Uutiset

IoT Paja Säätiö lahjoittaa miljoona euroa Insinööritieteiden korkeakoululle

Lahjoitus on kohdennettu teollisen internetin ja digitaalisten kaksosten tutkimukseen ja opetukseen.
Metallikuutio, jota kädet koskettaa
Kuva: Maiju Thers/ Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu on saanut miljoonan euron lahjoituksen IoT Paja Säätiöltä, joka perustettiin tukemaan suomalaista innovaatiokykyä esineiden internetin (IoT) saralla. Myös LUT-yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu saavat vastaavat lahjoitukset, ja lahjoitusten myötä säätiön toiminta nykymuodossaan päättyy. 

”Uskomme, että yhteensä lähes kolmen miljoonan euron investointimme vahvistaa kotimaista teknologiaosaamista sekä koulujen opetusohjelmissa että yritysmaailmassa ja on samalla merkittävä panostus Suomen tulevaisuuden kilpailukykyyn”, säätiön toimitusjohtaja Matti Hellgrén sanoo. 

Alan tutkimus ja opetus vahvistuvat

Lahjoituksen tuella Insinööritieteiden korkeakouluun perustetaan viisivuotinen työelämäprofessuuri. Osa lahjoituksesta käytetään teolliseen internetiin ja digitaalisiin kaksosiin liittyvien uusien kurssien ja tutkimuksen tukemiseen. 

”Olemme erittäin kiitollisia IoT Pajan lahjoituksesta. Teollinen internet sovelluksineen kehittyy nopealla tahdilla, ja lahjoituksen myötä saamme vahvistettua osaamistamme tällä tärkeällä alalla. Samalla voimme lisätä opetustarjontaamme – kiinnostuneita opiskelijoita on paljon”, sanoo Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä

Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Kari Tammi näkee, että Suomella on mahdollisuus olla edelläkävijä teolliseen internetiin liittyvässä osaamisessa ja liiketoiminnassa. 

”Suomi elää valmistavasta teollisuudesta, joka digitalisoituu hurjaa vauhtia. Meillä on myös vahva telekommunikaatiosektori, joka on löytänyt valmistavan teollisuuden asiakkaakseen. Teollinen metaversumi, eli fyysisen ja virtuaalitodellisuuden yhdistävä ympäristö, on todennäisesti tulevaisuuden kilpailutekijä. Siitä voi syntyä Suomelle uusi telekommunikaatiota, suunnittelua ja valmistusta yhdistävä kärki”, Tammi sanoo. 

Digitaalisia kaksosia teollisen internetin sovelluksena tutkitaan Aalto-yliopiston teollisen internetin kampuksella. Teollinen internet rakentaa maailmaa, jossa kaikki teolliset esineet ja palvelut on liitetty verkkoon. Digitaalisilla kaksosilla puolestaan viitataan fyysisen kokonaisuuden digitaaliseen vastineeseen. Digitaaliset kaksoset tarjoavat rakennus- ja kiinteistöteollisuudelle monia mahdollisuuksia tehokkuuden, kestävyyden ja kannattavuuden parantamiseen.

Lisätietoja

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uimahalli. Kuva: Pixabay
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uimahallien energiankulutus voidaan pudottaa jopa kolmannekseen, kiitos uuden työkalun

Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä työkalu on tarkoitettu uusien uimahallien hanke- ja esisuunnitteluvaiheeseen sekä vanhojen uimahallien saneerausten suunnitteluun.
Hymyilevä nainen kutomassa kangaspuilla värikästä mattoa tai ryijyä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina – Helena Hyvönen: ”Maailma rakentuu yhteisesti, ilman siiloja”

Pitkän uran Taideteollisen korkeakoulun ja sittemmin Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tekstiilitaiteen professorina, rehtorina ja dekaanina tehnyt Hyvönen pitää tärkeänä alan yhteisön elävyyttä. Muotoilun alan osaajilla on annettavaa myös korkeakouluyhteisön eteen.
Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.
Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.