Ansökan till magisterutbildning
Tidtabell för antagningen
Ansökan till magisterprogram ordnas en gång per år. Ansökningstiden för studier som inleds hösten 2025 är 28.11. - 27.12.2024 (kl. 15.00 finsk tid).
28.11.2024 kl. 9.00 | Ansökningstiden börjar och ansökningsblanketten öppnas. |
27.12.2024 kl. 15.00 | Ansökningstiden går ut och ansökningsblanketten stängs. |
3.1.2025 kl. 15.00 | Sista datum för inlämning av bilagor till ansökan. |
Januari-mars | Behöriga ansökningar bedöms inom ansökningsalternativen. |
11.3.2025 | Resultat av det första skedet inom området för konst och arkitektur. |
9.4.2025 | Antagningsresultaten publiceras. |
29.4.2025 kl. 15.00 | Sista datum för att ta emot studieplatsen. |
15.5.2025 kl. 15.00 | Sista datum för inlämning av bestyrkta kopior för de sökande som har blivit antagna den 9.–13.4. |
12.6.2025 | Antagning från reservplats upphör. |
31.7.2025 | Sista datum för utexaminering för sökande som antagits på basis av ofullbordad examen. |
15.8.2025 kl. 15.00 |
Sista datum för inlämning av bestyrkt kopia av examensbetyg för de som sökt på basis av ofullbordad examen. Sista datum för inlämning av bestyrkta kopior för de sökande som har blivit antagna den 14.4.–12.6. |
Augusti-september | Studierna inleds med introduktion för nya studerande. |
Tiderna är i finsk tid.
Ansökningsalternativ
Vid Aalto-universitetet erbjuds tre utbildningsområden: det ekonomiska området, området för konst och det tekniska området.
Inom det ekonomiska området är det möjligt att avlägga ekonomie magisterexamen, inom området för konst konstmagisterexamen och inom det tekniska området diplomingenjörsexamen och arkitekt- eller landskapsarkitektexamen.
Du hittar alla ansökningsalternativ som erbjuds vid Aalto-universitetet på sidan Utbildningsutbud. Du kan filtrera sökresultaten efter utbildningsområde, examensnivå och undervisningsspråk.
På webbsidorna för de enskilda ansökningsalternativen ser du information om studier, undervisningsspråk och bedömningsgrunder för ansökningsomgången.
I magisteransökan kan du söka till högst två ansökningsalternativ.
Vem kan ansöka? Behörighet att söka till magisterstudier
Ansökningar måste uppfylla kraven på allmänn behörighet innan de bedöms i ansökningsalternativen.
Villkoren för allmän behörighet är uppfyllda om ansökan innehåller
- en examen som ger behörighet att ansöka,
- påvisande av språkkunskaper och
- alla obligatoriska bilagor inom tidsfristen.
De ansökningar som uppfyller kraven på allmän behörighet bedöms inom de enskilda ansökningsalternativen.
Lägre högskoleexamen ger behörighet att ansöka
Behöriga att ansöka är de som har avlagt lägre högskoleexamen, d.v.s. kandidatexamen (vid ett universitet) eller lägre yrkeshögskoleexamen (YH).
Kandidatexamen som har avlagts vid ett utländskt universitet ska:
- till sin omfattning motsvara minst 180 ECTS-poäng eller tre års heltidsstudier.
- ge behörighet att söka till magisterstudier på universitetsnivå i landet i fråga.
- Den utländska högskolan ska vara en erkänd del av landets officiella nationella utbildningssystem. Högskolan ska ingå i en förteckning över de högskolor som har rätt att utfärda examen i landet eller i en lista över erkända högskolor som upprätthålls av en internationell organisation (t.ex. UNESCO).
Det är inte möjligt att söka till en magisterutbildning på basis av en högre högskoleexamen (magister-, diplomingenjörs-, arkitekt- eller landskapsarkitektexamen, högre yrkeshögskoleexamen). Endast lägre högskoleexamen ger behörighet att söka till Aalto-universitetets magisterprogram.
Ett undantag utgörs av högre högskoleexamen som inte innefattar lägre högskoleexamen. En sådan examen kan till exempel vara en medicine licentiatexamen, högre högskoleexamen som avlagts i Finland före år 2008 då examenssystemet med två nivåer togs i bruk eller utländsk magisterexamen enligt det s.k. long cycle-systemet.
Annan högskolebehörighet (endast i området för konst)
Om du inte har högskoleexamen kan du söka till ansökningsalternativen inom området för konst, på basis av grundkunskaper och färdigheter som har förvärvats genom andra studier och/eller arbetserfarenhet och som motsvarar lägre högskoleexamen.
- Du kan inte ansöka på basis av annan högskolebehörighet, ifall du har avlagt (eller avlägger före 31.7.2025) en högskoleexamen som ger behörighet att ansöka.
- Den sökande ska lämna in intyg över sina studier och arbetserfarenhet samt övriga bilagor som visar hens beredskap för studierna.
Mer information om Annan högskolebehörighet som ansökningsgrund och de bilagor som krävs finns på sidan Annan högskolebehörighet. - Till ansökningsalternativ inom det tekniska och det ekonomiska området är det inte möjligt att söka utan lägre högskoleexamen som ger behörighet att ansöka.
Du kan ange en annan högskoleexamen på ansökningsblankett
Om du har avlagt, eller för närvarande avlägger, andra högskoleexamina utöver lägre högskoleexamen kan du ange en av dessa på ansökningsblanketten (Annan högskoleexamen).
- För alla studier som du anger på ansökningsblanketten ska du lämna in de bilagor som krävs. De samma kraven för bilagor gäller alla högskoleexamina (se Ansökan och obligatoriska bilagor).
Kompletterande studier
Sökande som blivit antagna kan ombes genomföra kompletterande studier.
De ansökningar som uppfyller kraven på allmän behörighet bedöms inom de enskilda ansökningsalternativen.
Kraven och bedömningsgrunderna för ett enskilt ansökningsalternativ kan kontrolleras på ansökningsalternativets webbsida. För enskilda ansökningsalternativ krävs ofta tidigare studier inom ett lämpligt område.
Ansökningsalternativen gör inga bedömningar av lämpligheten i tidigare studier på förhand.
Läs noggrant igenom villkoren för allmän behörighet på denna sida och bedömningsgrunderna på ansökningsalternativets webbsida.
I magisteransökan är det möjligt att söka med en ofullbordad examen. Sista datum för utexaminering är 31.7.2025. En studerande som blivit villkorligt antagen på basis av en ofullbordad examen ska lämna in en bestyrkt kopia av examensbetyget senast 15.8.2025 kl. 15.00.
Om den studerande inte utexamineras eller lämnar in examensbetyget inom utsatt tid upphävs den villkorligt beviljade studierätten.
Om du ansöker med ofullbordad examen ska du ta i beaktande att det inte nödvändigtvis är möjligt att utexamineras under sommarmånaderna. Du ska i god tid kontrollera examensfordringarna och tidtabellerna för utexaminering vid din egen institution eller högskola.
Vid bedömningen av ansökningar beaktas endast studier för vilka en kopia av ett officiellt studieprestationsutdrag har lämnats in före 3.1.2025 kl. 15:00. Studier som är utförda senare på våren beaktas inte i urvalet.
För ansökningsalternativen inom det ekonomiska området kan även ett internationellt ackrediterat MBA-program på universitetsnivå betraktas som en lämplig utländsk examen.
Om du redan har avlagt ekonomie magisterexamen (EM) i Finland är du inte behörig att ansöka till ansökningsalternativ vid Aalto-universitetets handelshögskola.
I antagningen till ansökningsalternativen vid handelshögskolan delas de sökande in i två antagningsgrupper på basis av behörighetsgivande examen.
- Antagningsgrupp 1: lägre universitetsexamen (kandidatexamen) avlagd i Finland. De finländska universiteten listas på undervisnings- och kulturministeriets webbplats.
- Antagningsgrupp 2: lägre yrkeshögskoleexamen avlagd i Finland eller lägre högskoleexamen avlagd utomlands
I antagningsgrupp 2 är ett testresultat från antingen Graduate Management Admission Test (GMAT) eller Graduate Records Examination (GRE) obligatoriskt för alla sökande förutom de som söker till företagsjuridik.
Mer information om testen, inlämning av testresultat och tidsfrister finns på sidan GMAT/GRE-testet.
Studerande vid Aalto-universitetet ska i regel inte söka till magisterprogram vid sin egen högskola via denna ansökan. Fyll inte i ansökningsblanketten för den externa magisteransökan om du kan få en studieplats inom ansökningsalternativet genom Aaltos interna förfarande. Se vilka regler som gäller för övergången till magisterstudier i Studentguiden och kontakta studieplaneraren vid din högskola om du har frågor.
Fråga vid behov inom ditt eget kandidatprogram om du behöver söka separat till ett magisterprogram.
Den sökande kan inte få en ny studierätt vid Aalto-universitetet till ett ansökningsalternativ som hen redan har utexaminerats från eller har en giltig studierätt till.
Vid Aalto-universitetet kan en studerande ha endast en giltig studierätt för en specifik examen åt gången. Om en Aalto studerande tar emot en ny studieplats som leder till samma examen (t.ex. diplomingenjörsexamen) mister studeranden sin förra studierätt vid Aalto-universitetet. Också om du redan har en studierätt inom det tvärvetenskapliga programmet International Design Business Management eller Creative Sustainability och tar emot en ny studierätt till ett ansökningsalternativ inom samma program som leder till en annan examen mister du din gamla studierätt.
Hur ansöker jag?
Ansökningstiden för studier som inleds hösten 2025 är 28.11. - 27.12.2024 (kl. 15.00 finsk tid).
I magisteransökan kan du söka till högst två ansökningsalternativ.
Ansökan ska innehålla
- en ifylld ansökningsblankett,
- de obligatoriska bilagorna och
- bilagor som krävs för enskilda ansökningsalternativ.
Kontrollera noggrant vilka bilagor som krävs.
Fyll i ansökningsblanketten i studieinfo.fi. Du kan ändra din ansökan under ansökningstiden. Ansökningstiden går ut 27.12.2024 kl. 15.00 (finsk tid). Du kan komplettera dina ansökningsbilagor ända till 3.1.2025 kl. 15.00 (finsk tid). Bilagorna som lämnas in för sent beaktas inte, tidsfristen är densamma för alla sökande. Bristfälliga ansökningar avslås.
Ansökningarna behandlas först vid ansökningsservicen, där det kontrolleras att obligatoriska bilagor är bifogade till ansökan och att den sökande har en allmän behörighet att söka till magisterstudier. Endast behöriga ansökningar går vidare till bedömning inom ansökningsalternativen.
- Bekanta dig noggrant med anvisningarna för ansökan, bedömningsgrunderna för ansökningsalternativet och vilka bilagor som krävs.
- Förbered ansökningsbilagorna i god tid. Se till att du skaffar officiella översättningar i tid (vid behov). För instruktioner om bilagor, se Ansökan och obligatoriska bilagor.
- Om du förutsätts göra ett språktest ska du boka in testet i god tid, så att dina testresultat inkommer inom tidsfristen.
Se mer information om språktesten på sidan Påvisande av språkkunskaper för magisteransökan. - Om du söker till det ekonomiska eller tekniska utbildningsområdet och om du förutsätts göra ett GMAT- eller GRE-test ska du boka in testet i god tid så att testresultatet hinner fram till universitetet inom utsatt tid.
Alla ansökningsalternativ som erbjuds vid Aalto-universitetet finns på sidan Utbildningsutbud.
I magisteransökan kan du söka till högst två ansökningsalternativ. Ansökningsalternativen anges i prioritetsordning på ansökningsblanketten. Du kan ändra ordningsföljden på ansökningsalternativen endast så länge ansökningstiden pågår. Det är inte möjligt att ändra ordningsföljden efter att ansökningstiden har gått ut.
Prioritetsordningen betyder att om du blir antagen till det ansökningsalternativ som du har på första plats, annulleras ditt andra ansökningsalternativ automatiskt.
Därtill är det möjligt att söka till program inom Erasmus Mundus och Nordic Master samt andra magisterprogram som erbjuds inom ramen för internationellt samarbete och vars ansökningstider och -förfarande avviker från dessa anvisningar (mer information på programmens webbsidor).
Du kan endast ta emot en studieplats som leder till examen, även om du i samband med antagningarna skulle erbjudas flera studieplatser (bestämmelsen om en högskoleplats). Bestämmelsen om en högskoleplats omfattar alla utbildningar som leder till högskoleexamen vid universitet och yrkeshögskolor i Finland.
Ansökningsblanketten finns i den nationella Studieinfo.fi-tjänsten.
Du kan fylla i ansökningsblanketten endast under ansökningstiden 28.11. - 27.12.2024 kl. 15.00 (finsk tid).
Du kan ha en ansökningsblankett. Fyll inte i flera blanketter. Du kan söka till högst två ansökningsalternativ med din blankett. Ansökningsalternativen anges i prioritetsordning.
Du kan inte spara din ansökningsblankett som utkast, men du kan bearbeta din ansökningsblankett under ansökningstiden.
Läs noggrant igenom anvisningarna som gäller behörighet att ansöka, ansökningsförfarandet och bilagor innan du fyller i blanketten.
Bearbetning av ansökningsblanketten efter du har skickat den
Du får ett e-postmeddelande som bekräftelse på att ansökningsblanketten har mottagits efter att du har skickat ansökan. Om du inte får e-postmeddelandet inom en dag, kontrollera även din spam mapp.
E-postmeddelandet innehåller en länk till din ansökan. Via denna länk kan du göra ändringar i din ansökan så länge ansökningstiden pågår och bifoga elektroniska bilagor innan tidsfristen för bilagor går ut. Länken är i kraft i 14 dygn. Ifall länken är föråldrad, kan du genom att klicka på returlänken få en ny fungerande länk via e-post. Länken går att använda bara en gång. Du kan beställa en ny länk efter varje användning genom att klicka på länken i det senaste e-postmeddelandet.
Om du har finländska nätbankskoder, kan du alternativt logga in i Min Studieinfo tjänsten (studieinfo.fi) och göra ändringarna i tjänsten.
Om du bearbetar din ansökan eller laddar upp bilagor, spara ändringarna genom att klicka på "Spara förändringarna".
Din ansökan är ofullbordad tills du har laddat upp alla bilagor.
Information om vilka bilagor som krävs för ansökan hittar du under Ansökan och obligatoriska bilagor.
Skicka in den elektroniska ansökningsblanketten inom ansökningsperioden och bifoga alla bilagor som krävs till din ansökningsblankett inom tidsfristen för bilagor.
- Skanna ursprungliga bilagor noggrant och spara dem i färg i PDF-format.
- Skanna bilagorna rätt väg så att en horisontell bilaga syns horisontellt och en vertikal bilaga syns vertikalt.
- Namnge filerna enligt anvisningarna (t.ex. Studieprestationsutdrag-efternamn-förnamn).
- Ladda upp bilagor i ansökningssystemet till allokerade ställen för varje bilaga.
- Om du söker till två ansökningsalternativ, ladda upp bilagor som krävs för enskilda ansökningsalternativ skilt för båda ansökningsalternativen. Se ansökningsalternativspecifika bilagor på ansökningsalternativets webbsida.
Påbörja ansökningsprocessen och förbered ansökningsbilagorna i god tid.
Ifall en obligatorisk bilaga saknas efter tidsfristen har gått ut, kommer ansökan förkastas som bristfällig. Vänligen notera att den sökande är ansvarig för inlämning av bilagorna enligt ansökningskrav och före tidsfristen.
- Fyll i ansökningsblanketten och ladda upp alla dokument så tidigt som möjligt.
Efter antangningsresultatet har publicerats bör de antagna sökande skicka bestyrkta pappersbilagor inom den angivna tidsfristen. Mer information finns i avsnitt 8.
De sökande bedöms och rangordnas inom ansökningsalternativen utgående från på förhand fastställda bedömningsgrunder. Se bedömningsgrunderna för enskilda ansökningsalternativ på ansökningsalternativens webbsidor.
Bedömningen kan innefatta exempelvis lämpligheten i tidigare studier, studieframgång, motivation, samt en portfolio i ansökningsalternativ inom området för konst och arkitektur.
De sökande jämförs med varandra, varefter de bästa blir antagna. Det finns ett begränsat antal platser, vilket betyder att alla behöriga sökande inte nödvändigtvis blir antagna. Alla nybörjarplatser inom ett ansökningsalternativ behöver inte fyllas.
Ansökningarna kommenteras inte så länge bedömningen pågår.
Urval i två skeden inom utbildningsområdet för konst och arkitektur
I ansökningsalternativen för området för konst och arkitektur kan urvalet bestå av två skeden. En del av de sökande kallas på basis av bedömningen till det andra skedet. Om urvalet för ett ansökningsalternativ består av ett skede nämns detta på ansökningsalternativets webbsida.
I det första skedet bedömer urvalskommittén ansökningar baserat på ansökningsbilagor. De sökande informeras per e-post ifall de har gått vidare till följande skede eller inte. I urvalet som består av två skeden får de sökande information om resultatet av det första skedet senast 11.3.2025. I det andra skedet intervjuas de sökande. Intervjun kan ordnas på distans.
Vid behov kan den sökande ombes att lämna in fler arbetsprov eller göra urvalsprovsuppgifter. Information om eventuella ytterligare arbetsprov, urvalsprovsuppgifter och tidpunkten för intervjun meddelas samtidigt till alla som gått vidare. Tidpunkten för det andra skedet av urvalet varierar beroende på ansökningsalternativ. Tidpunkt och plats anges i kallelsen.
Intervjuer kan även hållas för ansökningsalternativ i de ekonomiska och tekniska utbildningsområdena. En eventuell intervju anges på ansökningsalternativens webbsidor.
Resultaten av antagningen offentliggörs tidigast 9.4.2025. Information om offentliggörandet av resultaten skickas per e-post.
Om du har sökt till två antagningsalternativ kan du bli antagen till endast ett av alternativen. Det är inte möjligt att ändra prioritetsordningen i ansökan efter att ansökningstiden har gått ut.
Reservplats
Om en sökande inte tar emot sin studieplats inom tidsfristen, så blir den sökande som befinner sig på första reservplatsen antagen i stället (ifall ansökningsalternativet har placerat sökande på reservplats). Sökande som befinner sig på reservplats kan antas till och med 12.6.2025.
Respons om studentantagning
Ifall du vill få mer information om bedömningen av din ansökan vänligen kontakta den högskolan som ansvarar för ansökningsalternativet efter 9.4.2025.
Kontaktuppgifter för ansökningsalternativ kommer att publiceras närmare offentliggörandet av resultaten.
Begäran om omprövning
Det är möjligt att begära omprövning av ett antagningsbeslut inom 14 dagar från det att resultaten har offentliggjorts. Syftet med det skriftliga omprövningsförfarandet är att ge den sökande en möjlighet att åberopa ett eventuellt fel i beslutsfattandet för att få det felaktiga beslutet korrigerat.
Begäran om omprövning ska inte användas i syfte att få respons eller tilläggsinformation om antagningen.
Studieplatsen ska tas emot inom utsatt tid.
Anmälan om mottagande av studieplats är bindande och kan inte ändras efteråt. Observera bestämmelsen om en högskoleplats, som du kan läsa mer om nedan.
Mer information och anvisningar: Information för nya magisterstuderande.
För mer information om mottagandet av studieplatsen och inledandet av studierna kan du kontakta den högskola som erbjuder ansökningsalternativet eller skicka e-post till [email protected].
Bestämmelsen om en högskoleplats
I enlighet med bestämmelsen om en högskoleplats kan en sökande ta emot endast en studieplats som leder till högskoleexamen i utbildning som börjar samma termin vid en yrkeshögskola eller ett universitet i Finland. Bestämmelsen om en högskoleplats omfattar alla utbildningar som leder till högskoleexamen. Bestämmelsen gäller gemensam ansökan, separata ansökningar och ansökningar till utbildning som leder till påbyggnadsexamen (licentiat, doktor) vid ett universitet.
Du kan ta emot endast en studieplats som leder till examen, även om du inom ramen för olika antagningar skulle erbjudas flera studieplatser.
De antagna sökande bör skicka bestyrkta pappersbilagor inom den angivna tidsfristen.
- Tidsfristen för bestyrkta bilagor är 15.5.2025 kl. 15.00 (finsk tid) för de sökande som har blivit antagna den 9.–13.4.
- För de sökande som har blivit antagna den 14.4–12.6 tidsfristen är 15.8.2025 kl. 15.00 (finsk tid).
Mer information och anvisningar: Bestyrkta bilagor efter antagningsresultatet.
Antagna sökande bör också kontrollera landspecifika krav för bilagor som gäller för det landet där examen har avlagts.
Tills bestyrkta bilagor har levererats är antagningen villkorlig för de studerande som blivit antagna. Den villkorliga studierätten kommer att upphävas ifall de bestyrkta pappersbilagorna eller de krävda landspecifika bilagorna inte lämnas in enligt krav och före tidsfristens slut.
De bestyrkta bilagorna kommer att jämföras med de elektroniska bilagorna som laddats upp i ansökningssystemet och det kommer att kontrolleras att de elektroniska bilagorna inte har modifierats.
Ansökan och bilagor
Ansökan ska innehålla en ansökningsblankett, obligatoriska bilagor och bilagor som krävs för enskilda ansökningsalternativ.
Du kan fylla i ansökningsblanketten endast under ansökningstiden 28.11. - 27.12.2024 kl. 15.00 (finsk tid).
Läs noggrant igenom anvisningarna för ansökan och bedömningsgrunderna för enskilda ansökningsalternativ innan du fyller i ansökningsblanketten.
Tidsfristen för att ladda upp bilagorna i ansökningssystemet tar slut 3.1.2025 kl. 15.00 (finsk tid).
Alla bilagor bör vara bifogade och sparade till ansökningsblanketten före tidsfristens slut.
Ifall en obligatorisk bilaga saknas efter tidsfristen, kommer ansökan förkastas som bristfällig.
Ladda upp alla dokument så tidigt som möjligt.
Skanna ursprungliga bilagor noggrant och spara dem i färg i PDF-format.
Skanna bilagorna rätt väg så att en horisontell bilaga syns horisontellt och en vertikal bilaga syns vertikalt.
Bifoga bilagorna till ansökningsblanketten ide avskilda fälten indikerat för varje bilaga. Den sökande är ansvarig för att bifoga de rätta bilagorna på rätta stället.
1. Obligatoriska bilagor
- En skannad färgkopia av det ursprungliga examensintyget* över behörighetsgivande examen (lägre högskoleexamen). Namnge filen enligt följande: Examensintyg-efternamn-förnamn.
* Detta gäller inte sökande som söker med en ofullbordad examen. Ifall examen är ofullbordad under ansökningstiden, lämnas fältet för kopia av examensintyg tomt. En ofullbordad examen bör utexamineras senast 31.7.2025. - En skannad färgkopia av ett officiellt studieprestationsutdrag angående behörighetsgivande examen.
Namnge filen enligt följande: Utdrag-efternamn-förnamn. - Skannade färgkopior av officiella översättningar av examensbetyg och studieutdrag över studier genomförda utomlands till finska, svenska eller engelska (vid behov).
Se nedan för anvisningar för officiella översättningar.
Namnge filerna enligt följande: Översättning-betyg-efternamn och Översättning-utdrag-efternamn. - Ifall du har en annan högskoleexamen utöver lägre högskoleexamen som du önskar att beaktas i antagningen: skannade färgkopior av ett officiellt studieprestationsutdrag samt examensintyg (och officiella översättningar, ifall originaldokumenten inte är på finska, svenska eller engelska).
Skriv examensinformation och ladda upp bilagor till avsnittet "Annan högskoleexaminen" på ansökningsblanketten. - Kopia av giltigt pass eller officiellt identitetsbevis med foto och information om nationalitet. Namnge filen: Pass-efternamn-förnamn. Se nedan för anvisningar för pass eller identitetsbevis ("Instruktioner för bilagor").
- Påvisande av språkkunskaper i undervisningsspråket för ansökningsalternativet.
Se mer information och anvisningar: Påvisande av språkkunskaper för magisteransökan. Ifall du påvisar dina språkkunskaper med ett språktest ska det officiella språktestresultatet skickas till Aalto-universitetet enligt instruktionerna. - Portfolio. Alla ansökningsalternativ inom det konstnärliga området, arkitektur och landskapsarkitektur kräver en elektronisk portfolio i PDF-format.
Den maximala filstorleken på ansökningsblanketten är 1 GB. Vi rekommenderar mindre filstorlekar (mindre än 100 Mb).
Namnge filen: Portfolio-efternamn-förnamn.
Om din portfolio innehåller lösenordsskyddade videolänkar, inkludera lösenordet i din portfolio. Information angående portfolion hittas på ansökningsalternativets webbplats. Ytterligare information ges inte.
Ifall du söker till två ansökningsalternativ som kräver en portfolio, ladda upp din portfolio till båda ansökningsalternativ ("Bilagor som krävs för ansökningsalternativet" på ansökningsblanketten). - GMAT- eller GRE-test (det ekonomiska området)
Resultat av GMAT- eller GRE-test är obligatoriskt för de som söker till ansökningsalternativ inom det ekonomiska området och som ingår i antagningsgrupp 2. Se antagningsgrupper, minimikrav för testresultat och inlämning av testresultat inom det ekonomiska området: GMAT- eller GRE-test. Det officiella testresultatet ska inkomma till Aalto-universitetet direkt från testorganisationen. GMAT testresultatet ska skickas med läroanstaltskoden "C1N-9F-85 (MSc Degree Programs)". För GRE-testet Aalto-universitetets rapportkod är "7364". - GRE-test (Machine Learning, Data Science and Artificial Intelligence)
Resultat av GRE-test är obligatoriskt för ansökningsalternativ Machine Learning, Data Science and Artificial Intelligence (Macadamia) inom det tekniska området i antagningsgrupp 2. Läs mera om GRE-testet och antagninsgrupper på Macadamia webbsidan. Det officiella testresultatet ska inkomma till Aalto-universitetet direkt från testorganisationen. Aalto-universitetets rapportkod för GRE-testet är "7364". - Ifall du är befriad från läsårsavgift på grund av uppehållstillstånd ska du ladda upp en kopia av ett uppehållstillståndskort i Finland.
Var god och bekanta dig med de typer av tillstånd som befriar dig från avgiften på sidan Läsårsavgifter och stipendier. Ladda upp en kopia av båda sidorna av kortet. Ett uppehållstillstånd som leder till befrielse av läsårsavgift ska vara i kraft när läsåret inleds (1.8.2025).
Namnge filen: Uppehållstillstånd-efternamn-förnamn.
2. Bilagor som krävs för enskilda ansökningsalternativ
- För enskilda ansökningsalternativ kan det krävas särskilda bilagor, t.ex. motivationsbrev, CV, arbetsintyg eller referenser. Dessa anges på ansökningsalternativens webbsidor.
- Lämna inte in extra bilagor (t.ex. referenser), ifall ansökningsalternativet inte kräver det.
Onödiga bilagor beaktas inte i värderingen och de fördröjer behandlingen av din ansökan. - Ladda upp varje bilaga skilt på din elektroniska ansökningsblankett i PDF-format. Ladda upp bara bilagor som krävs för ditt första ansökningsalternativ till "Första ansökningsalternativet" och bilagor som krävs för ditt andra ansökningsalternativ till "Andra ansökningsalternativet".
- Ifall du bara söker till ett ansökningsalternativ, ladda inte upp bilagor för det andra ansökningsalternativet.
- Utöver de obligatoriska bilagorna, ser utvärderarna enbart de bilagor som är bifogade till ansökningsalternativet i fråga. Var alltså noggrann med att bifoga de rätta bilagorna till vart och ett av ansökningsalternativen. Den sökande är ansvarig för att bifoga de rätta bilagorna på rätta stället.
- Namnge filen(/filarna) enligt följande: Bilagas namn-efternamn-förnamn (t.ex. CV-efternamn-förnamn).
- Den maximala filstorleken på ansökningsblanketten är 1 GB. Vi rekommenderar mindre filstorlekar (mindre än 100 Mb).
- Om bilagor som krävs för ett enskilt ansökningsalternativ saknas i ansökan (med undantag av portfolio), inverkar detta inte på den allmänna behörigheten att ansöka, men däremot kan den sökandes framgång i bedömningen inom ansökningsalternativet påverkas.
- Utgångspunkten är att alla anvisningar som gäller bilagor som krävs för enskilda ansökningsalternativ finns på webbsidan av ansökningsalternativet i fråga. Den sökande är ansvarig för tolkningen av anvisningarna. Frågor som gäller bilagor som krävs för enskilda ansökningsalternativ ska riktas direkt till ansökningsalternativet i fråga. Se kontaktuppgifter på ansökningsalternativets webbsida.
Instruktioner för bilagor
Ett examensbetyg måste innehålla följande uppgifter: examensbenämning, namnet på läroanstalten som beviljade examen, datum när examen beviljades, och den utexaminerade studerandes namn.
Tillfälligt examensbetyg
Även ett tillfälligt examensbetyg kan accepteras. I en del länder utfärdas examensbetyg till utexaminerade studerande med fördröjning. Då kan den studerande som har genomfört alla studier som krävs för examen och som har utexaminerats, få ett s.k. tillfälligt examensbetyg (provisional degree certificate). Ett tillfälligt examensbetyg måste innehålla följande uppgifter: examensbenämning, namnet på läroanstalten som beviljade examen, datum när examen beviljades, och den utexaminerade studerandes namn. Sista datum för utexaminering är 31.7.2025.
Studieprestationsutdraget ska vara officiellt. Studieutdraget ska innehålla namnet på kurserna, datum för genomförande, omfattning och vitsord. Det är vanligtvis enkelt att få ett studieutdrag i original från studerandeservicen vid den egna högskolan.
Ifall det inte finns vitsord för enskilda kurser på utdraget, lämna då också in ett annat dokument, som beviljats av högskolan, var vitsorden för alla dina enskilda kurser framgår. Ifall din högskola inte använder vitsord, lämna då in ett dokument, beviljat av din högskola, där information om det använda värderingssystemet framgår.
Om examen innehåller tillgodoräknade studier som har genomförts vid en annan högskola, ska de ovannämnda uppgifterna också finnas på studieutdraget. Om uppgifterna inte framgår på ditt studieutdrag, lämna in ett studieutdrag från den högskola där du genomförde de tillgodoräknade studierna.
Detta krav gäller också för s.k. top-up-examen där tidigare studier från en eller flera högskolor kompletteras till en examen vid en annan högskola. Studieprestationsutdrag med de nödvändiga uppgifterna måste lämnas in för alla de studier som låg till grund för examen. Studier ska till sin omfattning motsvara minst 180 ECTS-poäng eller tre års heltidsstudier.
Officiella studieprestationsutdrag för studerande vid Aalto-universitetet
Studerande vid Aalto-universitetet kan ladda ner ett officiellt studieprestationsutdrag i pdf-format via min profil i Sisu studieregistersystemet (fliken ”Prestationer”). Det officiella studieprestationsutdraget ska laddas upp till ansökningsblanketten i Studieinfo.
Diploma supplement (examensbilaga) kan inte lämnas i stället för examensbetyg. Ett examensbetyg krävs.
Diploma supplement på engelska kan accepteras som en översättning av ett examensintyg, om det innehåller examensbenämning, namnet på läroanstalten som beviljade examen, datum när examen beviljades, och den utexaminerade studerandes namn.
Du kan lämna in diploma supplement i stället för studieprestationsutdraget, ifall det innehåller samma information som krävs för studieprestationsutdraget (studieavsnittens namn, datum för genomförande, omfattning och vitsord).
Bilagorna ska vara på finska, svenska eller engelska. Studieprestationsutdrag och examensbetyg som har utfärdats på något annat språk i original ska lämnas in i form av officiella översättningar.
En översättning är officiell om den har gjorts av den högskola som utfärdat examen eller en auktoriserad translator. En översättning som gjorts av en auktoriserad translator ska vara försedd med översättarens stämpel och underskrift.
Utbildningsstyrelsen upprätthåller ett register (oph.fi) över auktoriserade translatorer i Finland.
Ifall du har avlagt en utländsk examen och fått diploma supplement (examensbilaga) på engelska, se avsnittet ovan.
Som en ansökningsbilaga bör man bifoga en kopia av ett giltigt pass eller officiellt identitetsbevis med foto och information om nationalitet.
Ett körkort har ingen information om nationalitet, och accepteras därför inte som identitetsbevis.
Ifall identitetsbeviset inte är giltigt
Ifall du inte har en finsk personbeteckning, bör du ladda upp en kopia av ett giltigt pass eller officiellt identitetsbevis med foto och information om nationalitet till ansökningssystemet.
Ifall du har en finsk personbeteckning, men inte ett giltigt pass/identitetsbevis, kan du bifoga en kopia av ditt gamla pass/identitetsbevis eller körkort till din ansökningsblankett. Information angående alla sökande som har en finsk personbeteckning kan verifieras från det finska befolkningsdatasystemet.
Ifall namnet är olika på identitetsbeviset och studiebilagorna
Ifall dit namn har ändrats efter du har utfört dina studier, och namnuppgifterna på dina studiebilagor avviker från informationen på ditt identitetsbevis, lämna då in ett officiellt dokument av din namnförändring (t. ex. ett äktenskapsintyg, ifall ditt efternamn har ändrats genom att du har ingått i äktenskap).
Om du har en finsk personbeteckning, och den har förblivit samma, räcker det att samma personbeteckning står på studiebilagorna. Ifall din personbeteckning har förändrats eller det inte finns på t. ex. ditt studieutdrag, lämna då in ett officiellt dokument på din namnförändring.
Ifall identitetsbeviset är på något annat språk än finska, svenska eller engelska
Ifall identitetsbeviset är på något annat språk än finska, svenska eller engelska, bör du också bifoga en översättning av det till ansökningsblanketten. Du kan själv översätta identitetsbeviset. Översättningen bör vara exakt.
De antagna sökande bör skicka bestyrkta pappersbilagor före den angivna tidsfristen. De antagna sökande bör kontrollera landspecifika krav angående bilagor som gäller landet där examen har avlagts. Notera att det finns ett landspecifikt krav också för examen avlagd i Finland.
Antagningen är villkorlig tills alla bestyrkta bilagorna har levererats. Den villkorliga studierätten kommer att upphävas ifall de bestyrkta pappersbilagorna eller de bilagorna som krävs i landspecifika krav för bilagor inte lämnas in enligt krav och inom tidsfristen.
De bestyrkta bilagorna kommer att jämföras med de elektroniska bilagorna som laddats upp i ansökningssystemet och det kommer att kontrolleras att de elektroniska bilagorna inte har modifierats.
Läs anvisningar angående bestyrkta bilagor och deras leverering.
Ifall du skickar bilagorna från ett land utanför EU, rekommenderar vi att använda kurirservice, (t.ex. DHL, UPS) istället för vanlig post.
Läsårsavgifter
I Finland gäller läsårsavgifter för studerande som inte är medborgare i ett medlemsland i Europeiska unionen (EU) eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz. Läsårsavgifterna gäller för utbildning som leder till engelskspråkig examen.
Läsårsavgifter uppbärs för utbildning som leder till engelskspråkig examen. De flesta som är medborgare i andra land än i EU/EES är fodrade att betala läsårsavgifter.
Medborgare i EU-/EES-länder eller Schweiz betalar inte läsårsavgift.
Befriade från läsårsavgift är också de icke EU-EES studenter som har något av följande dokument:
- ett uppehållstillståndskort över permanent uppehållstillstånd i Finland, uppehållstillstånd av typ P
- ett uppehållstillståndskort över kontinuerligt uppehållstillstånd i Finland på annan grund än studier, uppehållstillstånd av typ A
- ett EU-uppehållstillståndskort för varaktigt bosatta tredjelandsmedborgare i Finland, uppehållstillstånd av typ P-EU
- ett uppehållskort för EU-medborgares familjemedlemmar i Finland
- ett EU-blåkort i Finland
- ett Brexit-uppehållstillståndskort, uppehållstillstånd av typ SEU-sopimuksen 50 artikla = Uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet eller P SEU-sopimuksen 50 artikla = Permanent uppehållsrätt i enlighet med utträdesavtalet
Observera att regeringen föreslår ändringar i universitetslagen som kan komma att ändra kraven för uppehållstillstånd som leder till befrielse från läsårsavgift. Läs mer på Stastsrådet webbsida.
Ett uppehållstillstånd som leder till befrielse av läsårsavgift ska vara i kraft när läsåret inleds (1.8.2025). Ifall ditt uppehållstillstånd går ut före augusti, anses du vara betalningsskyldig under ansökningstiden. Ifall du efter ansökningstiden får ett dokument som befriar dig från läsårsavgifter bör du skicka en kopia av dokumentet till universitetet så fort som möjligt.
Ifall du är befriad från läsårsavgift på grund av uppehållstillstånd, ska du lämna in en kopia av båda sidorna av ditt uppehållstillståndskort. Enbart uppehållstillståndskortet räcker inte som identitetsbevis, en kopia av ditt pass eller nationella ID kort var ditt medborgarskap är angivet måste bifogas med.
Se Studieinfo (studyinfo.fi) för mer information på engelska gällande betalningsskyldighet och befrielse från läsårsavgift. Se Migrationsverkets (migri.fi) webbsida för mer information om anteckningarna på uppehållstillståndskortet.
Läsårsavgifter
Aalto-Universitetets läsårsavgifter varierar beroende på utbildningsområde.
Magisterutbildning |
Läsårsavgifter |
det ekonomiska området | €15 000 per läsår |
området för konst och arkitektur | €20 000 per läsår |
det tekniska området | €17 000 per läsår |
mångvetenskapliga program* | €17 000 per läsår |
*Mångvetenskapliga programs: Creative Sustainability, International Design Business Management and Urban Studies and Planning.
Läs mer information om läsårsavgifter på engelska: Scholarships and Tuition Fees.
Aalto universitetets stipendieprogram
Aalto-universitetet erbjuder en liten mängd stipendier till studerande som är skyldiga att betala läsårsavgift. Aalto-universitetets stipendier beviljas i form av befrielse från läsårsavgiften (waiver).
Stipendier kan beviljas till de bästa sökande som antagits till programmen. De sökande rangordnas enligt de bedömningsgrunder som anges på ansökningsalternativets webbsida.
Hur ansöker man?
Sökande som är skyldiga att betala läsårsavgift, d.v.s. de som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz, kan under ansökningstiden ansöka om stipendium på samma ansökningsblankett som används för att söka till studier. Sökande som är skyldiga att betala läsårsavgift svarar på frågan "ansöker du om stipendium" antingen "ja" eller "nej". Det är inte möjligt att ansöka om stipendium efter att ansökningstiden har gått ut.
Beslutet om stipendium ges i samband med antagningsbeslutet. I enlighet med universitetslagen får ett beslut av universitetet gällande stipendier inte överklagas genom besvär.
Läs mer information om stipendier på engelska: Scholarships and Tuition Fees.
Kontaktuppgifter
Du kan kontakta ansökningsservicen per e-post ([email protected]) eller telefon (02944 29290). Se Kontaktuppgifter för ansökningsservicen för information om öppettider för telefonservicen.
Om ditt e-postmeddelande gäller ett specifikt ansökningsalternativ ska du nämna detta ansökningsalternativ i ditt meddelande.
Om du har frågor som gäller studierna eller bedömningsgrunderna inom ett specifikt ansökningsalternativ kan du vända dig direkt till ansökningsalternativet. Se kontaktuppgifter längst ner på ansökningsalternativets webbsida.
Mer information
Påvisande av språkkunskaper för magisteransökan
Vid Aalto-universitetet är det möjligt att studera på finska, svenska eller engelska.
För att bli antagen ska den sökande ha kunskaper i undervisningsspråket för ansökningsalternativet och ska vid behov separat visa sina språkkunskaper genom ett språktest som ska bedömas som godkänt.
Bestyrkta kopior som lämnas in efter att resultaten av antagningen offentliggjorts
Efter att antagningsresultatet för magisterprogrammen har publicerats, de antagna sökande bör skicka bestyrkta bilagor.
GMAT och GRE-testet
Nivåtestet Graduate Management Admission Test (GMAT) eller Graduate Records Examination (GRE) är obligatoriskt för de som söker till ansökningsalternativ inom området för ekonomi i antagningsgrupp 2, förutom för de som söker till Yritysjuridiikka (företagsjuridik).
Antagningsstatistik
På den här sidan finns antagningsstatistik för kandidat- och magisterprogrammen.
Utbildningsutbud
Hitta ditt program! Bekanta dig med vårt utbildningutbud läs mer.
- Publicerat:
- Uppdaterad: