Lappset-palkinnon saa maisema-arkkitehti Jussi Virta
Diplomityössään Virta selvittää, miten leikkipaikkoja uudistamalla voidaan paremmin tukea lasten kehitystä.
Maisema-arkkitehdit suunnittelevat yhteisen ympäristömme tilan ja maan käyttöä tavoitteenaan ekologinen ja sosiaalinen kestävyys. He ovat luovia ongelmanratkaisijoita, joita ohjaa halu edistää ihmisten ja ympäristön hyvinvointia.
Maisema-arkkitehtuurin opintoihin sisältyvät luonnontieteet, taideaineet, humanistiset ja tekniset aineet rakentavat kokonaisvaltaista ymmärrystä ympäristöjen suunnitteluun vaikuttavista tekijöistä. Osallistuminen monialaisiin työryhmiin auttaa maisema-arkkitehteja tulkitsemaan ja viestimään erilaisista tilan ja maiseman käytön tarpeista.
Kandidaatin tutkinto antaa valmiudet toimia avustavissa ammatillisissa tehtävissä ja jatkaa maisteriopintoihin, joista valmistuessaan opiskelija saa maisema-arkkitehdin pätevyyden. Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma on alan ainoa yliopistotasoinen koulutus Suomessa.
Alan opinnot tarjoavat sinulle tilaisuuden kehittyä ammattilaiseksi työssä, jossa voit edistää konkreettisesti sekä esteettisiä että sosiaalisia ja ympäristöllisiä arvoja!
Arkkitehtuurin, maisema-arkkitehtuurin ja sisustusarkkitehtuurin kandiohjelman yleisten tavoitteiden lisäksi maisema-arkkitehtuurin kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija:
Akateemiset taidot
Opiskelija osaa yhdistää taiteellisen ja tutkimuksellisen ajattelun sekä hyödyntää niitä toiminnassaan. Hän kykenee ottamaan palautetta vastaan rakentavasti ja reflektoimaan omaa oppimistaan.
Ohjelman opetuskieli on suomi. Opiskelija voi suorittaa kurssitehtäviä ja opinnäytetyön myös ruotsiksi. Maisteritutkinnossa osa opinnoista on englanniksi.
Maisema-arkkitehtuurin kandidaattiopinnot koostuvat yhteisistä opinnoista (23 op), pääaineesta (126 op), sivuaineesta (18–31 op) ja vapaasti valittavista opinnoista (enintään 13 op).
Taiteiden ja suunnittelun kandidaattiohjelman yhteisiin opintoihin kuuluvat taide-, kieli- ja viestintäopinnot. Pääaineessa perehdytään maisema-arkkitehtuurin ja suunnittelun perusteisiin, maisemarakentamiseen ja alueiden käyttöön. Lisäksi opiskelijat tutustuvat arkkitehtuurin historiaan, visuaaliseen viestintään ja digitaalisiin työvälineisiin.
Valmistuttuaan opiskelija ymmärtää maisema-arkkitehtuurin monialaista kokonaisuutta ja kestävän maankäytön merkityksen. Hän osaa sovittaa suunnittelunsa ihmisten toimintaan sekä muuttuvan ympäristön haasteisiin. Lisäksi hän osaa arvioida erilaisten suunnitteluratkaisujen vaikutusta, etsiä ja soveltaa kriittisesti suunnittelutietoa sekä tuottaa ratkaisumalleista ja mahdollisuuksista valmiita suunnittelukonsepteja.
Opetuksessa painottuvat ratkaisukeskeisyys, yhteisöllisyys, intensiivisyys ja käytännöllisyys, mikä antaa hyvät valmiudet työelämään. Opetusmenetelminä hyödynnetään yksin ja ryhmässä tehtäviä harjoitustöitä, palautetilaisuuksia ja maastoluentoja. Todellisiin kohteisiin tehtävät harjoitustyöt vahvistavat opiskelijoiden luovaa ongelmanratkaisua.
Opiskelijoilla on käytössään yhteisiä piirustussaleja. Vuorovaikutuksellinen oppiminen kehittää tiimityöskentelyn taitoja, jotka kuuluvat monialaisissa ryhmissä toimivien maisema-arkkitehtien ydinosaamiseen.
Lisätietoa koulutuksen sisällöstä löydät opinto-oppaasta kohdasta Opetussuunnitelma.
Opiskelijat voivat suunnata ja vahvistaa monialaista osaamistaan sivuaineilla ja vapaasti valittavilla opinnoilla, jotka voi valita toisista Aallon kouluista tai suomalaisista yliopistoista.
Pääaineen tyypillisiä vapaasti valittavia opintoja ovat luonnontieteiden, yhteiskuntatieteiden sekä taiteen opinnot. Aiemmat opinnot voidaan hyväksilukea sivuaineena.
Koulutus on kansainvälisen maisema-arkkitehtiliiton IFLAn akkreditoima. Maisema-arkkitehtuurin kandidaatin tutkinto antaa valmiuden hakea akkreditoituihin ulkomaisiin maisteriohjelmiin.
Maisema-arkkitehtien opiskelijayhdistys Vista ry tekee tiivistä yhteistyötä muiden Pohjoismaiden ja Viron opiskelijajärjestöjen kanssa. Kansainvälisessä Aalto-yliopistossa opiskelija pääsee osaksi monimuotoista Aalto-yhteisöä myös opintojensa sekä kampuksella järjestettävän vapaa-ajan toiminnan ja tapahtumien kautta.
Kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija voi jatkaa maisema-arkkitehtuurin maisteriohjelmaan (120 op, 2 vuotta), joka antaa maisema-arkkitehdin pätevyyden. Maisterin tutkinto antaa valmiudet jatkaa tohtoriohjelmaan.
Kandidaattitutkinnon opiskelija voi kerryttää kokemustaan avustavissa tehtävissä esimerkiksi suunnitteluavustajina, suunnitteluassistentteina tai harjoittelijoina. Maisema-arkkitehdin ammattipätevyyden opiskelija saa suoritettuaan maisterintutkinnon.
Kasvavan alan työllisyystilanne on erittäin hyvä. Maisema-arkkitehdiksi valmistuneet voivat edetä urallaan tärkeisiin päätöksentekoasemiin esimerkiksi kaavoituksen, maisemasuunnittelun ja kaupunkirakentamisen aloilla.
Maisema-arkkitehtien tyypillisiä työpaikkoja ovat
Aalto-yliopiston erinomaiset urapalvelut tukevat opiskelijoita työllistymisessä sekä Suomeen että ulkomaille. Lisäksi Aallon aktiivinen yrittäjyysyhteisö auttaa opiskelijoita omien yritysten perustamisessa.
Maisema-arkkitehtuurin tutkimus on soveltavaa ja poikkitieteellistä toimintaa, jonka tavoitteena on luoda ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävämpää tulevaisuutta.
Maisema-arkkitehtuurin tutkimuksesta voit lukea lisää täältä.
Maisema-arkkitehtuurin opetuksessa ja tutkimuksessa tehdään laajaa yhteistyötä yhteiskunnan eri toimijoiden, kuten ministeriöiden, kuntien, yritysten, järjestöjen ja muiden oppilaitosten kanssa.
Opinnot ovat tiivisti yhteydessä työelämään. Alan ammattilaiset toimivat tuntiopettajina ja ohjaavat opiskelijoiden harjoitus- ja opinnäytetöitä, minkä lisäksi luennoilla kuullaan eri alojen vierailevia asiantuntijoita. Opetus- ja tutkimushenkilökunta on kansainvälisesti verkostoitunutta ja koulutus eurooppalaisen maisema-arkkitehtiliiton tunnustamaa.
Diplomityössään Virta selvittää, miten leikkipaikkoja uudistamalla voidaan paremmin tukea lasten kehitystä.
Maisema-arkkitehdiksi on voinut opiskella Suomessa 30 vuotta. Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin koulutusohjelma juhlistaa koulutuksen tasavuosia lokakuussa 7.-11.10.2019.
Aalto-yliopiston Hakijapalvelut
Opiskelijavalintoihin sekä hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Aalto-yliopiston Hakijapalveluihin.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut
https://dia.fi/haluan-arkkitehdiksi/