Suomen korkean teknologian profiili vahvistuu Natossa – Otaniemeen perustetaan yrityskiihdyttämö
Naton DIANA-aloite (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) on hyväksynyt Suomen esityksen yrityskiihdyttämön ja kahden testikeskuksen perustamisesta Suomeen. Puolustusministeriö toimitti Suomen esityksen DIANA:n johtokunnalle heinäkuussa 2023.
Puolustusministeriö toimii hankkeen kansallisena vastuuviranomaisena ja Teknologian tutkimuskeskus VTT on koordinoinut Suomen ehdotuksen valmistelua yhteistyössä ministeriön kanssa.
VTT perustaa Naton yrityskiihdyttämön Espoon Otaniemeen yhteistyössä Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston kanssa. DIANA-verkostoon liittyminen vahvistaa tutkimuksen kaksoiskäyttöalueille sijoittuvaa Aallon kiihdyttämötoimintaa.
Kiihdyttämö keskittyy tulevaisuuden kommunikaatiojärjestelmiin ja kvanttiteknologiaan. Se tarjoaa yrityksille koulutusta liiketoiminnan kehittämisestä puolustussektorilla. Kiihdyttämön palvelut on suunnattu erityisesti startup- ja pienille ja keskisuurille yrityksille, joilla on vasta vähäistä kokemusta puolustus- ja turvallisuusalasta.
Teknologioiden testikeskukset perustetaan Oulun yliopiston ja VTT:n Otaniemen toimipisteen yhteyteen. Otaniemen testikeskus keskittyy kyberturvallisen kommunikaation sekä kvantti- ja avaruusteknologioiden testaamiseen. Oulun yliopiston koordinoima testikeskus tarjoaa yrityksille mahdollisuuden 6G-verkkoteknologioiden testaamiseen. Testikeskuksissa voidaan esimerkiksi arvioida yritysten kehittämiä konsepteja ja teknologioita sekä tarjota tukea niiden kehittämiseen.
|
Lisää aiheesta
DIANAn tiedote aiheesta
Puolustusministeriön tiedote DIANA-kokonaisuudesta
DIANA-kiihdyttämöt ja testikeskukset maailmalla
DIANA-verkkosivusto
Tiedote DIANAsta VTT:n verkkosivuilla
Uutinen DIANAsta Oulun yliopiston verkkosivuilla
Uutinen DIANAsta Helsingin yliopiston verkkosivuilla
Lisätietoja
Janne Laine, innovaatioista vastaava vararehtori
[email protected], 050 465 6835
Median yhteydenotot
Noora Stapleton, viestinnän erityisasiantuntija
[email protected], 050 353 1525
Usein kysytyt kysymykset: Suomen DIANA-kokonaisuus
Suomen DIANA-kiihdyttämö ja testikeskukset kasvattavat Suomen tunnettavuutta ja suomalaisten yritysten liiketoimintamahdollisuuksia Nato-maiden keskuudessa kaksikäyttöteknologioiden kehittäjänä. Suomen vahva asema erityisesti uuden sukupolven kommunikaatioteknologioiden kehittämisessä on omiaan houkuttelemaan Suomeen alan toimijoita ja osaamista. Suomen profiloituminen kaksoiskäyttöön soveltuvien kommunikaatioteknologioiden suurvaltana lisää myös Suomen houkuttelevuutta kansainvälisten rahoittajien silmissä ja vahvistaa Suomen teknologista panosta Naton jäsenenä.
- Siviilipuolen yritysten tukeminen puolustusmarkkinoille pääsemiseksi
- Kansallisen teknologiaosaamisen huoltovarmuuden vahvistaminen
- Kansainvälisen osaamisen ja rahoituksen houkutteleminen Suomeen
- Teollisuuden ja tutkimuslaitosten verkottuminen ja kumppanuudet
- Puolustus)teollisen pohjan vahvistaminen
- Murroksellisia teknologioita kehittävien innovaattoreiden ja luotettavien rahoittajien saattaminen yhteen
- Naton TKI-filosofian omaksuminen kansallisesti
- Suomen profiloituminen kaksoiskäyttöön soveltuvien kommunikaatioteknologioiden suurvaltana
- Tuo yhteen loppukäyttäjät ja lupaavat start-upit/pienet yritykset kiihdyttämö- ja testikeskusverkoston kautta
- Tunnistaa potentiaalisia uusia kaksikäyttöteknologioita tuottavia yrityksiä ja tuo ne Naton piiriin kehittämään yhteistä puolustusta ja turvallisuutta
- Auttaa yrityksiä parantamaan liiketoiminta- ja yhteistyömahdollisuuksia puolustussektorin kanssa
- Todentaa kaksikäyttöisten teknologisten ratkaisujen sotilaallinen potentiaali
- Pyrkii integroimaan teknologiset ratkaisut jäsenvaltioiden sotilaallisiin suorituskykyihin
- Mahdollistaa yrityksille jatkosopimuksia ja –rahoitusta
Puolustusministeriö on kansallinen vastuuviranomainen kansallisten DIANA-kiihdyttämöiden ja testikeskuksten ehdottamisessa ja hyväksymisessä sekä virallisessa yhteydenpidossa DIANA:n sihteeristöön. Puolustusministeriö edustaa Suomea DIANA:n johtokunnan kokouksissa ja vaikuttaa aloitteen teknologisten painopistealueiden määrittämiseen. DIANA:n johtokunta koostuu yhdestä edustajasta jokaisesta NATO:n jäsenmaasta.
Suomalaisyritykset voivat osallistua DIANA–haasteohjelmiin, joiden perusteella valitaan ohjelmaan kutsuttavat yritykset. Haasteohjelmien kautta valitut yritykset saavat ensimmäisessä vaiheessa 100 000 euron rahoituksen tuotekehitykseen ja osa valituista yrityksistä toisessa vaiheessa 300 000 euron rahoituksen. Tämän lisäksi yritykset pääsevät testaamaan teknologisia ratkaisujaan ja todentamaan niiden kaksikäyttöpotentiaalia DIANA-testikeskuksissa ja tämän lisäksi kehittämään liiketoimintamahdollisuuksiaan DIANA-kiihdyttämöissä. DIANA-verkosto toimii yrityksille alustana verkostoitua ja rakentaa uusia kansainvälisiä kumppanuuksia. Parhaassa tapauksessa yritykset löytävät DIANA:n kautta loppukäyttäjän kehittämälleen teknologialle tai pidemmän aikavälin jatkorahoittajan.
DIANA on Naton yhteisrahoituksen ulkopuolinen ohjelma. DIANA:n toiminnasta koituvat kulut (henkilöstökulut ja yrityksille myönnettävät rahoitukset) rahoitetaan jäsenmaiden yhteisrahoituksella (BKT-perustainen maksuosuus). DIANA:n kokonaisbudjetti vuodelle 2024 on noin 50 miljoonaa euroa. DIANA ei vastaa kiihdyttämötoiminnan kuluista, vaan se kuuluu kiihdyttämöille. Kiihdyttämöiden palvelut ovat maksuttomia DIANA-haasteohjelmaan valituille yrityksille.
DIANA-kiihdyttämöohjelma on erityinen koulutusohjelma, joka auttaa yrityksiä kehittämään kaupallisiin ja puolustustarkoituksiin tarkoitettua syväteknologiaa ja innovaatioita. Lisäksi ohjelmassa kehitetään muita liiketoimintataitoja, jotka auttavat yrityksiä toimimaan kaupallisilla ja puolustusmarkkinoilla. Ohjelma on suunnattu erityisesti startup- ja pk-yrityksille, joilla on vasta vähäistä kokemusta puolustus- ja turvallisuusalasta.
Kuusi kuukautta kestävä käytännön koulutus koostuu kymmenestä moduulista, joissa varhaisen vaiheen startup-yritykset kehittävät toimintaansa kasvaakseen yritysmaailman vahvoiksi toimijoiksi. Osallistujat oppivat esimerkiksi luentojen, työpajojen ja mentoroinnin kautta kehittämään toimimaan tehokkaasti kaupallisilla ja puolustusmarkkinoilla. Ohjelmassa hyödynnetään NATO-verkoston kokeneita asiantuntijoita mentoreina sekä sovelletaan erilaisia menetelmiä markkinoiden ja asiakastarpeiden selvittämiseen, teknologioiden kehittämiseen ja sijoittajien sitouttamiseen. Lisäksi ohjelmassa korostuvat immateriaalioikeudet, kyberturvallisuus ja riskien hallinta. Kiihdyttämöohjelmassa olevat yritykset voivat kehittää teknologiaosaamistaan DIANA-testikeskusten avulla.
DIANA on ainutlaatuinen kiihdytysohjelma, joka tukee murroksellisia teknologioita kehittävien yritysten menestystä Nato-maiden puolustus- ja turvallisuusmarkkinoilla. Atlantin valtameren ylittävä innovaatioekosysteemi tuo yhteen akateemisen tutkimuksen, teollisuuden, valtionhallinnon ja sijoittajien resurssit sekä tarjoaa pääsyn liiton jäsenten kansallisiin aloitteisiin.
DIANA valitsee yritykset kiihdyttämöihin oman hakumenettelyn kautta. Menettely on nimeltään DIANA-haasteohjelma (DIANA challenge programme). Ensimmäinen vuoden 2023 haku on jo päättynyt ja pilottina toimivaan ensimmäiseen kiihdyttämöohjelmaan valittiin 44 yritystä. Yritykset voivat hakea Suomeen perustettavaan kiihdyttämöön alustavan arvion mukaan loppuvuodesta 2024.
DIANA-testikeskukset ovat paikkoja, joissa yritykset voivat kehittää ja arvioida yritystensä konsepteja ja teknologioita ja saavat tukea niiden kehittämiseen. Testikeskuspalvelut ovat avoimia kaikille Nato-maiden yrityksille riippumatta siitä, ovatko ne mukana DIANA-kiihdyttämössä. Testikeskukset tarjoavat osaamista, palveluita ja infrastruktuuria yritysten käyttöön maksua vastaan.
DIANA-testikeskukset tukevat lisäksi kiihdyttämöohjelmaan osallistuvien startup-yritysten kehittymistä eri tavoin. Testikeskuksissa yritykset voivat kehittää ja arvioida yritystensä konsepteja ja teknologioita ja saavat tukea niiden kehittämiseen. DIANA-testikeskukset ovat erikseen hyväksyttyjä Naton jäsenmaissa sijaitsevia toimijoita, kuten esimerkiksi yliopistoja, tutkimuskeskuksia ja laboratorioita.
- Suomeen perustettava DIANA-kiihdyttämö ja testikeskukset on tarkoitettu DIANA-haasteohjelmaan hyväksytyille startup-yrityksille painottaen erityisesti uuden sukupolven kommunikaatioteknologioita.
- Haasteohjelmaan hakevat yritykset voivat hakuvaiheessa ilmaista toiveensa päästä mukaan tietyn kiihdyttämön toimintaan.
- DIANA-kiihdyttämön toiminnassa ei ole kansallisia piirteitä eli kiihdyttämöön voivat hakea kaikki Nato-maiden kaksoiskäyttöratkaisuja kehittävät startup-yritykset.
VTT perustaa seuraavan sukupolven kommunikaatiojärjestelmiin ja kvanttiteknologioihin keskittyvän kiihdyttämön yhteistyössä Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston sekä muiden kiihdyttämötoimijoiden kanssa.
Oulun yliopisto perustaa 6G-testikeskuksen yhteistyössä VTT:n kanssa. Testikeskus sijaitsee Oulussa.
VTT perustaa kyberturvallisen kommunikaation sekä kvantti- ja avaruusteknologioiden testikeskuksen. Testikeskus sijaitsee Espoossa.
Kiihdyttämö keskittyy seuraavan sukupolven kommunikaatiojärjestelmiin ja kvanttiteknologioihin.
6G-testikeskus (6G Test Center) tarjoaa langattoman tietoliikenteen edistyksellisiä tiloja, palveluita ja prosesseja tutkimukseen ja yritysten testauskäyttöön. Testikeskus muodostuu kahdesta toisiinsa yhdistetystä toimipaikasta Oulussa: toinen on Oulun yliopiston pääkampuksella ja toinen läheisissä VTT:n toimitiloissa. Testikeskukset toimivat tiiviissä yhteistyössä toisen suomalaisen DIANA-testikeskuksen, VTT:n koordinoiman ”Secure Connectivity, Space & Quantum Test Centerin (SCSQ) kanssa. Tämä yhteistyö mahdollistaa monipuoliset kokeilut. Testauksessa pystytään hyödyntämään sekä suojattuja turvallisia laboratorioympäristöjä että haastavia arktisia olosuhteita ulkona.
Valmistuttuaan 6GTC toimii globaalina testauskeskuksena, joka tarjoaa DIANA-kumppaneille ja laajemmalle ekosysteemille testaukseen liittyviä kaksoiskäyttösovelluksia ja palveluja, kun ne vastaavat Naton tunnistamiin puolustussektorin tarpeisiin.
Testikeskus mahdollistaa tulevaisuuden viestintäteknologioiden kehitys- ja testaustyön sekä räätälöinnin erilaisille kriittisille sovellusalueille kuten etäisten alueiden viestintään, autonomiseen liikkumiseen ja koneiden väliseen viestintään. Globaalissa 6G-testikeskuksessa käytössä olevat 6G-taajuudet ja suuria antenniryhmiä käyttävä radioteknologia mahdollistavat tutkimuksen, jossa tähdätään tietoliikenteen ja havainnoinnin yhdistämisen. 6G-verkoissa pyritään yhdistämään matkaviestin verkon ja tutkan ominaisuudet käyttämällä radiolaitteita tiedonsiirron lisäksi myös ympäristön kohteiden havaitsemiseen ja muutosten tarkkailuun.
Testikeskuksessa on pääsy maailmanluokan mittakaavassa harvinaisiin radiotaajuuksien mittauslaitteisiin. Kaikki 6G-teknologian kehittämiseen liittyvät mittaukset ja testaus voidaan suorittaa yhdessä paikassa. Radiomittauslaitteistoihin kuuluu suuri RF-kaiuton kammio ja RFIC-anturiasemat, jotka ovat välttämättömiä onnistuneelle radiotestaukselle. Testikeskuksessa on kyvykäs testiverkko, jossa on käytössä uusimmat kaupalliset verkkoteknologiat, ohjelmistoradiopohjaiset ympäristöt sekä simulointi- ja emulointijärjestelmät. Lisäksi testikeskus tarjoaa myös alustan hajautetuille tekoälyratkaisuille, joita käytetään niin 6G-verkon hallintaan kuin laitteiden ohjaukseen ja käyttäjille tarjottavien sovellusten toteuttamiseen. 6G-antennien, -radioiden ja integroitujen radiotaajuuspiirien tutkimus (radio-frequency integrated circuit, RFIC) onnistuu tällä hetkellä 330 GHz asti.
Testikeskuksen tilat mahdollistavat tulevaisuuden teknologioiden kehittämisen lisäksi myös erilaisten sovellusten ja kaupallisten toimijoiden teknologian testaus- ja kehitystoiminnan. Näin voidaan vauhdittaa kotimaista puolustusteollisuutta ja Naton teknologiakehitystä
Kyberturvallisen kommunikaation sekä kvantti- ja avaruusteknologioiden testikeskus tarjoaa teemaan keskittyviä edistyksellisiä tiloja, palveluita ja prosesseja tutkimukseen ja yritysten testauskäyttöön. Testikeskus keskittyy kyseisten teknologioiden hyödyntämiseen kaksoiskäytössä.
Testikeskus muodostuu useasta eri tutkimustilasta, jotka sijaitsevat VTT:n tiloissa Espoon Otaniemessä. Tilat sisältävät kommunikaatioteknologioiden lisäksi niin kvanttitietokoneet, kyberturvallisuuden kehitysympäristöt kuin avaruustekniikan kehitykseen ja testaukseen soveltuvat laboratorio- ja puhdastilat.
Keskuksessa voidaan toteuttaa ja testata mm. avaruuskelpoista elektroniikkaa sekä kehittää satelliittien sensoreita, avaruusmissioita tukevia antenneja, maa-asemaratkaisuja ja avaruuden kautta toteutettavien yhteyksien integraatiota. Testikeskus tarjoaa pääsyn johtaviin tietoturvan ja tietoliikenteen, avaruusteknologian ja kvanttiteknologian ekosysteemeihin sekä huippuluokan teoreettiseen ja soveltavaan tutkimukseen. Se tukee kaksoiskäyttöisten teknologioiden kehitystä puolustukseen, turvallisuuteen ja siviilikäyttöön ja mahdollistaa murroksellisten teknologioiden teknologia-arviointia ja koulutusta, parantaen Naton kyvykkyyksiä.
DIANA päättää kiihdyttämöön valittavat yritykset. Kiihdyttämöohjelmaan hakevat yritykset voivat hakuvaiheessa ilmaista toiveensa päästä mukaan tietyn kiihdyttämön toimintaan.
Suomessa toiminta käynnistyy viimeistään vuoden 2025 alusta, jolloin DIANA-verkoston täysimittainen toiminta alkaa.
Puolustusalalle suuntautuvat yritykset voivat osallistua vuoden 2024 DIANA-haasteohjelmaan päästäkseen mukaan vuonna 2025 alkavaan maksuttomaan kiihdytysohjelmaan. Yritykset voivat olla suoraan yhteydessä maksullisiin testikeskuksiin kaksoiskäyttöratkaisujen testaamiseksi.
DIANA-toiminnan järjestämiseen voi myös osallistua järjestämällä toimintaan liittyviä tiloja, koulutusta, mentorointia, rahoitusta ym. ottamalla yhteyttä VTT:hen. Erillistä rahoitusta tälle toiminnalle ei ole järjestetty.
- Julkaistu:
- Päivitetty: