Uutiset

Wood Programin 30-vuotisjuhlaprojekti nousee Kuhmon torille

Aalto-yliopiston puuarkkitehtuuriin erikoistuvat opiskelijat toteuttavat joka vuosi Wood Program -projektin. Opintokokonaisuuden 30-vuotisjuhlavuonna yhteistyökumppanina toimii Kuhmon kaupunki. Toteuttava kohde on Kuhmon torille nouseva torilava.
Havainnekuva puisesta lavarakenteesta torimaisemassa
Torilavasta halutaan arkkitehtoninen nähtävyys ja Kuhmon uusi maamerkki. Lava tuo myös kulttuurin ja tapahtumat keskelle kaupunkia. Kuva: Wood Program 2024

”Kuhmon torille nousee jotain uniikkia”, Kuhmon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Heikki Huotari totesi Espoon Otaniemessä, kun puuarkkitehtuuriopiskelijat esittelivät omat torilavaluonnoksensa. 

Puuarkkitehtuurin opiskelijat kävivät marraskuussa tutustumassa Kuhmon arkkitehtuuriin sekä paikalliseen kulttuuriin ja luontoon. Ryhmän 17 opiskelijaa suunnitteli vierailun pohjalta oman ehdotuksensa Kuhmon torilavaksi. Ne esiteltiin kaupungin edustajille joulukuussa Espoon Otaniemessä. Toteutettavaa torilavaa päätettiin lähteä työstämään Meina Kobyashin luonnoksen pohjalta.

Torilavasta halutaan arkkitehtoninen nähtävyys ja Kuhmon uusi maamerkki. Se mahdollistaa myös torikulttuurin elävöittämisen. Tavoitteena on, että lava jo itsessään innostaa ja madaltaa kynnystä järjestää tapahtumia. Kulttuuri kuuluu kaikille, ja torilava tuo sen keskelle ihmisiä. 

Haussa innovatiivisia ratkaisuja

Kevään aikana opiskelijat ovat työstäneet luonnosta erilaisissa työryhmissä eteenpäin. Torilava on saanut suojakseen katon ja seinät. Lavan muotoakin on viilattu. Parhaillaan ratkaistaan akustiikan ja äänentoiston sekä esivalmistuksen haasteita.

Torilavan rakenteellinen haasteellisuus ja arkkitehtoninen innovatiivisuus istuvat hyvin Kuhmon kaupungin suunnitelmiin. Metsistään ja puuteollisuudesta tunnettu kaupunki haluaa elinkeinopäällikkö Pekka Horttanaisen mukaan olla jatkossakin puurakentamisen edelläkävijä. 

”Kuhmossa on totuttu tekemään vaativia projekteja. Tässä työssä on monia mahdollisuuksia, joissa puuala pääsee esittelemään osaamistaan.” 

Kide valmistetaan kesäkuun alussa Otaniemessä. Kuhmon torille pystytysvalmis lava nousee sitten reilussa viikossa. 

Aalto-yliopiston Wood Program -ohjelman projekteja ovat muun maussa kesällä 2023 Sideways-festivaaleilla esitelty moniaistinen puupaviljonki Huoju-A, Helsingissä Annantalon pihalla sijaitseva A°lava sekä Korkeasaaren näköalatorni Kupla. 


Lisätiedot

Pekka Horttanainen, elinkeinopäällikkö, Kuhmon kaupunki, 044 7255 304

Pekka Heikkinen, puuarkkitehtuurin professori, Aalto-yliopisto 050 3773 786, [email protected]

Lue lisää: 

Puuarkkitehtuuriprojekti Kuhmossa

Opiskelijoiden torilavaluonnokset, pdf

Kide - Wood Program

HuojuA pavilion photo

Huoju-A – moniaistinen puupaviljonki

Tiedostavaa ja kokemuksellista arkkitehtuuria.

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Senni Heimala
Yhteistyö Julkaistu:

Väitöstutkimus etsii luonnosta ja biotuotannon sivuvirroista väriaineita tekstiileihin

Aalto-yliopisto ja Luonnonvarakeskus kehittävät yhteistyössä biopohjaisia tekstiiliväriaineita.
OP-FIDA-projektiryhmä, Kauppakorkeakoulu
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Erinomaista yhteistyötä FIDA-asetuksen taloudellisten mahdollisuuksien löytämiseksi OP Ryhmälle

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu teki yhteistyötä OP Ryhmän kanssa opiskelijaprojektissa, jossa selvitettiin EU:n FIDA-sääntelyn mahdollisuuksia.
Uimahalli. Kuva: Pixabay
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uimahallien energiankulutus voidaan pudottaa jopa kolmannekseen, kiitos uuden työkalun

Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä työkalu on tarkoitettu uusien uimahallien hanke- ja esisuunnitteluvaiheeseen sekä vanhojen uimahallien saneerausten suunnitteluun.
Kuva kolmesta henkilöstä keskustelemassa.
Opinnot Julkaistu:

Haku FITechin syksyn kursseille on käynnissä!

Haku FITech-verkostoyliopiston syksyn kursseille on auki! Tarjolla on yli 100 maksutonta kurssia digitalisaation ja uusiutuvan energian teemoihin liittyen. Tarjolla on kursseja, jotka soveltuvat sekä aikuis- että tutkinto-opiskelijoille.