Haastavat tilanteet tohtoriopintojen aikana
Tietoa tukiverkoista ja ohjeita häirintätapauksissa sekä muissa hankalissa tilanteissa toimimiseen
Ohjaussuunnitelmasta käy ilmi vastuuprofessorin, ohjaajan ja tohtoriopiskelijan roolit ja vastuut, ja siinä kuvataan mitä ohjauksesta on sovittu. Ohjaussuunnitelma on osa tohtoriopiskelijan henkilökohtaista opintosuunnitelmaa (THOPS) ja sitä päivitetään tarvittaessa. Ohjaussuunnitelma on voimassa suunniteltuun valmistumipäivään saakka, olettaen että sitä noudatetaan. Suunnitelma on saatavilla sivulla
Vastuuprofessori on Aalto-yliopiston professori, joka on vastuussa tohtoriopiskelijan opinnoista ja joka voidaan nimittää myös tohtoriopiskelijan ohjaajaksi. Väitöskirjan ohjaaja on tohtoriopiskelijan väitöskirjan aihealueen asiantuntija. Tohtoriopiskelijalle voidaa nimittää yksi tai useampia ohjaajia.
Jos tohtoriopiskelijalle on kysymyksiä ohjauksesta, heidän tulee ensisijaisesti olla yhteydessä vastuuprofessoriinsa. Tarpeen mukaan he voivat myös olla yhteydessä Tohtorinkoulutuspalveluihin.
Tohtoriopintojen alussa tohtoriopiskelijan tulee sitoutua pitkäaikaiseen ja tavoaitteelliseen opiskeluun ja tutkimukseen. Tohtoriopiskelijalla on oikeus opiskella tohtoriopiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (THOPS) mukaan ja saada asiantuntevaa ohjausta säännöllisesti. Tohtoriopiskelijan tulee puolestaan sitoutua toimimaan THOPSinsa mukaan. Lisäksi, tohtoriopiskelijan tulee noudattaa TENKin ohjeita vastuullisesta tieteen tekemisestä.
Tohtoriopiskelijan vastuut ovat
Vastuuprofessori vastaa tohtoriopiskelijan ohjausjärjestelyistä. Vastuuprofessorin on ohjattava läsnäoleviksi ilmoittautuneita tohtoriopiskelijoita, jotka ovat edenneet opinnoissaan tohtoriopiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (THOPSin) mukaisesti ja jotka raportoivat opintojensa ja väitöskirjatutkimuksen etenemisestä säännölisesti THOPSin ohjausuunnitelmassa sovitulla tavalla. Vastuuprofessori voi joko jakaa joitan seuraavista tehtävistä väitöskirjaohjaajiksi nimetyille henkilöille tai toimia itse myös väitöskirjan ohjaajana. MItä alla sanotaan vastuuprofessorista, pätee soveltuvin osin myös väitöskirjan ohjaajiin, sen mukaan mitä ohjausuunnitelmassa on sovittu.
Vastuuprofesori on vastuussa tohtoriopiskelijan ohjauksesta ja tulee rahoitussuunnilman toteuttamista. Vastuuprofessori ohjaa tutkimuksen tekoa ja neuvoo kriittisissä itsenäistä ajattelua vaativisissa tutkimukseen ja taiteeseen liittyvissä tehtävissä. Vastuuprofessori rohkaisee tohtoriopiskelijaa aktiivisesti julkaisemaan tutkimusalansa julkaisuissa ja opastaa tohtoriopiskelijaa julkaisujen kirjoittamisessa. Vastuuprofessori tukee ja rohkaisee tohtoriopiskelijaa. Vastuuprofessorin tehtävä on myös varmistaa, että täysipäiväisesti opiskelevaa tohtoriopiskelijaa ei rasitetan liikaa muilla tehtävillä. Opettaminen on osa tohtorinkoulutusta. Työsuhteessa olevan väitöskirjatutkijan tehtäviin kuuluu osallistua opettamiseen (max 5%).
Vastuuprofessori varmistaa, että tohtoriopiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma on toteuttamiskelpoinen. Hän hyväksyy sen. Vastuuprofessorin tehtävä on seurata edistymistä säännöllisesti. Vastuuprofessorin ja tohtoriopiskelijan tulee keskustella edistymisestä säännöllisesti ja päivittää THOPSin osia tarvittaessa, vähintään kerran vuodessa. Tämä koskee sekä sivu- että päätoimisia tohtoriopiskelijoita.
Vastuuprofessorin tehtävä on varmistaa, että tohtoriopiskelija tuntee hyvän tieteellisen käytännön, alan tutkimuseettiset periaatteet ja IPR-käytänteet ja että hän noudattaa niitä. Ohjaussuhteen alussa vastuuprofessorin, ohjaajan ja tohtoriopiskelijan tulee keskustella tohtoriopiskelijan tutkimukselle relevanteista tutkimusetiikan kysymyksistä ja niihin liittyvistä käytänteistä.
Vastuuprofessori on vastuussa siitä, että tohtoriopiskelja tuntee väitöskirjan vaatimukset ja esitarkastuksen ja julkisen väittelyprosessin eri vaiheet. Kun väitöskirjan käsikirjoitus on valmis, se voidaan lähettää esitarkastukseen vain vastuuprofessorin vahvistettua, että väitöskirjan käsikirjoitus on valmis esitarkastukseen. Vastuuprofessorin tulee varmistaa, että tohtoriopiskelija tekee esitarkastajien vaatimat korjaukset. Esitarkastus voi alkaa vasta kun opintopisteytetyt opinnot on suoritettu.
Vastuuprofessori tukee tohtoriopiskelijaa urasuunnittelussa ja varmistaa, että tohtoriopiskelijalla on paitsi vaadittavat tutkimustaidot myös tarpeelliset työelämätaidot.
Kuka voi toimia vastuuprofessorina?
Vastuuprofessori edustaa tohtoriopiskelijan tutkimusalaa (BIZ: pääainetta) ja hänet nimittää korkeakoulun Tohtorinkoulutusneuvosto. Vastuuprofessorin tulee olla korkeakoulun urapolulla, mutta erityisista syistä korkeakoulun dekaani voi päättää korkeakoulun muun, tohtorin tutkinnon suorittaneen professorin toimimisesta vastuuprofessorina. Eläköitynyttä professoria (esim. emeritus tai erityisasiantuntija) ei voida nimittää vastuuprofessoriksi.
ELEC: Jos professori, joka ei ole urapolulla, nimetään vastuuprofessoriksi, tulee nimittää myös varahenkilö. Varahenkilön tulee olla urapolulla oleva tutkimusalan professori. Hän ottaa hoitaakseen vastuuprofessorin vastuut, jos nimetty vastuuprofessori ei pysty toimimaan tehtävässään tohtoriopiskelijan valmistumiseen saakka.
SCI: Korkeakoulun kaikille vastuuprofessoreille nimetään varahenkilö, riippumatta vastuuprofessorin urapolkustatuksesta. Varahenkilön tulee olla samalta laitoksella kuin vastuuprofessorin.
Muissa korkeakouluissa varahenkilö voidaan määrätä tarpeen vaatiessa.
Kuka voi toimia ohjaajana?
Väitöskirjan ohjaajalla tulee olla tohtorintutkinto. ARTSissa on mahdollista nimittää toinen ohjaaja, joka ei ole suorittanut tohtorin tutkintoa, taiteellisen osaamisen tai tutkimusalan kompetenssin perusteella.
Erityisistä syistä Tohtorinkoulutusneuvosto voi nimetä opiskelijalle toisen vastuuprofessorin jakamaan kokonaisvastuuta tutkinnosta ja ohjausjärjestelyistä. Näitä syitä voivat olla esimerkiksi väitöskirjan monialaisuus tai Cotutelle-sopimus ulkomaisen yliopiston kanssa. Toinen vastuuprofessori voi olla Aalto-yliopiston, tai toisen suomalaisen tai ulkomaisen yliopston professori. Toinen vastuuprofessori voi toimia myös ohjaajana.
Toinen vastuuprofessori on mukana tekemässä ohjaussuunnitelmaa.
Katso lisätietoa toisesta vastuuprofessorista alempaa tältä sivulta.
Jos tohtoriopiskelijan ja vastuuprofessorin yhteistyössä on ongelmia, he voivat olla yhteydessä tohtoriohjelman Tohtorinkoulutuspalveluihin ja keskustella vaihtoehdoista. Tilanteesta voidaan esimerkiksi:
Lue lisää haastavista tilanteista alta.
Jos tohtoriopiskelijan vastuuprofessori, ohjaaja, tutkimusala, väitöskirjan aihe tai pää-sivutoimisuusstatus muuttuu, hänen tulee hakea virallista muutosta korkeakoululta. Lisätietoa pää- ja sivutoimisuusstatuksesta (aalto.fi).
Vastuuprofessori on vastuussa ohjausjärjestelyistä ja siitä, että tohtoriopiskelijalle on nimetty ohjaaja. Järjestelyt voivat muuttuua esimerkiksi jos vastuuprofessori jää eläkkeelle tai tarvitaan uusi ohjaaja.
Tohtoriopiskelija ja vastuuprofessori keskustelevat ensin muutoksesta ja sen jälkeen tohtoriopiskelija jättää asiasta hakemuksen tohtoriohjelman Tohtorinkoulutuspalveluihin.
Lisätietoa väitöskirjan aiheen vaihtamisesta
Löydät lomakkeen "Change of supervising professor, thesis advisor, research field or mode of study" sivulta
Lomakkeet tohtoriopiskelijoille (aalto.fi)
Vastuuprofessorin tai ohjaajan vaihto
Tutkimusalan vaihto
Väitöskirjan aiheen vaihto
Pää/sivutoimisuuden muutos
Toimiva suhde tohtoriopiskelijan, vastuuprofessorin ja ohjaajan välillä on erittäin merkittävä tekijä tohtoriopintoissa ja väitöskirjatyössä. Tohtoriopiskelijat ja heidän vastuuprofessorinsa ja ohjaajansa voivat kohdata haasteita, jotka ovat lähtöisin vaikkapa erilaisista kansallisista, kulttuurisista tai organisaatiotaustoista, tai eriävistä työskentelytyyleistä tai ilmaisutavoista johtuen. Apunasi hankalissa tilanteissa ovat Aalto-yliopinston eettiset periaatteet eli yliopistoyhteisömme ”reilun pelin säännöt”.
Tohtoriopiskelijat kohtaavat usein haastavia tilanteita opintojensa aikana ja haluamme pystyä tukemaan heitä näissä tilanteissa.
Voit myös tutustua TENKin ohjeeseen Tutkimuseettisiä näkökohtia väitöskirjan ohjaus- ja tarkastusprosessiin (tenk.fi).
Tietoa tukiverkoista ja ohjeita häirintätapauksissa sekä muissa hankalissa tilanteissa toimimiseen
Tukipalvelut, haastavat tilanteet, opinnoissa ja tutkimuksessa eteneminen, opiskelutaidot ja hyvinvointi
Eettiset periaatteet (Code of Conduct) muodostavat Aalto-yhteisön kulttuurin perustan, ja toteutamme niiden avulla arvojamme ja tapaamme toimia.
Under the Aalto funding model, the schools receive result-based funding based on the number of doctoral degrees awarded. Aalto University has agreed to enable the division of doctoral education results between its schools for the purposes of resource allocation under the Aalto funding model, in cases where the degree is produced jointly by two schools. The change is designed to boost doctoral-level collaboration between the Aalto schools and further the Aalto strategic goal of promoting multidisciplinary research.
It should be noted that the division of degrees is only a statistical tool developed for the purposes of the funding model. For the funding model the degree is divided so that both schools earn 0.5 degrees. The division of degrees does not have any other effects on the school-level statistics on doctoral degrees.
The division of doctoral degrees for funding purposes between the Aalto schools requires clear evidence of collaboration. Dividing a degree follows uniform principles in the university:
The doctoral student and the supervising professor are from the same school. In addition to the supervising professor, the doctoral student must have a co-supervising professor at the partner school.
A person who can act as a supervising professor in his/her own school can also act as a co-supervising professor.
The supervising professor and the co-supervising professor draft a joint proposal for dividing the degree between the schools in which the research work is done (evidence of collaboration). The freely formulated signed proposal and the supervision plan is sent to the doctoral programme of the school of the doctoral student.
The proposal must be made as early in the studies as possible (preferably with the application for doctoral studies).
The decision on dividing the doctoral degree with the partner school rests with the dean of the school of the doctoral student (since this school “gives up” 50% of the result-based funding for this degree). The decision of the dean is communicated to the doctoral programme of the partner school.
The doctoral student carries out the doctoral studies according to the process of his/her school and the degree will be awarded to the doctoral student only from his/her own school.
Only the name of the school of the doctoral student is mentioned on the doctoral thesis cover, but on the reverse of the title page the name of the co-supervising professor should be mentioned. The collaboration of the two schools can be mentioned e.g. in the preface or in the introduction part of the doctoral thesis.
Dividing doctoral degrees is an option for doctoral degrees earned at the beginning of 2015 or later. Thus the degree cannot be divided retrospectively.
SCI Doctoral Programme Committee 15.9.2015
To boost doctoral level research collaboration between the departments of the School of Science the doctoral degree can be split between two departments in the funding model of the School. The division is only observed in the funding model, the degree still goes to the department of the supervising professor and the doctoral student.
Only the name of the department of the doctoral student is mentioned on the cover of the doctoral thesis, but on the reverse of the title page the name of the co-supervisor should be mentioned. The collaboration of the two departments can be mentioned e.g. in the preface or in the introduction part of the thesis.
Kauppakorkeakoulun tutkimusalat ovat pääaineita.
Tutkimusalat ja vastuuprofessorit, ARTSPääaineet ja vastuuprofessorit, BIZTutkimusalat ja vastuuprofessorit, CHEMTutkimusalat ja vastuuprofessorit, ELECTutkimusalat ja vastuuprofessorit, ENGTutkimusalat ja vastuuprofessorit, SCI
Tohtorinkoulutuspalvelut auttavat tohtoriopiskelijoita, vastuuprofessoreita, ohjaajia ja tohtoriohjelmien johtajia tohtorinkoulutukseen liittyvissä asioissa.
Tohtorinkoulutukseen liittyvien aalto.fi-sivujen hakemisto