Uutiset

Health Technology Engineering -ohjelma antaa valmiudet kehittää innovatiivisia teknisiä ratkaisuja terveyteen liittyviin ongelmiin

Uudessa maisteriohjelmassa yhdistyvät tekninen osaaminen ja käytännön ymmärrys terveyteen liittyvissä kysymyksissä.
Two students watching measurements from a computer
Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio.

Syksyllä 2024 Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa käynnistyy uusi Health Technology Engineering -maisteriohjelma. Ohjelman tavoitteena on taata opiskelijoille osaaminen, joiden avulla he voivat kehittää edistyksellisiä teknisiä ratkaisuja nykyisiin terveyteen liittyviin haasteisiin, kuten terveydenhuollon puutteelliseen saatavuuteen, yksilöllistetyn lääketieteen karkeuteen, mielenterveysongelmien epidemioihin ja väestön ikääntymiseen liittyviin ongelmiin.

Ohjelman opetussuunnitelmassa yhdistyvät insinööriosaaminen ja terveyteen liittyvien kysymysten käytännön ymmärtäminen. Synergisen lähestymistavan tavoitteena on varmistaa, että tulevaisuuden diplomi-insinöörit pystyvät vastaamaan kriittisiin terveyshaasteisiin kokonaisvaltaisesti ja kestävästi. Sähkötekniikan korkeakoulun kaikki kolme laitosta osallistuvat ohjelman opetukseen ja hallinnointiin, mikä korostaa opetussuunnitelman monitieteistä luonnetta ja sen sitoutumista monipuoliseen insinöörikoulutukseen.

”Opiskelijan kannattaa valita tämä ohjelma, jos hän haluaa opiskella lääketieteellistä tekniikkaa ilman, että tekninen osaaminen kärsii. Valmistuessaan hänellä on syvällinen sähkötekniikan osaaminen ja perusteellinen ymmärrys siitä, miten ja missä tätä tietoa voi soveltaa terveysteknologian alalla", sanoo professori Zachary Taylor, joka vastaa ohjelman Health Instrumentation and Wearables -pääaineesta.

”Tiettyjä ihmisen fysiologian hienouksia tutkitaan biosensoinnin ja biosignaalien käsittelyn avulla, ja joitakin ihmisen anatomian keskeisiä piirteitä tarkastellaan biomekaanisten käsitteiden tutkimisen avulla. Neurorobotiikan kaltaiset kurssit haastavat perinteiset robotiikka- ja automaatiokäsitykset asettamalla ihmisen ohjaussilmukoiden keskipisteeseen ja tekemällä niistä intiimimpiä ja vuorovaikutteisempia", kertoo ohjelmajohtajana toimiva professori Ivan Vujaklija.

Lisäksi opiskelijat syventävät tietämystään sulautetusta elektroniikasta, signaalinkäsittelystä, automaatiosta sekä alaan liittyvästä sääntelystä. 

”Tämä ohjelma sopii erinomaisesti opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneita terveys-, biolääketieteen ja hyvinvoinnin sovelluksista, ja joilla on insinöörimäinen ajattelutapa ja halu ratkaista todellisia ongelmia. Ohjelma on ainutlaatuinen Aallossa ja Suomessa, koska siinä painotetaan oikeita biolääketieteellisiä laitteita ja siirrytään teoriasta käytäntöön, kun ratkaistaan terveyteen liittyviä ongelmia teknologian näkökulmasta", kertoo professori Filip Elvander, Health Robotics and Signal Processing -pääainevastaava.

Terveysteknologiateollisuus tarvitsee kipeästi osaajia, jotka pystyvät edesauttamaan tutkimusinnovaatioiden siirtymistä terveydenhuoltoon. Ohjelmasta valmistuneet voivatkin odottaa monipuolisia uramahdollisuuksia dynaamisella ja kansainvälisellä terveydenhuollon innovoinnin alalla.

Valmistuneet voivat suunnitella edistyksellisiä lääketieteellisiä laitteita, olla edelläkävijöitä uraauurtavissa etälääketieteellisissä ratkaisuissa tai optimoida terveydenhuollon teknologioita esimerkiksi sairaaloissa ja terveyskeskuksissa. He voivat toimia myös tutkimus-, sääntely- ja konsultointitehtävissä kansainväliseen terveysteknologiaympäristöön vaikuttaen. Alan dynaamisen luonteen vuoksi valmistuneet voivat edetä urallaan akateemisesta tutkimuksesta maailmanlaajuisten terveysteknologiayritysten eturintamaan.

Ohjelman opetussuunnitelma vuosille 2024-2025 ja 2025-2026 on julkaistu. Tekniikan kandidaatiksi Aallosta valmistuvat voivat siirtyä ohjelmaan jo nyt. Ensimmäinen hakuaika muille opiskelijoille alkaa vuoden 2024 lopussa. Ohjelman hakijoille suunnattu kuvaussivu julkaistaan myöhemmin.

Lisätietoja

 Ivan Vujaklija

Ivan Vujaklija

Assistant Professor
T410 Dept. Electrical Engineering and Automation
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Catwalkilla kävelevä malli esittelee muotisuunnittelijan luomaa asua, katsojat istuvat katsomassa näytöstä
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Näytös24 oli luovuuden ja persoonallisuuden juhlaa

Aalto-yliopiston vuosittaisessa muotinäytöksessä jaettiin kaikkiaan seitsemän palkintoa muodin opiskelijoiden mallistoille ja projekteille. Palkintoperusteluissa korostuivat etenkin innovatiivisuus, korkea tekninen taso ja kestävyysarvot.
Noora Hautamäki
Opinnot Julkaistu:

Noora Hautamäki oli opiskelijavaihdossa Meksikossa ja kannustaa kaikkia lähtemään vaihtoon

Noora Hautamäki vietti puoli vuotta vaihdossa Meksikon Monterreyssa. Vaihtoaikansa jälkeen hän toimi vuoden Aallon vaihtoneuvojana ja toimii edelleen vapaaehtoisena vaihtojärjestössä, jonka kautta oli lukiovaihdossa.
Kuvassa näkyvät opiskelijat Anna Tran, Osama Nasir Iqbal ja Lana St t. James-Kautny Aalto-luentosalissa.
Opinnot Julkaistu:

Elämän tärkeät päätökset haltuun taloustaitojen avulla

Uusi Personal Finance -kurssi yhdistää viimeisintä tutkimustietoa käytännön esimerkkeihin, opettaa jokapäiväisessä elämässä tarvittavia taloustaitoja – ja auttaa toteuttamaan unelmia.
Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

Mentorihaku: Myötätuntomentorointia vertaisryhmissä tohtoriopiskelijoille syksyllä 2024

Haemme tohtoriopiskelijoita mentoreiksi myötätuntomentorointiryhmiin.