Millaista oli opiskelu avoimessa yliopistossa?
Suorittamani kurssit olivat tutkintopuolen kursseja, joissa avoimen opiskelijoille on varattu tietty määrä paikkoja. Kursseilla oli paljon erilaisia ihmisiä eri taustoista. Suorittamani kurssit olivat englanninkielisiä ja monet kursseilla olleet tutkinto-opiskelijat olivat ulkomaalaisia. Lisäksi kursseilla oli muitakin aikuisopiskelijoita, kuten esimerkiksi DHL:n työntekijöitä.
Vaikka yliopisto-opiskelu oli sinänsä minulle tuttua, alussa meni aikaa järjestelmien ja tunnusten käyttöönottoon. Toisaalta tekniikka myös mahdollistaa paljon. Monilla kursseilla opettajat olivat esimerkiksi nauhoittaneet luentoja tai muuta materiaalia, johon pystyi tutustumaan itselle sopivalla ajalla. Tuntui siltä, että opettajat todella panostivat opetukseen ja jokaisella kurssilla kävi myös vierailevia luennoitsijoita.
Kun olin itse tutkinto-opiskelija 2000-luvun alkupuolella, opetus oli luentopainotteista ja arviointi perustui pitkälti tenttiin. Osa nyt suorittamistani kursseista oli samanlaisia, mutta usein kursseihin kuului myös kurssin aikana palautettavia tehtäviä. Osa näistä tehtiin ryhmätöinä. Työttömänä opiskelulle oli aikaa, mutta tehtäviä oli usein paljon. Itsenäiset työt eivät olleet ongelma ajankäytön kannalta, mutta ryhmätyöt tuottivat haasteita. Osa muista opiskelijoista kävi töissä päiväsaikaan. Minulle taas lapsenhoidon takia iltaopiskelu oli hankalaa, joten aikataulumme menivät toisinaan ristiin.
Pääsin kyllä ryhmätöihin mukaan. Aikuisopiskelijana ajattelin aluksi, että arvosanat tai kurssien opintopisteet eivät ole minulle niin tärkeitä. Alun perin tavoitteenani oli lähinnä läpäistä kurssit välittämättä arvosanoista. Ryhmätöissä tämä ajattelutapa ei toimi, sillä tehtävistä saatavat pisteet koostuvat kaikkien työpanoksesta. Sain lopulta kursseista hyviä arvosanoja koin, että erityisesti ryhmätyöt ja muut kurssin aikaiset tehtävät antoivat paljon.