Elämänlaajuinen oppiminen

Inspiroivia tarinoita jatkuvasta oppimisesta

Tervetuloa tutustumaan inspiroiviin tarinoihin jatkuvasta oppimisesta. Löydät omakohtaisia kokemuksia siitä mitä oppiminen merkitsee, mitä uutta se on tuonut työuralle ja miten uuden oppiminen voidaan nähdä koko elämän jatkuvana prosessina. Lue lisää ja löydä oma polkusi elämänlaajuisen oppimisen maailmaan.

Työelämässä on tärkeää halu oppia, sillä osaaminen ja ammattitaito kehittyvät suurilta osin vasta käytännössä

Henri Salomaa, Aalto-yliopiston alumni

Miten oppia uutta työelämässä?

Lue lisää mitä oppiminen merkitsee vastavalmistuneille tai jo pidempään työelämässä olleille. Millaisia mahdollisuuksia oppimiselle on valmistumisen jälkeen? 

Kron Rexhepi

Alumni Kron Rexhepi: Tärkein työelämätaito on uteliaisuus ja halu oppia uutta

Oma kiinnostus ohjasi Kron Rexhepiä hakeutumaan uralle data-analytiikan parissa. Koulussa muodostetut verkostot ja käydyt ohjelmointikurssit auttoivat häntä löytämään inspiroivan työn, jossa hän pääsee hyödyntämään aikaisempaa kokemustaan niin konsultoinnista kuin datasta.

Uutiset
Maria Virkkala

Avoimen yliopiston opiskelijatarina: sivuaineena logistiikka

Haastattelu avoimen yliopiston opinnoista

Uutiset
Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

FITechin energiamurroksen kurssi toi uusia oppeja Sini Syväsen työuralle (ulkoinen linkki)

Kun Sini Syvänen opiskeli sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkintoa kymmenen vuotta sitten, ei opinnoissa vielä juuri käsitelty energiamurrosta. Se oli käsitteenä vielä uusi eikä uusiutuvien energialähteiden kehitystyö ollut yhtä pitkällä kuin se nykypäivänä on.

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

Palo kehittää osaamista johtaa uusien mahdollisuuksien äärelle (ulkoinen linkki)

Uuden oppiminen on elämäntapa.

Tämän osoittaa todeksi Marika Leed, jota voisi jopa kutsua ikuiseksi opiskelijaksi. Hänellä on takataskussaan paitsi kokonaisia korkeakoulututkintoja myös runsaasti muuta osaamista, jota hän on kerryttänyt muun muassa FITechin kursseilla.

Leed oli aiemmin viestintäalalla, jossa hän erikoistui digitaaliseen viestintään ja siirtyi siitä kokonaan digipalvelujen pariin. Järjestelmätoimittajalla työskennellessään Leed huomasi, että alasta olisi hyvä oppia lisää.

A portrait of Beatriz Ramírez.

“Halusin suunnata uraani kohti kestävyyden teemoja”

Beatriz Ramírez kertoi tarinansa uuden uran rakentamisesta Suomessa osana avointa Finland Works -verkkokurssia.

Uutiset
Henri Salomaa

Alumni Henri Salomaa: Halu oppia on tärkeää myös työelämässä

”Työelämässä on tärkeää halu oppia, sillä osaaminen ja ammattitaito kehittyvät suurilta osin vasta käytännössä”, kertoo alumnimme Henri Salomaa, joka työskentelee Deloittella tilintarkastuksen Traineena ja samanaikaisesti opiskelee viimeistä vuotta laskentatoimen maisteriohjelmassa.

Uutiset
Kati Ovaska

Alumni Kati Ovaska: Kukaan ei ole täysin valmis koulunpenkiltä, vaan työ opettaa

”Ei ole parempaa starttia työuralle kuin tilintarkastus”, kertoo alumnimme Kati Ovaska, joka valmistumisen jälkeen on löytänyt aina uusia haasteita talon sisältä. EY:llä kannustetaankin ottamaan uran suhteen ohjat omiin käsiin: 'Your career, it’s yours to build'.

Uutiset
Kauppakorkeakoulun alumni Iida Valin.

Alumni Iida Valin: Valmistumisen jälkeenkin oppimiselle löytyy useita mahdollisuuksia

”Poikkitieteellisyys ja mahdollisuudet muokata omaa opintopolkua olivat ehdoton rikkaus Aallossa. Uskon vahvasti, että toisistaan hyvin paljon poikkeavien aineiden opiskelu on auttanut työuralla, erityisesti muutostilanteissa, kun oman näkökulman muuttaminen on ollut helpompaa”, kertoo alumnimme Iida Valin, joka työskentelee Kauppakorkeakoulun partneriyrityksessä Postilla konserniviestinnässä.

Uutiset
Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

FITechin ICT-opinnot tukevat uranvaihdossa (ulkoinen linkki)

Helsinkiläinen Heini Ailio löysi data-analytiikan noin vuosi sitten ja siitä lähtien on ollut selvää, että hänen tulevaisuuden haaveammattinsa on Data Scientist.

Aihetta oli käsitelty hänen opinnoissaan ohimennen, mutta nyt ne alkoivat toden teolla kiinnostaa; juuri tällaista suuntaa uralleen hän oli hakenut.

First Time Manager program workshop with students / photo: Johnny Jussila/AaltoEE

Case ABB: Elämänlaajuinen oppiminen on liiketoiminnan menestymisen edellytys (ulkoinen linkki)

Läpi työuran kantava osaaminen vaatii jatkuvaa päivittämistä. Anu Saarelainen ja Ismo Laukkanen ABB:ltä kertovat kuinka yhteistyö Aalto EE:n kanssa auttaa ABB:tä fasilitoimaan henkilöstön elämänlaajuista oppimista.

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

Software engineering -kurssi avasi uusia näkökulmia alanvaihtajalle (ulkoinen linkki)

Design-koulutuksen saanut Julia Ranta vaihtoi pari vuotta sitten opiskelemaan ohjelmistoalaa Haaga-Helia ammattikorkeakouluun.

Käytännönläheisen opiskelun vastapainoksi Ranta valitsi FITechin tarjonnasta Aalto-yliopiston Software engineering -kurssin, joka oli hänen mukaansa ”yksi parhaimmista kursseista”, joita hän on opiskellut.

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

Henrietta Sundström syventää osaamistaan, jotta voisi olla parempi työssään (ulkoinen linkki)

Henrietta Sundströmin työuralla IT-alan konsulttina häntä on vaivannut ajatus siitä, että jotain puuttuu. KTM-tutkinto antaa hyvät valmiudet monenlaisiin tehtäviin, mutta Sundström halusi parantaa nimenomaan IT-alan substanssiosaamistaan.

Kuvassa näkyy Jesús Manuel Castro Félix.

Alumni Jesús Manuel Castro Félix: On tärkeää kehittää taitoja, jotka auttavat työskentelyssä kaikenlaisten ihmisten kanssa

Hyvä viestintä ja jatkuva oppiminen olivat tärkeimmät asiat, jotka alumni sai mukaansa MIB-maisteriohjelmasta.

Uutiset
Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

FITechin ohjelmointikurssilta uutta puhtia työnhakuun (ulkoinen linkki)

Uuden kielen opettelu on yleinen harrastus monille, jotka kaipaavat elämäänsä uusia haasteita.

Tämä pitää paikkansa myös Jani Rajamäen kohdalla. Espanjan, italian tai ranskan sijaan Rajamäki aloitti kuitenkin vähän erilaisen kielen opiskelun: nimittäin Python-ohjelmointikielen.

Rajamäki valitsi Aalto-yliopiston Ohjelmoinnin peruskurssi Y1:n FITechin maksuttomasta ICT-opintotarjonnasta. Kurssi järjestettiin syksyllä 2019 ja siitä jäi mukavat muistot.

School of Business Alumni Ambassador Markus Helaniemi

Alumnisuurlähettiläs Markus Helaniemi: On tärkeää lukea paljon ja seurata maailmaa myös oman erityisalueen ulkopuolelta

”Kauppatieteellisen koulutuksen ansiosta ymmärrän asiakkaan tilanteita ja haasteita juuri yrityksen näkökulmasta ja tiedän, miten asiakasta voi parhaiten auttaa”, sanoo alumnisuurlähettiläämme Markus Helaniemi. ”Kauppatieteellisen erityisosaamisen lisäksi yleistietoa ja laajaa ymmärrystä maailmasta ja yhteiskunnasta tulisi myös korostaa.”

Uutiset
First Time Manager program workshop with students / photo: Johnny Jussila/AaltoEE

"Tekoälyn valtava potentiaali avautui minulle hyvin konkreettisella tavalla Diploma in Artificial Intelligence- ja Python ja tekoäly -ohjelmissa.” (ulkoinen linkki)

Program Quality Manager Ville Halkola on työskennellyt Suunto Oy:ssä pian kahden vuoden ajan. Työ seikkailijoiden ja urheilijoiden suosimien urheilukellojen, sukellustietokoneiden ja urheiluinstrumenttien parissa on Halkolan mukaan hyvin innostavaa.

Tampereen teknillisestä yliopistosta aikoinaan valmistunut Halkola on erikoistunut parikymmenvuotisen työuransa aikana teknologian testaukseen. Tullessaan Suunnolle töihin Halkola tiesi haluavansa syventää tekoälyosaamistaan.

School of Business Alumni Ambassador Elvira Vainio

Alumnisuurlähettiläs Elvira Vainio: Pääaineen ei tarvitse määrittää tekemisiäsi loppuikään asti

”Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella lisää ja kokeilla uusia asioita – siinä toimin itse hyvänä esimerkkinä! Opiskelin logistiikkaa, mutta työelämässä ymmärsin, että minua kiinnostaa sekä liiketoiminta että ihmiset, ja niin päädyin niihin tehtäviin, joissa nyt toimin”, sanoo alumnimme Elvira Vainio, joka työskenteli Veikkauksella HRD-päällikkönä vuosina 2017-2019.

Nykyisin Vainio työskentelee perustamansa yrityksen FAB Mondayn parissa (2020).

Uutiset
School of Business Alumni Ambassador Annika Jyllilä-Vertigans

Alumnisuurlähettiläs Annika Jyllilä-Vertigans: Uuden omaksumisen taidon kehittäminen ja oppimaan oppiminen ovat tärkeimpiä taitojamme työelämässä

Alumnimme Annika Jyllilä-Vertigans hakeutui EMBA-opintoihin Aalto-yliopistoon huomattuaan tarpeen ja halun oppia lisää alati muuttuvassa työelämässä. Samalla hän on laajentanut omia verkostojaan ja ystäväpiiriään.

Uutiset
School of Business Alumni Ambassador Timo Löyttyniemi

Alumnisuurlähettiläs Timo Löyttyniemi: Arvosanoja tärkeämpää on into oppia laaja-alaisesti

Brysselissä Euroopan kriisinratkaisuvirastossa varapuheenjohtajana vuosina 2015-2019 toiminut Timo Löyttyniemi korostaa muutosvalmiutta nykypäivän työelämässä. ”’Agility’, on hyvä termi kuvaamaan työelämän todellista tekemistä muutosten keskellä”, Löyttyniemi sanoo.

Nykyisin Löyttyniemi työskentelee toimitusjohtajana Valtion Eläkerahastossa (2020).

Uutiset
School of Business Alumni Ambassador Xiang Ye

Alumnisuurlähettiläs Xiang Ye: Oppiminen jatkuu läpi työelämän

Xiang Ye kannustaa opiskelijoita tutustumaan uusiin ihmisiin ja painottaa jatkuvan oppimisen tärkeyttä.

Uutiset
Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

FITechin avulla uusi ura meriteollisuudesta (ulkoinen linkki)

Työpaikan vaihdokset ovat tuttuja meille kaikille, mutta välillä eteen voi tulla myös tilanne, jossa koko ala menee uusiksi.

Pekka Kemppaiselle alanvaihto tuli ajankohtaiseksi vuonna 2017, kun hän aloitti verkostoyliopisto FITechin kautta kone- ja sähkötekniikan diplomi-insinööriopinnot LUT-yliopistossa.

Nyt opinnot ovat loppusuoralla ja ala totisesti vaihtunut: Pekka siirtyi tuote- ja tuotannonkehityksestä uusiin tehtäviin meriteollisuuteen.

”FITechin myötä minulla oli mahdollisuus opiskella sitä, mikä on aina kiinnostanut eli meriteollisuutta”, Pekka sanoo.

First Time Manager program workshop with students / photo: Johnny Jussila/AaltoEE

"Foodoran uusille esihenkilöille starttilaukaus työhön First Time Manager -koulutuksesta” Sanna Haavisto & Topi Heikkinen (ulkoinen linkki)

Pohjoismaiden suurin ravintoloiden, päivittäistavarakauppojen ja muiden vähittäiskauppojen kuljetuspalveluyritys Foodora on tunnettu nopeista liikkeistään. Kasvavassa yrityksessä tarvitaan koko ajan uusia esihenkilöitä – ja esihenkilöt koulutusta tehtäviinsä.

People in a meeting discussing excitedly.

Aalto-yliopisto käynnistänyt elämänlaajuiseen oppimiseen keskittyvän yritysyhteistyön Muratan kanssa

Yhteistyön tuloksena syntyi sivusto, johon on koottu Murata Electronicsin työntekijöille valikoituja kursseja.

Uutiset

Mistä löytää motivaatiota opiskeluun?

Lue inspiroivia tarinoita siitä miten opiskelu on muuttanut elämää ja miten yhdistää opiskelu ja työelämän vaatimukset.

Juha Jouhki

Aalto-yliopiston alumni ja sijoitusalan konkari Juha Jouhki: ”Opiskelu ei ole projekti, vaan prosessi”

Juha Jouhkin perheyritys tukee Aaltoa, koska huippututkimus vie kotimaisia yrityksiä maailman huipulle.

Uutiset
Noora Isotalo istumassa puussa

Väyläopiskelijan tarina: Matka kauppatieteiden maailmaan

Noora kertoo opinnoistaan Avoimessa yliopistossa. Hän jakaa kokemuksensa siirtymisestä ammattikoulusta yliopistoon ja kertoo elämästään tutkinto-opiskelijana.

Uutiset
Group pucture taken at the stairs in Väre of happy Digital Business students, smiling and waving to the camera.

“Suomi ja Aalto uudistivat käsitykseni digitaalisesta liiketoiminnasta”

Kansainväliset opiskelijat tutustuivat Suomen kevääseen ja digitaaliseen liiketoimintaan Aalto-yliopiston kesäkoulun järjestämällä Digital Business Master Class -kurssilla maaliskuussa.

Uutiset
Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

Kiinnostus palvelumuotoiluun ohjasi FITech-opintoihin (ulkoinen linkki)

Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun Tiina Kostiaisen kollega vinkkasi alkuvuodesta 2020 maksuttomista FITech-opinnoista.

”Palvelumuotoilu kiinnostaa ja siksi ilmoittauduin Service Design -kurssille”, Finnairilla Digitaalisten palveluiden projektipäällikkönä toimiva Kostiainen kertoo.

Service design -kurssin tarjoaa Vaasan yliopisto osana FITech-verkostoyliopiston tarjontaa. Opinnot on voinut suorittaa omaan tahtiin verkossa. Kurssi käynnistyi tammikuussa ja sisältää seitsemän moduulia.

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

FITech tarjoaa uutta opiskeltavaa itsensä kehittäjälle (ulkoinen linkki)

Anne Rahkonen on ehtinyt opiskella jo paljon, mutta vielä into uuden oppimiseen ei ole tyrehtynyt. Rahkonen, taustaltaan neurobiologi, päätti kehittää osaamistaan opiskelemalla Commercialization of medical devices and software -sivuainekokonaisuuden kursseja FITechin kautta.

”Regulaatio-osaajia tarvitaan jatkossa yhä enemmän”, lääketeollisuudessa työskennellyt Rahkonen sanoo.

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

FITechin kurssit tukena IT-alan yrittäjän arjessa – “Pystyin hyödyntämään opittuja asioita välittömästi” (ulkoinen linkki)

“Olen Marko Väätänen, energiatekniikan diplomi-insinööri ja yrittäjä Jyväskylästä. Valmistuin vuonna 1999 Lappeenrannan teknillisestä korkeakoulusta. Valmistumisen jälkeen olen työskennellyt energiatekniikan sijaan tietotekniikan palvelualalla, jossa myös oma yritykseni toimii. Perustin IM Fellows Oy:n entisen Nokia-työkaverini kanssa vuonna 2013.

Tiedonjano ja halu oppia uusien teknologioiden perusteita saivat minut lähtemään opiskelemaan aikuisena. Suoritin Åbo Akademin Cloud computing -kurssin, koska halusin ymmärtää aiheen perusteet ruohonjuuritasolta lähtien."

My story Matilde Pelkonen

Matilde Pelkonen, ekonomi ja tuleva kasvatuspsykologi

”Haluan jatkuvasti opiskella ja oppia uutta, etsiä merkitystä työhöni.”

Kampus
Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

“Kurssi oli vaativa, mutta sitä oli helppo tehdä etänä” (ulkoinen linkki)

Kun Susanna Sulonen huomasi kaipaavansa monipuolisempaa työtä, häntä alkoi kiinnostaa vaihto fyysisestä tuotantotyöstä IT-alalle. Huomattuaan FITechin opintojen mainoksen hän päätti alkaa opiskella ICT-kursseja.

Hän on suorittanut kymmenkunta FITechin opintotarjonnassa ollutta maksutonta ICT-kurssia, joista Aalto-yliopiston järjestämän Ohjelmoinnin peruskurssi Y1:n viime syksynä.

”Se on ollut opintojen parasta antia. Kurssi oli vaativa, mutta sitä oli helppo tehdä etänä”, Sulonen sanoo.

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

FITechin koneoppimisen kurssilla on hauskoja tehtäviä ja sopivasti haastetta (ulkoinen linkki)

Kun Aira Seuna kuuli kaveriltaan Machine Learning with Python -kurssista, hänen kiinnostuksensa heräsi. Kurssin järjesti hänen entinen opinahjonsa Aalto-yliopisto ja FITechin kautta sen saisi suoritettua maksuttomasti ja joustavasti.

”Kurssilla sai hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä koneoppiminen on. Pääsi itse tekemään ja sitä kautta sai paremman ymmärryksen siitä, mistä on kyse, kun puhutaan koneoppimisesta”, Seuna sanoo.

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

Sanni Väisänen: “Antoisinta oli uuden oppiminen” (ulkoinen linkki)

“Hain LUT-yliopiston Ohjelmoinnin ja data-analytiikan perusteet -kesäkurssille (nyk. Ohjelmoinnin perusteet), sillä se oli ilmainen ja kaipasin ohjelmointitaitojen kertausta. Edellisestä ohjelmointikurssistani oli kulunut jo lähes 19 vuotta.

Kurssilla opin ohjelmoimaan Python-ohjelmointikielellä sekä toteuttamaan valikkorakenteisen ohjelman, jonka avulla voin käsitellä erillisissä tiedostoissa sijaitsevaa dataa."

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.

FITechin kurssi tarjoaa IT-alan asiantuntijalle mahdollisuuden kehittää syväosaamistaan (ulkoinen linkki)

Kun ohjelmistoarkkitehtuuria käsittelevä Microservice architectures and serverless computing -kurssi käynnistyi Aalto-yliopistossa, opettajan ensimmäinen kysymys opiskelijoille oli: ”Miksi tulitte tälle kurssille, kun nämä tiedot ovat avoimesti netissä saatavilla?”

Voisi kuvitella, että tällaisella toteamuksella olisi epämotivoiva vaikutus, mutta päinvastoin. Ericssonilla työskentelevä Jari Huoppila innostui kurssista niin paljon, että oikein odotti luentojen alkamista.

Kesäkoulun alumnitarinat

Aalto-yliopiston kesäkoulu tarjoaa poikkitieteellisiä akateemisia kursseja ja ohjelmia, lue lisää alumnien kokemuksista. 

Christina Malikiosi työstämässä tehtävää oppitunnilla.

Kesäkoulun alumnitarina: Self Leadership -kurssin avulla kohti sisäistä motivaatiota ja henkilökohtaista kasvua

Kesäkoulun alumni Christina Malikiosi pohtii polkuaan kohti sisäistä motivaatiota ja henkilökohtaista kasvua Self Leadership -kurssilla.

Uutiset
Dominika ja hänen ryhmänsä pitämässä esitelmää kurssin viimeisenä päivänä

Kesäkoulun alumnitarina: Circular Economy -kurssi avarsi liike-elämän näkökulmia kohti kestävämpiä ratkaisuja

Circular Economy -kurssi avasi uusia näkökulmia sekä liike-elämässä että monimuotoisessa ryhmässä työskentelemisessä. 

Uutiset
Nidhi ja muita Digital Business -opiskelijoita istumassa yhdessä luokkahuoneessa

Kesäkoulun alumnitarina: kohti liike-elämän digitaalisten työkalujen hallintaa monikulttuurisessa ympäristössä

Kesäkoulun Digital Business -kurssi rikastutti opiskelijoita digitaalisilla liike-elämän taidoilla sekä kulttuurisilla kokemuksilla.

Uutiset
Four students taking a look at one's coursework, plant based biomaterials

Kesäkoulun alumnitarina: Nordic Biomaterials -kesäkurssi on ihanteellinen inspiraation ja uusien ideoiden lähde työprojekteihin tai tutkielman aiheen löytämiseksi

Nordic Biomaterials -kurssi kannustaa yhdistämään muotoilua ja materiaalitieteitä uusien selluloosaan perustuvien ideoiden kehittämiseksi.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: