Sähkökatkot kampuksella
Varaudu mahdollisiin kiertäviin sähkökatkoihin tutustumalla ohjeisiin.
Sähköpula tarkoittaa tilannetta, jossa sähkön tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan sähkön kulutusta. Maailmanlaajuisen energiakriisin myötä Suomessa varaudutaan alueellisesti kiertäviin sähkökatkoihin.
Otaniemen kampuksen sähkö tulee sähköverkkoyhtiö Carunalta. Aalto-yliopisto ei ole kansallisesti huoltovarmuuskriittinen toimija, joten mahdollisen sähköpulan uhatessa myös Otaniemen kampuksella voi olla kiertäviä sähkökatkoja. Jokainen voi auttaa ehkäisemään sähköpulan syntymistä vähentämällä omaa sähkönkulutustaan.
Otaniemen rakennukset on jaettu sähkönjakelun keskeytysalueisiin, joiden mukaan mahdolliset sähkökatkot kiertävät kestäen todennäköisesti kaksi tuntia kerrallaan. Caruna ottaa käyttöön keskeytysalueet, mikäli Otaniemi joutuu sähkökatkojen piiriin. Katkon päätyttyä sähköt pidetään päällä ainakin seuraavat kaksi tuntia. Koko Otaniemen laajuinen sähkökatko on epätodennäköinen.
Sähkökatkon aikana suosittelemme poistumaan rakennuksesta, koska työturvallisia olosuhteita rakennuksessa ei silloin voida taata. Rakennuksista pääsee ulos, mutta takaisin sisälle ei pääse. Katkon päätyttyä rakennukseen voi jälleen palata.
Kampuksen langattomat ja kiinteät verkkoyhteydet eivät ole sähkökatkon aikana käytössä. Myös mobiiliverkkoyhteyksissä saattaa olla häiriöitä. Kampuksen palvelimet kuitenkin toimivat varavirralla, joten esimerkiksi Aallon tietokannat ovat käytettävissä etäyhteydellä.
Tutkimuslaitteiden hallittu alasajo tai suojaus katkon uhatessa tehdään ennalta valmisteltujen suunnitelmien mukaisesti. Toimintaohjeita päivitetään tarpeen mukaan.
Rakennusten lämmitys katkeaa, mutta rakennukset eivät kuitenkaan ehdi jäähtyä merkittävästi kahden tunnin katkon aikana.
Caruna pyrkii ilmoittamaan tulevasta sähkökatkosta etukäteen niin, että sen ajankohdasta ehditään viestimään Otaniemen kampuksen käyttäjille etukäteen sähköpostitse ja Aallon verkkosivujen kautta. Otaniemen kampuksen rakennusten talo- ja tilavastaavat jakavat tarvittaessa sähkökatkoon liittyviä rakennuskohtaisia ohjeita rakennusten käyttäjille.
Pahimmat sähkönkulutuspiikit ovat Carunan mukaan Espoossa klo 9, 17 ja 22, ja Helenin tiedon mukaan Helsingissä klo 8–10 ja 17–19. Mahdollisia katkoja on odottavissa näihin aikoihin, joten sähkönkulutuksen vähentäminen on tärkeää etenkin mainittuina ajankohtina. Sähkönjakelun suuret haasteet alkavat yli 15 asteen pakkasessa.
Usein kysytyt kysymykset sekä ohjeet sähkökatkon aikana toimimiseen löytyvät Aallon verkkosivuilta.
Halutessasi voit myös kysyä mahdollisista kiertävistä sähkökatkoista alla olevassa keskustelussa (vaatii kirjautumista) tai Webropol-kyselyn kautta anonyymisti.
Varaudu mahdollisiin kiertäviin sähkökatkoihin tutustumalla ohjeisiin.
Yliopiston rakennuksiin kohdistuvia toimenpiteiden vaikutuksia seurataan 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen sovitaan seuraavat askeleet.
Kampuksella on tehty merkittäviä energiansäästötoimia useiden vuosien ajan, mutta nyt tarvitsemme myös sinun apuasi.
Oppimispalvelujen (LES) ohjeita opetuksen käyttöön, mikäli yliopiston rakennuksiin kohdistuu sähkökatkoja.