Uutiset

Valkohattuhakkerit pistävät taitonsa testiin Hack the Networks -tapahtumassa Otaniemessä

Aalto-yliopisto tarjoaa tapahtumaan harvinaislaatuisen 5G-testiverkon ja on mukana järjestämässä yhtä haastetta.
4G-5G-antenneja kampuksella
4G-5G-antenneja Otaniemen kampuksella. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen.

Valkohattuhakkerit, eli hyvät tai eettiset hakkerit, kokoontuvat 17.-18.5. Aalto-yliopistoon Hack the Networks -tapahtumaan. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin järjestämässä hackathon-tapahtumassa haastekumppanit valmistelevat osallistujille haasteet, jotka heidän on ratkaistava 24 tunnissa. 5G-hakkerointi keskittyy paikallisiin yksityisiin mobiiliverkkoihin ja kriittisiin käyttötapauksiin. 

Aalto-yliopiston informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitos toimii kumppanina yhdessä haasteessa PWC:n ja Fortumin kanssa, minkä lisäksi Aalto-yliopisto tarjoaa 5G-verkon kyseisen haasteen käyttöön sekä verkkoyhteyksiä muiden haasteiden käyttöön. 

Tutkimuskäytössä oleva testiverkko mahdollistaa hakkeritapahtumat

Aallon nextG-verkko on tutkimuskäytössä oleva testiverkko, joka on kaikkien aaltolaisten ja yhteistyökumppanien käytettävissä. Kyseessä on 5G-verkko, joka on ollut käytössä vuosia Otaniemen kampusalueella 3,5 GHz:n taajuusalueella ulkotiloissa ja tietyissä sisätiloissa. Syksyllä 2023 verkkoa laajennettiin 26 GHz:n taajuudella toimivilla ulkotukiasemilla. Verkkoa laajennetaan edelleen – parhaillaan rakennetaan 4 GHz:n taajuusalueella sisätukiasemia muun muassa Dipoli-rakennukseen, jossa Hack the Networks järjestetään. Myöhemmin tukiasemia tulee myös muihin Aallon rakennuksiin.

"Täysin omassa hallinnassa ja tutkimuskäytössä oleva testiverkko mahdollistaa ainutlaatuiset haasteet. Esimerkiksi vuonna 2021 järjestetyssä CyberHack-tapahtumassa hakkereilla oli mahdollista päästä tutkimaan 5G-verkon ydintä ja etsimään haavoittuvuuksia – tilaisuus, mitä tavallisessa operaattoriverkossa ei missään tapauksessa ole mahdollista järjestää", kertoo laboratorioinsinööri Markus Peuhkuri

Aallon testiverkko on harvinaisuus, joka erottuu joukosta laajuudeltaan ja mahdollisuuksiltaan 

Aallon nextG-verkko on kansainvälisestikin hyvin ainutlaatuinen. Muillakin suomalaisilla tutkimuslaitoksilla ja korkeakouluilla on omia testiverkkojaan, sillä taajuuksia valvova Traficom suhtautuu taajuuksien myöntämiseen tutkimuskäyttöön kansainvälisesti verrattuna hyvin joustavasti. 

Aallon nextG erottuu kuitenkin joukosta edukseen. Aallon ympäristö on omaa luokkaansa laajudeltaan ja mahdollisuuksiltaan kaikkien verkon osakokonaisuuksien tutkimiseen ja muokkaamiseen. Kaikista 5G-verkon komponenteista radioista verkon ydinjärjestelmiin löytyy sekä kaupallinen “tuotantoversio” että Otaniemessä kehitetty täysin muokattava osa.

"Kyseessä ei ole vain yksi verkko vaan neljä loogista verkkoa. Kukin näistä toimii useammalla taajuusalueilla. Verkossa voidaan testata hyvinkin erilaisia käyttötilanteita verkkovierailusta alkaen", Peuhkuri kertoo.

Lue lisää

Aalto_nextG_watertower-1.png

Aalto nextG

Aalto nextG on tulevaisuuden mobiiliverkkojen tutkimusta tukeva infrastruktuuri. Sitä operoi Sähkötekniikan korkeakoulun Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tekninen tuki.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Viima - Puumiehenkuja 5 sai seikkailuun kutsuvan nimen

Rakennuksen pääkäyttäjät pohtivat uutta nimeä yhdessä.
Kolmeosainen kuva: vasemmalla keltainen kukka ja teksti Marsio,  keskellä kuva Aino-Marsio-Aallosta, oikealla Aallon logo o
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston kaikille avoin kohtaamispaikka Marsio avaa ovensa syyskuussa

Avajaisnäyttelyt esittelevät Aalto-yhteisön ratkaisuja kestävän tulevaisuuden rakentamiseen.
Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Kesä tuo muutoksia Aalto-yliopiston metroasemalle

Aalto-yliopiston metroaseman muutostyöt sulkevat sisäänkäyntejä kesällä 2024.