Uutiset

Tutkija: Soten optimointi vaatii arvokeskustelua

Monitavoiteoptimointi auttaa sairaalaverkon suunnittelussa, syöpäseulontojen tehostamisessa ja pandemian jarruttamisessa. Terveydenhoidon kipeimpiä kysymyksiä sille ei voi ulkoistaa, vaan ne pitää yhteiskunnan ratkaista, sanoo menetelmästä väitellyt Lauri Neuvonen.
Terveystuoli, asiakkaan sormessa tutkimuslaite. Kuva: Mikko Raskinen

Väestön ikääntyminen lisää terveyspalvelujen tarvetta ja kustannuksia. Neuvonen toivoo laajaa keskustelua siitä, mikä on terveydenhoitojärjestelmän pitkän tähtäimen tavoite. Kuva: Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto

Moni valtio on valtavan haasteen edessä: hoidot ja lääkkeet kehittyvät, mutta menoista pitäisi nipistää, ammattilaisista on pulaa ja väestö vanhenee vauhdilla.

Helppoa ratkaisua ei ole, mutta monitavoiteoptimointi voi antaa päättäjille puntaroitavaksi joukon järkeviä ratkaisuvaihtoehtoja, sanoo menetelmästä vastikään Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa väitellyt Lauri Neuvonen. 

Optimoinnissa on kyse parhaan mahdollisen ratkaisun etsimisestä. Monitavoiteoptimoinnilla taas voidaan etsiä parhaita päätössuosituksia tilanteissa, joissa on useita, mahdollisesti ristiriitaisiakin tavoitteita.

”Terveydenhoidossa yritetään usein samaan aikaan minimoida kustannuksia ja maksimoida terveyshyötyjä. Monitavoiteoptimoinnilla ei saada yhtä parasta ratkaisua vaan joukko laadukkaita ja tehokkaita ratkaisuvaihtoehtoja päättäjien käsiteltäväksi. Vaihtoehtoihin sisältyy lähes aina vaihtokauppoja eri tavoitteiden välillä, eli yhden suosiminen heikentää toisen toteutumista. Tavoitteena on hyvä kompromissi”, Neuvonen selittää.

Monitavoiteoptimoinnissa ongelma kuvataan ensin matemaattisesti, minkä jälkeen tietokoneohjelma käsittelee ongelman ja antaa joukon ratkaisuvaihtoehtoja. Optimointiin tarvitaan sekä paljon dataa että asiantuntijaymmärrystä. Terveydenhoidon data voi tulla monesta lähteestä kirjallisuudesta tietokantoihin.

Väitöskirjassaan Neuvonen hyödynsi monitavoiteoptimointia kolmessa terveydenhoidon käytännön ongelmassa: koronaepidemian hallitsemisessa, suomalaisen suolistosyöpien seulontaohjelman tehokkuuden parantamisessa sekä sairaalaverkon suunnittelussa polvi- ja lonkkanivelleikkauksia varten. 

Koronapandemiaan liittyvä tutkimus yhdisti monitavoiteoptimointia muihin analyysitekniikoihin. Kehitetyn menetelmän avulla pystyttiin tuottamaan rajattu joukko korkealaatuisia ratkaisuvaihtoehtoja epidemian hillitsemiseksi.  Osa painotti tartuntojen välttämistä, mihin päästiin laajalla testaamisella ja yhteiskunnan sulkemisella. Osa taas painotti työssä käyvien määrää eli käytännössä talouden mahdollisimman normaalia pyörimistä, jolloin sulkuja vältettiin ja tartuntoja tuli enemmän. 

”Kiinnostava havainto oli se, että kun testattiin paljon epätarkoilla testeillä, väärien positiivisten ja sitä kautta eristäytymisen määrä oli niin suuri, että teho tartuntojen välttämisessä oli sama kuin sulkutoimilla”, Neuvonen kertoo ja lisää, että koska työ käynnistyi epidemian aikana, ratkaisuehdotuksia ei ehditty hyödyntää käytännössä. Hän uskoo, että tutkimuksessa syntyneestä päätöksentekojärjestelmästä on hyötyä tulevien epidemioiden hallinnassa.

Terveydenhoidossa yritetään usein samaan aikaan minimoida kustannuksia ja maksimoida terveyshyötyjä.

Lauri Neuvonen

Syöpäseulontojen tehostamisessa tavoitteena oli kokonaiskuolleisuuden vähentäminen tilanteessa, jossa seulontaresursseja ei voida lisätä. Ratkaisuehdotus oli tähystysten painottaminen kohderyhmän nuorempiin naisiin samalla, kun vanhempien miesten tähystyksiä vähennetään. 

Sairaalaverkon kehittämisessä tavoitteena oli samaan aikaan minimoida sairaaloiden määrä, jonotusaika suunniteltuihin polvi- ja lonkkanivelleikkauksiin ja akuuttipotilaiden etäisyys lähimpään sairaalaan. Menetelmä tuotti hyvin erilaisia ratkaisuvaihtoja riippuen siitä, painotettiinko tasa-arvon toteutumista vai keskittämisnäkökulmaa. Osa ratkaisuvaihtoehdoista huononsi selvästi tiettyjen alueiden palvelua.

Neuvonen kertoo, että väitöskirjan tekemisen myötä hänelle kirkastui, mikä on suomalaisen sote-järjestelmän suurin ongelma.

”Meiltä puuttuu perusteellinen keskustelu siitä, mihin haluamme panostaa, mikä on pitkän tähtäimen suunnitelma ja mille arvoille järjestelmä rakentuu. Äänessä ovat lähinnä kaksi ääripäätä: joko pitää saada kaikki tai keskittyä kulujen leikkaamiseen. Missä, miten ja ketä kannattaa hoitaa ovat sote-haasteiden ytimessä, ja ne päätökset tulevat koko ajan vaikeammiksi, kun väestö ikääntyy. Uskon, että tutkimani menetelmät voivat auttaa paremman terveydenhuoltojärjestelmän suunnittelussa.”

Tutustu Lauri Neuvosen väitöskirjaan täällä

Kolme henkilöä poseeraa väitöstilaisuuden jälkeen.

Eri alojen yhteistyö on terveydenhoidon optimoinnissa välttämätöntä, Neuvonen korostaa. Analyytikko tarvitsee rinnalleen terveydenhoidon ammattilaisia. Väitöstutkimuksessaan Neuvonen teki yhteistyötä muun muassa Syöpärekisterin ja THL:n kanssa. 

Kuvassa vasemmalta vastaväittäjä professori Gilberto Montibell, Lauri Neuvonen sekä Neuvosen väitöskirjan ohjaaja, apulaisprofessori Eeva Vilkkumaa. Kuva Alpo Neuvonen

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.
Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Tekstiilikemia-tutkimusryhmä
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vihreämpiä, turvallisempia ja innovatiivisempia tekstiilejä

Professori Ali Tehrani ja hänen tutkimusryhmänsä keskittyvät johonkin meille kaikille hyvin tuttuun - tekstiileihin.