Muita toimijoita
Muita keskeisiä toimijoita ovat mm lakisääteiset toimikunnat ja komiteat sekä akateemisia asioita edistävät työryhmät.
Tieteellistä tutkimusta, taiteellista toimintaa ja opetusta toteutetaan Aallon kuudessa korkeakoulussa ja niiden yksiköissä. Korkeakoulut ovat vastuussa tutkimuksesta ja opetuksesta omilla aloillaan yliopiston strategian, korkeakoulujen vuosittain tarkistettavien strategisten suunnitelmien (Our Plan), budjetin ja yliopiston yhteisten sääntöjen puitteissa.
Korkeakoulut muodostuvat laitoksista ja erillisyksiköistä. Lisäksi Aalto-yliopistolla ja sen korkeakouluilla voi olla toisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä tutkimuslaitosten ja yksityisten yhteisöjen kanssa yhteisiä yksiköitä. Lisätietoja Aallon korkeakouluista, laitoksista ja erillisyksiköistä on niistä kertovalla verkkosivulla. Yliopiston johtaminen on kuvattu Aalto-käsikirjan välilehdellä Johtaminen.
Tutkimusta, taiteellista toimintaa ja opetusta toteutetaan kuudessa Aalto-yliopiston korkeakoulussa ja niiden laitoksissa ja yksiköissä.
Tutkimusta, taiteellista toimintaa ja opetusta toteutetaan kuudessa Aalto-yliopiston korkeakoulussa ja niiden laitoksissa ja yksiköissä.
Yliopiston ylimpien toimielinten eli hallituksen, akateemisten asiain komitean (AAK) ja rehtorin väliset suhteet ja näiden toimielinten asettaminen on säännelty yliopistolaissa, säätiölaissa ja niihin nojautuvassa yliopiston johtosäännössä. Lähtökohtana on toimivallan jakautuminen ylimpien toimielinten kesken: niillä on yhtäältä selkeä vastuunjako ja itsenäistä toimivaltaa, jota toinen toimielin ei voi käyttää, ja toisaalta keskinäinen vastuu ylimpien toimielinten yhteistyöstä ja toiminnan seurannasta. Yliopistodemokratian perusperiaatteiden mukaisesti yliopistoyhteisö valitsee akateemisista asioista päättävän kolmikantaisen komitean vaaleilla keskuudestaan.
Yliopistoyhteisö valitsee vaaleilla edustajat yliopiston 'yhteiseen monijäseniseen toimielimeen' eli akateemisten asiain komiteaan (AAK).
AAK nimittää hallituksen jäsenet ja päättää hallituksen ja sen jäsenten toimikauden pituudesta. AAK:n asettama hallituksen nimityskomitea tekee AAK:lle esityksen hallituksen jäsenten nimittämisestä.
Hallitus valitsee rehtorin ja provostin sekä päättää johtosäännössä vararehtoreiden määrästä.
Rehtori päättää akateemisten asiain komitean puheenjohtajasta ja sihteeristä.
Aalto-yliopisto toimii säätiöyliopistona, ja sen päätöksenteko ja hallinto on järjestetty sekä yliopistolain että säätiölain mukaisesti. Akateemiset asiat ja yliopiston ja korkeakoulujen toiminnan johtaminen sekä yhteisten asioiden valmistelu on järjestetty varmistaen yliopistoyhteisön asiantuntemuksen hyödyntäminen sekä yhteinen keskustelu ja osallistuminen.
Aalto-yliopiston toiminnan johtaminen ja päätöksenteko on yliopistolain ja säätiölain mukaisesti kolmen päätöksentekoelimen vastuulla: yliopiston hallitus, rehtori ja akateemisten asiain komitea. Yliopistot voivat määrätä päätöksenteon tarkemmasta järjestämisestä ja päätösten valmistelusta itsenäisesti, itsehallintonsa puitteissa. Aalto-yliopiston ja korkeakoulujen säännöissä (johtosääntö, säätiön säännöt ja korkeakoulujen ohjesäännöt) sekä rehtorin päätöksin on
Yhteiset yliopiston ja korkeakoulujen toiminnan johtamista koskevat asiat kuten toiminnan suunnittelu (strategia) Strategia ja laatu | Aalto-yliopisto ja taloudellinen päätöksenteko valmistellaan yliopiston ja korkeakoulujen johtoryhmissä keskustellen. Johtoryhmätyöskentelyssä varmistetaan eri näkemysten ja asiantuntemuksen mukana olo, ohjataan valmistelua ja seurataan yhteisten tavoitteiden toteutumista. Eri johto- ja ohjausryhmät koordinoivat yliopiston päivittäistä toimintaa ja valmistelevat päätösesityksiä rehtorille ja hallitukselle. Käytännössä kaikki yhteiseen toimintaan vaikuttavat päätökset tehdään Aalto-yliopiston, korkeakoulujen ja yksiköiden johdon yhteistyössä ja valmisteluelimissä keskustellen.
Aalto-yliopiston hallitus päättää säätiön strategiasta, toimintaa ja taloutta koskevista asioista sekä muista laajakantoisista suunnitelmista.
Akateemisten asiain komitea (AAK) on yliopiston yhteinen monijäseninen hallintoelin, jonka tehtävänä on edistää tutkimuksen, opetuksen sekä taiteellisen toiminnan korkeaa laatua.
Rehtori johtaa yliopistoa ja edustaa sen muodostamaa tiede- ja taideyhteisöä. Aalto-yliopistossa rehtori on samalla säätiölain tarkoittama toimitusjohtaja.
Provosti tukee rehtoria strategisessa suunnittelussa, professorien nimittämisessä ja resurssisuunnittelussa, johtaa yliopiston opetukseen, tutkimukseen ja vaikuttavuuteen liittyviä prosesseja sekä toimii tarvittaessa rehtorin sijaisena.
Professorineuvosto (Professors’ Council) toimii rehtorin, provostin ja vararehtoreiden neuvonantajaelimenä ja tuo kuuluviin akateemisen tiede- ja taideyhteisön äänen.
Aalto-yliopiston tenure track -komitea antaa lausunnon rehtorille professorien vakinaistamis- ja etenemispäätöksissä ja suoraan pysyviin tehtäviin palkattavien professorien rekrytointipäätöksissä.
Eri johto-ja ohjausryhmät koordinoivat yliopiston päivittäistä toimintaa ja valmistelevat päätösesityksiä rehtorille ja hallitukselle.
Aalto-yliopiston operatiivinen johtoryhmä (President's Management Team, PMT) koordinoi yliopiston päivittäistä työtä ja päätösesitysten valmistelua. Täältä löydät PMTn kokousasiakirjat. Aalto-yliopiston johtoryhmä (Aalto Management Team, AMT) edistää läpinäkyvyyttä ja dialogia yliopiston kehitystä koskevassa päätöksenteossa.
Ohjausryhmät käsittelevät strategisia ja operatiivisia asioita, joissa tarvitaan yliopiston laajuinen kannanotto, linjaus tai suositus yliopiston johtamista tai päätöksentekoa varten.
Aalto-yliopisto yhteisöön kuuluvat henkilöstö ja opiskelijat. Yhteisön käymä avoin keskustelu sekä jokaisen mahdollisuus osallistua ja seurata strategian toimeenpanoa ja yhteisiä asioita koskevien päätösten valmistelua ovat keskeinen osa Aalto-yliopiston toimintakulttuuria ja päätöksenteon järjestämistä.
Osallistuminen ja kuuleminen tapahtuvat yhteisötilaisuuksissa keskustelemalla, mutta myös erilaisissa asiantuntijafoorumeissa ja lakisääteisissä toimielimissä, joissa on edustajia eri aloilta, korkeakouluista, eri henkilöstöryhmistä ja opiskelijoista. Erilaisten työryhmien ja valmisteluelinten jäseniin voi olla yhteydessä kehittämisideoiden ja palautteen välittämiseksi päätösten valmistelijoille.
Aalto-yhteisö on osallistunut esimerkiksi yliopiston strategian valmisteluun ja yhteisten linjausten kuten eettisten periaatteiden valmisteluun sekä koko yliopistoyhteisöä koskeviin muihin asioihin kuten kampusvisiointiin, hybridityömallin ja tilankäytön kehittämiseen.
Erityisesti yhteiskunnallisesti merkittävissä asioissa kutsutaan usein mukaan alumneja ja keskeisiä sidosryhmiä.
Keskeisiä muita toimijoita ovat esimerkiksi lakisääteiset tasa-arvo- ja monimuotoisuuskomitea (EDI-komitea), tutkimuseettinen toimikunta ja tutkintolautakunta sekä tohtorikoulutuksen asioita hoitava työryhmä (DEWG). Nämä toimijat valmistelevat osaltaan toimintojen asioita ja tukevat kyseisen teeman kehitystä.
Aallon yhteisten akateemisten toimintojen (JAAt) kokonaisuuteen kuuluvat yhteiset infrat (Otanano ja Aalto Studios), yhteinen opetus (Aalto-yliopisto Junior, Kielikeskus, Design factory ja AVP), elämänlaajuinen oppiminen (Aalto University Executive Education, avoin yliopisto, kesäkoulu, muut elämänlaajuisen oppimisen toiminnot), yhteinen innovaatiotoiminta (Aalto Startup Center, EIT-KIC), läpileikkaavat teemat sekä Aalto-yliopiston näyttelyt ja taidekokoelma. Provostilla on kokonaisbudjettivastuu yhteisistä akateemisista toiminnoista.
Muita keskeisiä toimijoita ovat mm lakisääteiset toimikunnat ja komiteat sekä akateemisia asioita edistävät työryhmät.
Aalto-yliopistokonserni muodostuu Aalto-korkeakoulusäätiöstä ja sen omistamista tytäryrityksistä.
Konserni muodostuu Aalto-korkeakoulusäätiöstä ja sen omistamista tytäryrityksistä. Tältä sivulta löydät konsernin tytäryhtiöt ja osakkuusyritykset.