Uutiset

Uusi keksintö kallion jännitystilan seurantaan – Voi mullistaa kaivosten turvallisuuden ja louhintatehokkuuden

Menetelmän avulla on mahdollista seurata kallion jännitystilaa reaaliaikaisesti. Sen avulla voidaan ehkäistä ja ennakoida sortumia sekä tehostaa louhintaa.
Henkilö työvaatteissa ja kypärässä työskentelee luolassa kiviseinällä työkaluilla.
Tutkija Lauri Uotinen asentaa REMOS-älypulttia Aalto-yliopiston maanalaisessa tutkimustunnelissa. Kuva: Aalto-yliopisto

Kallion jännitystila vaikuttaa merkittävästi kaivostoiminnan ja kalliorakentamisen suunnitteluun, turvallisuuteen sekä kustannuksiin. Kallioperän jännitykset johtuvat muun muassa maankuoren painosta, jääkausien jäännösjännityksistä sekä mannerlaattojen liikkeistä, ja rakentamisen tai louhinnan yhteydessä jännitystilaa seurataan turvallisuuden varmistamiseksi. 

Nykyiset kertamittausmenetelmät kallion jännitystilan seuraamiseksi ovat kuitenkin usein kalliita ja monimutkaisia. Aalto-yliopistossa onkin kehitetty uudenlainen, jännitysinversiota hyödyntävä menetelmä, joka mahdollistaa jännitystilan seurannan nopeasti ja tarkasti. 

”Teknologiamme tarjoaa aivan uudenlaisen tavan hallita kallion jännitystilaan liittyviä riskejä ja varmistaa turvallisuus louhinta- ja rakennusprojekteissa", sanoo Aalto-yliopiston tutkija Lauri Uotinen. "Erityisesti kaivosolosuhteissa sortumien ennakointi ja tehokas louhinta ovat ratkaisevia sekä työntekijöiden turvallisuuden että kustannusten kannalta.”

Teknologiaa voidaan käyttää kaivosten lisäksi esimerkiksi tunnelien ja maanalaisten varastojen suunnittelussa. Äskettäin eurooppapatentin saanut innovaatio hyödyntää instrumentoiduilla kalliopultilla tai ekstensometreillä tehtäviä mittauksia ja jännitysinversiota, eli samaa periaatetta kuin tietokonetomografiassa, jossa mitattuja signaaleja käytetään laskemaan näkymättömän sisäisen rakenteen kuva. Instrumentoidut kalliopultit on varustettu venymäantureilla, jotka mittaavat siirtymiä kalliomassassa. Mitattujen siirtymien avulla numeerinen algoritmi laskee jännitysmuutokset, mahdollistaen näin reaaliaikaisen jännitystilan seurannan. 

”Vastaavia ratkaisuja ei ole aiemmin ollut laajassa käytössä. Menetelmämme on aiempia edullisempi ja helpommin asennettavissa, sillä siinä yhdistyvät pulttien perinteinen lujitustoiminto ja monitorointi”, Uotinen sanoo. 

Menetelmän testaukset on suoritettu muun muassa Aalto-yliopiston maanalaisessa laboratoriossa ja yhteistyössä suomalaisen kaivoksen kanssa. Parhaillaan keksinnölle haetaan hyödyntäjäyrityksiä, kuten kallion lujitustuotevalmistajia tai mittauksia tarjoavia yrityksiä.

Aalto-yliopisto hakee vuosittain useita kymmeniä patentteja ja yliopistossa tehtävän tutkimuksen tuloksena syntynyttä suojattua teknologiaa on käytössä monessa kansainvälisessä yrityksessä. Aalto-yliopisto lisensoi ja myy patentoidun teknologian lisäksi tarvittavaa osaamista teknologian käyttöönottoa varten. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Avoin kirja, jossa vasen sivu on tyhjä ja oikea sivu täynnä tiheää pientä mustaa tekstiä sarakkeissa.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Koneen Säätiön apuraha Tekstien marginaalien keskukselle

Visuaalisen viestinnän professorin Arja Karhumaan ja työryhmän hankkeelle merkittävä Koneen Säätiön apuraha.
Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.
The picture shows the School of Business main building on Ekonominaukio 1, Espoo, Finland.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun tutkijat ovat päässeet jakamaan asiantuntemustaan monissa kansainvälisissä medioissa

Syksyn 2024 aikana Kauppakorkeakoulu oli esillä useissa julkaisuissa, jotka tavoittavat yhteensä yli 14,2 miljoonaa potentiaalista lukijaa.
Aalto-yliopisto Juniorin työpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa 250 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille

Aalto-yliopiston pitkäaikainen tukija Maa- ja vesitekniikan tuki lahjoittaa Aalto-yliopisto Juniorille 250 000 euroa. Lahjoitus kohdennetaan veteen ja vesitekniikkaan liittyvien työpajojen kehittämisen ja skaalaamiseen.