Aalto-yliopiston rahastojen sijoitustoiminta
Mistä on kyse?
Aalto-yliopiston rahastojen pitkäaikainen pääoma sijoitetaan rahoitusmarkkinoille. Sijoitustoiminnan tehtävänä on tarjota rahoitusta yliopiston akateemiseen toimintaan. Yliopiston rahastojen sijoitusomaisuus muodostui 2008–2012 varainhankinnan ja valtion pääomituksen kautta. Näin kertyi yhteensä 700 miljoonaa euroa. Lisäksi perustajayliopistoilta siirtyi noin 50 miljoonaa euroa lahjoitusvaroja.
Rahastojen sijoitusomaisuus koostuu yleisen yliopistorahaston sekä pääomittavien ja hybridirahastojen pääomasta. Rahastojen sijoitusvarallisuus ei sisällä omistuksia tytäryhtiöissä tai kiinteistöissä eikä muita yliopistotoiminnan käytössä olevia omaisuuseriä.
Ilkka Niemelä, Aalto-yliopiston rehtoriSijoitustoiminta on mahdollistanut pitkäaikaiset investoinnit tutkimuksen ja koulutuksen kasvavaan kysyntään.
Yliopiston tukeminen
Rahastojen sijoitustoiminnan tarkoitus on tukea Aalto-yliopiston strategisia tavoitteita tarjoamalla vuosittaista rahoitusta yliopiston toimintaan. Sijoitustoiminnan tuotot vahvistavat yliopiston taloudellista itsenäisyyttä ja parantavat taloudellista asemaa. Molemmat ovet korkeatasoisen yliopistotoiminnan edellytyksiä.
Lue lisää vuoden 2024 katsauksesta lahjoittajillemme
Käyttöpolitiikka
Rahastojen käyttöpolitiikka kuvaa periaatteet, joiden mukaan määritellään rahastojen käytön taso yliopiston varsinaisen toiminnan tukemiseksi. Ennalta määritelty käyttöpolitiikka tuo selkeän ja läpinäkyvän tavan määrittää rahastojen tulevaa käyttöä, tukee yliopiston operatiivista vuosisuunnittelua ja lahjoittajaviestintää ja asettaa sijoitusstrategialle selkeän tavoitteen, mukaan lukien sijoitussalkun strategisen riski- ja tuottoprofiilin.
Yleisen yliopistorahaston ja pääomittavien sidottujen rahastojen käyttötavoite on 2,5 % sijoitusomaisuuden arvosta vuosittain. Käyttötavoite perustuu pitkän aikavälin reaalituottotavoitteeseen, eli inflaation ylittävään tuottoon. Reaalituoton käyttö takaa rahaston kasvamisen inflaation mukaisesti, jolloin myös tulevaisuudessa sijoitustoiminnan tuotoilla voidaan rahoittaa vastaavaa akateemista toimintaa kuin tänään. Hybridirahastoista käytetään vuosittain sekä kiinteä 5% nominaalituotto että rahaston pääoma ennalta määrättynä aikana.
Aalto-yliopiston hallitus päättää sijoitustoiminnan tuottojen käytöstä vuosittain. Käytöstä päätettäessä huomioidaan erityisesti yliopiston tarve tasaiseen rahoitukseen. Lisäksi arvioidaan yliopiston kokonaisrahoitus sekä sijoitusomaisuuden markkina-arvon vaihtelut.
Avaintietoa vuodesta 2023 ja vuosittaiset raportit
Tärkeimmät avainluvut sekä hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös.
Pitkän aikavälin sijoitusstrategia
Sijoitusstrategian kulmakivi on sijoitustoiminnan tarkoitus – yliopistotoiminnan rahoittaminen ja samalla rahastojen reaaliarvon kasvattaminen. Näiden tavoitteiden saavuttaminen edellyttää riittävän korkeaa, hallittua ja vakaata riskinottoa. Samalla huomioidaan riittävä maksuvalmius, jotta yliopiston lähivuosien rahoitus voidaan taata sijoitustoimintaan liittyvistä epävarmuuksista huolimatta. Sijoitamme myös epälikvideihin ja vaihtoehtoisiin sijoitusstrategioihin silloin, kun ne tarjoavat houkuttelevan tuotto-odotuksen.
Sijoitussalkun rakenne perustuu riskiluokkiin ja omaisuuslajit ryhmitellään näihin riskiluokkiin niiden pääasiallisen riskityypin mukaan. Salkkurakenne yhdistää akateemisen teorian ja käytännön salkunhoidon näkökulmat. Salkun kolme riskiluokkaa ovat likviditeetti, kasvu ja vaihtoehtoiset tuotonlähteet. Valtaosa salkusta on allokoitu kasvuluokkaan, joka sisältää osakesijoituksia ja osakeriskiä vastaavia omaisuuseriä.
Sijoitustoiminta toteutetaan pääsääntöisesti sijoittamalla rahastojen ja pörssilistattujen rahastojen (ETF) kautta. Yliopiston sijoitustiimi keskittyy pitkän aikavälin sijoitusstrategiaan, omaisuuslajijakauman hallintaan sekä rahastovalintaan. Toimimme yhteistyössä johtavien varainhoitajien ja rahastoyhtiöiden kanssa. Yksittäisten sijoituskohteiden valinnan ulkoistamme siis näiden sijoitusrahastojen salkunhoitajille.
Vastuullinen sijoittaminen ja kestävä kehitys
Aalto-yliopiston tehtävä on rakentaa kestävää tulevaisuutta laadukkaan tutkimuksen ja opetuksen sekä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden avulla. Rahastojen sijoitustoiminta tukee tätä tehtävää. Se mahdollistaa akateemista toimintaa turvaamalla vuosittaisen rahoituksen ja yliopiston vakavaraisuuden. Olemme sitoutuneet vastuulliseen sijoitustoimintaan ja hoidamme yliopiston rahastojen sijoitusomaisuutta kestävällä tavalla yliopiston arvojen mukaisesti. Aalto-yliopisto on allekirjoittanut PRI:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet ja on FINSIF:n ja SBAI:n (Standards Board for Alternative Investments) jäsen.
Lue lisää Aalto-yliopiston strategiasta ja kestävästä kehityksestä
Lähestymistavat vastuulliseen sijoittamiseen
Sijoitamme sijoitusrahastojen kautta, joten rahastojen valinta ja valvonta on keskeinen tekijä sijoitustoiminnan toteutuksessa. Kannustamme sijoitusrahastojemme salkunhoitajia käyttämään erilaisia vastuullisen sijoittamisen käytänteitä. Esimerkiksi poissulut ovat soveltuvia toimenpiteitä joillekin sijoitusstrategioille, kun taas toisissa ESG-tekijöiden integrointi ja aktiivinen omistajuus voivat tuoda parempia tuloksia. Katsomme aina eteenpäin eli arvioimme sijoituspäätöstemme odotettuja vaikutuksia tulevaisuudessa.
Vastuullinen sijoitustoiminta huomioi sekä riskit että mahdollisuudet. Tiivistettynä pyrimme rajoittamaan omistuksia korkean ESG-riskin tai negatiivisten vaikutusten sijoituskohteissa. Vastaavasti pyrimme lisäämään sijoituksia, joiden ESG-profiili tai vaikuttavuus on positiivinen.
Pitkän aikavälin tavoitteenamme on hiilineutraali sijoitussalkku. Keskipitkän aikavälin tavoitteena alennamme merkittävästi sijoitussalkkumme hiili-intensiteettiä. Tämän toteutetaan vaiheittain 2030 mennessä. Pitkällä aikavälillä tavoitteena on alentaa salkun CO2e päästöt globaalien ilmastonmuutos-vertailuarvojen mukaisesti. Uusimmassa vastuullisuusraportissamme ja sijoitustoiminnan strategiajulkaisussa kerrotaan tarkemmin salkun vastuullisuusprofiilista ja tiekartasta hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi.
Hallinto ja valvonta
Talousjohtaja Marianna Bom
- Valtuudet ja riskilimiitit, käyttöpolitiikka
Sijoitusjohtaja Iivo Paukkeri
- Sijoitusstrategia, omaisuuslajiallokaatio ja rahastovalinta
Vanhempi salkunhoitaja Lauri Ehanti
- Vaihtoehtoiset ja epälikvidit sijoitukset
Salkunhoitaja Lauri Ström
- Omaisuuslajiallokaatio, salkkuoptimointi, perinteisten omaisuuslajien rahastovalinta
Nuorempi salkunhoitaja Filip Hintze
- Omaisuuslajiallokaatio, salkku- ja markkina-analyysi, vastuullisuusanalyysi
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyy ja valvoo sijoitusstrategian toimeenpanoa sekä hyväksyy sijoitustoiminnan valtuuden ja riskilimiitit.
Sijoituskomitea toimii neuvoa-antavana hallitukselle sijoitustoimintaan liittyvissä asioissa. Lisäksi sijoituskomitea neuvoo sijoitusjohtajaa sijoitusstrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
- Puheenjohtaja Mikko Mursula, sijoitusjohtaja, Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
- Jäsen Sami Tuhkanen, sijoitusjohtaja, Sitra
- Jäsen Timo Viherkenttä, työelämäprofessori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
- Jäsen Heikki Westerlund, Hallituksen puheenjohtaja, Aspo Oyj
Ota yhteyttä
Uutiset sijoitustoiminnasta
Aalto-yliopiston rahastoista 37 miljoonaa euroa opetukseen ja tutkimukseen vuonna 2023
Yliopiston rahastojen sijoitussalkun tuotto oli 8,1 %.Aalto-yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto 3,2 % alkuvuonna
Rahastoista käytetään tänä vuonna 34 miljoonaa euroa tutkimukseen ja opetukseen.Aalto-yliopiston rahastoista 35 miljoonaa euroa opetukseen ja tutkimukseen vuonna 2022
Yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto oli -3,5 % vaikeassa sijoitusympäristössä.Aalto-yliopiston rahastojen sijoitustoiminnan tuotto –5,1 % alkuvuonna
Rahastoista tänä vuonna 29 miljoonaa euroa tutkimukseen ja opetukseen.- Julkaistu:
- Päivitetty: