Uutiset

Työelämäprofessori Pia Hannukainen: ”Uskon muotoilun voimaan jatkossakin”

Hannukaisen mielestä on tärkeää, että yrityksissä on osaavia muotoilijoita ja muotoilijoiksi valmistuvilla riittävä osaaminen työelämän tarpeisiin.
Sinipaitainen nainen, jolla on lyhyet tummat hiukset ja tummasankaiset silmälasit
Kuva: Paavo Pykäläinen

Mitä professuurisi tarkoittaa?

”Olen työelämäprofessori muotoilun laitoksella. Tehtäväni on luoda siltaa yrityselämän ja akateemisen opetuksen välille. Opetan kursseilla, ohjaan ja tarkastan lopputöitä ja osallistun keskusteluun opetuksen kehittämisestä. Teen myös jonkin verran tutkimusta. Työelämäprofessorin tehtävä on osa-aikainen. Toinen roolini on työelämässä olla OP Ryhmän Head of Design.”

Mikä toi sinut Aaltoon?

”Olin ennen yritysmaailmaan siirtymistäni pitkään tutkijana Aallossa. Olen viime vuosina ”harrastellut” tutkimusta ja ohjannut eri koulujen lopputöitä aina, kun on kiinnostavia aiheita osunut kohdalle eli akateemista maailmaa en ole kokonaan jättänyt taakseni. Kun sitten minulle vinkattiin muotoilun laitoksen hakevan työelämäprofessoria, ajattelin, että siinä olisi hieno mahdollisuus yhdistää yrityselämää ja akateemisuutta.”

Mitkä ovat urasi kohokohdat?

”Akateemiselta puolelta mieleenpainuvin hetki löytyy heti urani alkuvaiheilta, kun diplomityöni pohjalta kirjoittamani artikkeli palkittiin arvostetun amerikkalaisen konferenssin parhaana artikkelina. Se tuntui aivan uskomattomalta, kun itse olin ajatellut, että tämähän oli vain tällainen dippatyö. Yritysmaailmassa uran kohokohta on ollut rakentaa OP Ryhmään Customer Insight -kyvykkyys ja johtaa sitä. Ja toki tämä nykyinen tehtäväni Head of Designina Suomen suurimman design-yhteisön vetäjänä on laskettavissa kohokohtiin.” 

Mitä tutkit ja miksi?

”Olen aikanani väitellyt lead usereiden eli edelläkäyttäjien hyödyntämisestä tuote- ja palvelukehityksessä ja tutkinut strategista käyttäjien osallistamista ylipäätään. Viime vuosina olen perehtynyt design-maturiteetin kasvattamiseen organisaatioissa.”

Mitkä kysymykset ovat alallasi ajankohtaisia juuri nyt?

”Vaateet muotoilijoiden osaamiselle muuttuvat jatkuvasti esimerkiksi yritysten design-maturiteetin kasvaessa ja vaikkapa generatiivisen tekoälyn kehityksen kiihtyessä. On ollut mielenkiintoista verrata sitä, millaista osaamista esimerkiksi juuri finanssialalla muotoilijalta odotetaan, verrattuna siihen, mitä koulussa opetetaan. Sekä yritys- että koulutussektorilla on pidettävä silmät auki ja korvat höröllä, jotta yrityksissä on osaavaa henkilöstöä ja toisaalta muotoilijoiksi valmistuvilla riittävä osaaminen.”

Mitä odotuksia sinulla on alasi tulevaisuudelle?

”Muotoilu on iteratiivista ongelmanratkaisua käyttäjän tarpeet ja odotukset, liiketoiminnan tai julkisyhteisön tavoitteet ja toteuttavuuden rajat huomioiden. Sovellusalueet vaihtelevat, osaaminen ja työkalut kehittyvät, mutta lähestymistapana uskon muotoilun voimaan jatkossakin.”

Mikä muu sinua kiinnostaa?

”Vapaa-ajastani vietän melkoisen osan Lapin lumilla tai sitten yleisurheilu- ja tenniskentillä kilpaurheilun parissa. Arkkitehtuuri, kaupunkisuunnittelu ja kaikki asumiseen liittyvä kiinnostaa minua, ja toivottavasti täällä Aallossakin voisin päästä näihin teemoihin paremmin perehtymään.”

Sinipaitainen nainen, jolla on lyhyet tummat hiukset ja tummasankaiset silmälasit
Kuva: Paavo Pykäläinen

Faktalaatikko: Kuka?   

Tehtävä: Työelämäprofessori, Muotoilun laitos 

Tausta: Tekniikan tohtori (tuotekehitys), OP Ryhmän Head of Design

Ikä: 46 

Perhe: 13- ja 15-vuotiaat lapset  

Harrastukset:  yleisurheilu, tennis, vapaalasku, lumilautailu, hiihto, vanhojen tavaroiden liikkeet 

Yhteystiedot: [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mies sukeltamassa radikaalin luovuuden verkkokurssille. Kuva: Lina Jelanski
Opinnot Julkaistu:

Päivitä osaamistasi: opiskele radikaalin luovuuden perusteet

Luova ajattelu ja sen mukana kehittyvä muutoskyky ovat tulevaisuuden ydinosaamista kaikilla aloilla. Aalto-yliopisto avaa 14.11.2024 maksuttoman radikaalin luovuuden johdantokurssin verkossa suomeksi ja englanniksi.
Paneeli, jossa kuusi ihmistä istuvat näytön edessä ja puhuvat yleisölle sisätiloissa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Feminist Border Crossings -seminaarissa tarkasteltiin muotoilun merkitystä nyky-yhteiskunnassa feministisestä näkökulmasta

Aalto-yliopistossa järjestettiin Feminist Border Crossings -seminaari, joka juhlisti Design Culture Studies -tutkimusryhmän perustamista sekä Hilman, kymmenen sukupuolentutkimuksen yksikköä yhdistävä verkoston, 20-vuotisjuhlaa.
Aalto University Senior Lecturer Sorin Paraoanu stands at the Low Temperature Lab in the Nanotalo building.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Sorin Paraoanu rakentaa kvanttilaitteita, jotka tutkivat universumimme salaisuuksia

Teknillisen fysiikan laitoksen professoriksi nimitetty Sorin Paraoanu rakentaa kvanttisensoreita ja suunnittelee kokeita, jotka selvittävät universumimme salat.
Kasvokuva Tero Ojanperästä
Nimitykset Julkaistu:

Tero Ojanperä nimitettiin Aalto-yliopiston hallitukseen

Mariana Amatullo jatkaa hallituksessa toiselle kolmivuotiskaudelle.