Uutiset

Millaisia ovat digitaalisen tekstiilitulostamisen mahdollisuudet?

Aalto-yliopiston muoti- ja tekstiilisuunnittelun opiskelijat ideoivat uusia digitaalisen tekstiilitulostamisen tapoja Epsonin kanssa yhteistyössä toteutetussa kilpailussa. Tuloksia esiteltiin FESPA Global Print Expo 2022 -messuilla Berliinissä.
Erilaisia värikkäitä digitaalisesti tulostettuja tekstiilikuoseja lomittain vaalealla tasolla
Nour Ainasojan mallistoa, kuva: Sonya Mantere

Tekstiili- ja kuosisuunnittelu on uuden edessä. Teknologinen kehitys avaa jatkuvasti uusia mahdollisuuksia ja Aalto-yliopistosta valmistuvat muoti- ja tekstiilisuunnittelijat käyttävät yhä enemmän digitaalista tekstiilitulostusta suunnitellessaan painokankaita ja tuotteita muotiin ja sisustukseen. Tämä onkin eräs syy sille, miksi tekstiilitulostimia valmistava Epson on tehnyt yhteistyötä Aalto-yliopiston kanssa digitaalisen tekstiilitulostuksen saralla vuodesta 2019 lähtien. 

Tänä keväänä Epson ja Aalto-yliopisto järjestivät maisteritutkintoa suorittavien opiskelijoiden Advanced Textile Workshop -kurssien yhteydessä Epson Textile Print -kilpailun, jossa opiskelijat hyödynsivät Epsonin tekstiilitulostimia. 

Kilpailu käynnistyi kahden päivän pituisella masterclass-työpajalla, jonka ohjasi Aalto-yliopistossa vieraillut belgialainen painokangassuunnittelija Daniel Henry, joka on Daniel Henry Studion perustaja ja kansainvälisesti arvostettu suunnittelija, joka työskentelee monien muotitalojen kanssa. Projektia veti Aalto-yliopiston Tekstiilisuunnittelun lehtori Anna-Mari Leppisaari

Luovaa printtisuunnittelua 

Opiskelijoiden tehtävänä oli suunnitella vähintään neljän kankaan kokoelma, jossa yhdistetään luovalla tavalla kudottuja tai neulottuja tai muulla tavalla muokattuja painopohjia digitaaliseen tulostamiseen DTG-tulostimella tai sublimaatiotulostimella.

Tehtävänä oli yhdistää kiinnostavia painopohjia kuoseihin. Monet opiskelijat suunnittelivat kuosien lisäksi myös omia kudottuja ja neulottuja kankaita. Tekniikoiden yhdistämisessä on omat haasteensa ja painotekniikkaa valitessa tulee ymmärtää mikä tekniikka sopii minkäkin pohjakankaan materiaalin kanssa. 

“Mielestäni opiskelijat käyttivät tarjolla olevia tekniikoita ja materiaaleja todella luovasti, ja projekti synnytti monia hyvin kiinnostavia lopputuloksia sekä monipuolisia tulkintoja tehtävänannosta”, kertoo Anna-Mari Leppisaari.  

Kaikkiaan yhdentoista työn joukosta tuomaristo valitsi yksimielisesti Epson Textile Print -kilpailun voittajaksi Fashion, Clothing and Textile Design- maisteriohjelman opiskelijan Nour Ainasojan malliston.

“Ainasojan työssä yhdistyvät modernilla tavalla luova kuosisuunnittelu, painokangassuunnittelun uudet teknologiset mahdollisuudet ja laadukas neulesuunnittelu”, palkintoperusteluissa sanotaan.  

Tuomaristoon teki vaikutuksen Ainasojan kehittämä ainutlaatuinen tekniikka, jossa omaperäiset, osittain neulotut näytteet kerrostettiin kudotun kankaan kanssa ja kuosi painettiin molempien kankaiden läpi Epsonin digitaalisella pigmenttitulostimella. Menetelmällä saatiin samanaikaisesti painettua kaksi näytettä, joihin molempiin syntyi käytetyn tekniikan takia mielenkiintoinen pintastruktuuri. 

Tuomaristo myönsi erityismaininnan myös Fashion, Clothing and Textile Design- maisteriohjelman opiskelijalle Sanna Ahoselle sekä Textiles, Material and Structure  -sivuaineen opiskelijalle Takako Akimotolle heidän laadukkaista töistään, joissa yhdistettiin luovasti sekä painokangassuunnittelua että kudottuja kankaita. 

Käyttökokemuksia suoraan valmistajalle 

Yritysyhteystöiden kautta opiskelijat saavat ajankohtaista tietoa alalta, tässä tapauksessa uusimmista tulostusteknologioista ja siitä miten he voivat hyödyntää niitä töissään nyt ja tulevaisuudessa. Epson puolestaan saa käyttökokemuksia ja uusia ideoita siitä, miten heidän tulostimiaan voi hyödyntää.  

Epsonin sublimaatiotulostimen lisäksi suoraan tekstiilille tulostava SureColor SC-F2100 -malli tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden tehdä erilaisia luovia kokeiluja, joiden tekeminen on ollut työlästä perinteisillä menetelmillä. Oppilaat ovatkin nopeasti löytäneet tapoja, joilla kekseliäät kokeilut onnistuvat vaikka itse kudotulle kankaalle.

”Opetuksen kannalta yhteistyö Epsonin kanssa on loistavaa, sillä pääsemme testaamaan uusinta tulostusteknologiaa ja voimme välittää käyttökokemuksia tulostimesta. Erityisen kiinnostavaa on se, että opiskelijat voivat tulostaa itse suunnittelemilleen kudotuille ja neulotuille kankaille tai valmiille tuotteille kuoseja, joissa ei ole rajoitteita värien määrässä tai kuosien yksityiskohtien monipuolisuudessa”, iloitsee Anna-Mari Leppisaari.

"On myös hienoa, että yhteistyö Epsonin kanssa mahdollisti Daniel Henryn kutsumisen Aalto-yliopistoon, sillä opiskelijoiden on tärkeää saada ohjausta ja palautetta töistään kansainvälisesti alalla työskenteleviltä suunnittelijoilta."

Kilpailun tuomaristoon kuului Epsonin edustajien lisäksi professori Maarit Salolainen Aalto-yliopistosta sekä masterclass-työpajan ohjannut painokangassuunnittelija Daniel Henry. Kilpailun voittajan ja kunniamaininnan saaneiden opiskelijoiden työt olivat esillä FESPA Global Print Expo 2022 -messuilla Berliinissä 31.5.-4.6.2022.

Lue lisää: 

Fashion, Clothing and Textile -koulutusohjelma

Daniel Henry Studio 

FESPA Global Print Expo 2022

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Catwalkilla kävelevä malli esittelee muotisuunnittelijan luomaa asua, katsojat istuvat katsomassa näytöstä
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Näytös24 oli luovuuden ja persoonallisuuden juhlaa

Aalto-yliopiston vuosittaisessa muotinäytöksessä jaettiin kaikkiaan seitsemän palkintoa muodin opiskelijoiden mallistoille ja projekteille. Palkintoperusteluissa korostuivat etenkin innovatiivisuus, korkea tekninen taso ja kestävyysarvot.
Noora Hautamäki
Opinnot Julkaistu:

Noora Hautamäki oli opiskelijavaihdossa Meksikossa ja kannustaa kaikkia lähtemään vaihtoon

Noora Hautamäki vietti puoli vuotta vaihdossa Meksikon Monterreyssa. Vaihtoaikansa jälkeen hän toimi vuoden Aallon vaihtoneuvojana ja toimii edelleen vapaaehtoisena vaihtojärjestössä, jonka kautta oli lukiovaihdossa.
Kuvassa näkyvät opiskelijat Anna Tran, Osama Nasir Iqbal ja Lana St t. James-Kautny Aalto-luentosalissa.
Opinnot Julkaistu:

Elämän tärkeät päätökset haltuun taloustaitojen avulla

Uusi Personal Finance -kurssi yhdistää viimeisintä tutkimustietoa käytännön esimerkkeihin, opettaa jokapäiväisessä elämässä tarvittavia taloustaitoja – ja auttaa toteuttamaan unelmia.
Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.