tutkija Paraoanu ja hänen ryhmänsä vastaavat hankkeessa korkeataajuusanturin sekä sen käyttöön tarvittavien algoritmien ja ohjelmistojen kehittämisestä.
"Haloskooppimme on 10–100 kertaa herkempi kuin vastaavat ilmaisimet. Siinä käytetään suprajohtavia kubitteja – samoja kuin kvanttitietokoneissa – mutta ne toimivat tässä haloskoopissa ilmaisimina", Paraoanu sanoo.
Haloskooppi mahdollistaa satoja tai jopa tuhansia kertoja toistettavat kokeet samoilla hiukkasilla. Itse aksionia ei ole tarkoitus havainnoida, vaan jättää sen tila muuttumattomaksi.
"Teorian mukaan voimme luoda erittäin kylmässä ympäristössä magneettikentän, joka saa aksionin lopulta hajoamaan fotoniksi. Jos havaitsemme fotonin, voimme päätellä, että aksioni on olemassa", Paraoanu sanoo.
”Jos pimeä aine todellakin koostuisi aksioneista, meillä on hyvät mahdollisuudet onnistua havaitsemaan myös pimeä aine itsessään”, Irastorza kertoo.
Tutkimukseen käytetään OtaNano-infrastruktuuria. Sorin Paraoanu on myös mukana InstituteQ:ssa eli kansallisessa kvantti-instituutissa, sekä uudessa alkavassa kvanttilippulaivassa Finnish Quantum Flagship, FQF.
Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC Synergy Grant on erittäin arvostettu ja kilpailtu. Aallossa rahoitus on aikaisemmin myönnetty vain Aalto-professori Risto Ilmoniemen johtamalle ConnectToBrain-hankkeelle. Uuden DarkQuantum-hankkeen seurauksen voi syntyä myös nykyistä kehittyneemmät versiot squid-antureista, joita hyödynnetään MEG-teknologiassa.