Miksi tekoäly ei osaa sanoa ”en tiedä”?
Liialliseen itsevarmuuteen sortuvat tekoälyjärjestelmät voivat olla vaarallisia, joten tutkijat opettavat niille nöyryyttä. Lassi Meronen tutki asiaa 15.12.2023 tarkastetussa väitöskirjassaan.
Aalto-yliopisto ja puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saab tekivät vuonna 2017 kymmenvuotisen yhteistyösopimuksen tutkimusyhteistyön vahvistamiseksi ja syventämiseksi erityisesti pitkän aikavälin anturiteknologian tutkimuksessa.
Tällä hetkellä on käynnissä yli 10 yhteistä tutkimusprojektia, joissa on mukana professoreita, tutkijatohtoreita sekä tohtori- ja maisteriopiskelijoita. Tutkimuksissa paneudutaan mm. kognitiivisiin järjestelmiin, tekoälyyn, mikroaalto- ja antenniteknologioihin, hydroakustiikkaan, avaruusteknologiaan ja kvanttiteknologiaan.
Yksi yhteistyön alueista on Saabin rahoittama Industrial PhD -tohtorikoulutusohjelma. Ohjelmaan osallistuu tällä hetkellä kymmenen tohtorikoulutettavaa. He tekevät väitöskirjansa Aallossa ja työskentelevät samaan aikaan Saabin tuotekehitysprojekteissa. Ohjelman tavoitteena on kouluttaa vähintään 20 uutta tohtoria 10 vuoden aikana.
Petteri Alinikula, tutkimusjohtaja, SaabPanostamalla tutkimukseen keskeisillä tekniikan aloilla varmistetaan, että myös tulevat tuotesukupolvemme ovat kilpailukykyisiä
Liialliseen itsevarmuuteen sortuvat tekoälyjärjestelmät voivat olla vaarallisia, joten tutkijat opettavat niille nöyryyttä. Lassi Meronen tutki asiaa 15.12.2023 tarkastetussa väitöskirjassaan.
Kalle Spoof kehitti väitöstutkimuksessaan tutkajärjestelmien keilanmuodostusta
Aalto-yliopiston ja Saab-konsernin yhteistyölle on kehittynyt hyvä brändi ja maine siitä, että asiat osataan tehdä oikein.
Henri Kähkönen teki väitöskirjansa yhteistyössä Saabin kanssa.
Saab investoi kolme miljoonaa euroa yhteistyön laajentamiseen uusille tutkimusalueille. Yhtiön kokonaisinvestointi vuosille 2017-2026 kasvaa 23 miljoonaan euroon.
Tohtoriopiskelijat kiittävät Saabin asiantuntijoiden apua ja yhtiön tarjoamia tosielämän sovellushaasteita.
Langattoman tiedonsiirron lisäksi teknologia auttaa tutkien kehittämisessä.
Tohtorikoulutettava Lassi Meronen kehittää Saabin tuella syväoppimisen malleja, joita voidaan hyödyntää esimerkiksi tutkissa ja lääketieteen diagnosoinnissa.
Tohtorikoulutettava Jouko Kinnari tutkii Saabin tuella, miten paikantaminen olisi mahdollista ilman satelliittipaikannusjärjestelmiä.
Jouko Kinnarin väitöstutkimuksessa dronen sijainti selviää karttatietojen sekä antureiden avulla.