Uutiset

15,4 miljoonaa euroa profiloitumiseen

Tavoitteena on tuottaa käänteentekevää osaamista neljällä alueella: tekoäly ja terveydenhuolto, laskennalliset menetelmät luovuuden tukena, kiertotalousjärjestelmien yhteisinnovointi sekä luovuuden johtaminen.
Tummien värialueiden lomassa glitterimäisiä sinisiä ja kultaisia raitoja, kuva Valeria Azovskaya

Suomen Akatemia myönsi 15,4 miljoonan euron rahoituksen Aalto-yliopistolle profiloitumisen vahvistamiseksi seuraavalle kuudelle vuodelle. Rahoitusmuodolla tuetaan yliopistojen valitsemien tutkimusalojen vahvistamista.

Aalto-yliopiston rahoitushakemus nojaa vahvasti yliopiston uuteen strategiaan, kestävän tulevaisuuden rakentamiseen kehittämällä ratkaisuja globaaleihin suuriin haasteisiin. Tässä Aallon vahvuutena on sen ainutlaatuinen yhdistelmä tiedettä, taidetta, muotoilua, teknologiaa ja taloutta.

Rahoitusta haettiin neljään teemaan, jotka rakentuvat Aallon ydinosaamisen avainalueille, mutta ovat samanaikaisesti monialaisia ja toisiaan tukevia:

  • Tekoälypohjaiset ratkaisut terveydenhuoltoon: Miten tekoälyä voidaan hyödyntää täsmälääketieteessä, neurotieteessä sekä yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti kestävässä terveydenhuollossa?
  • Laskennallisten menetelmien käyttö luovuuden tukena tekniikan ja taiteen yhtymäkohdassa: Miten vuorovaikutteiset teknologiat voivat parantaa hyvinvointia ja kestävää kehitystä?
  • Kiertotalousjärjestelmien yhteisinnovointi: Miten systeemisiä kestävän kehityksen ratkaisuja kehitetään monitieteisesti ja yhdessä käytännön sidosryhmien kanssa?
  • Luovuuden johtaminen: Miten luovia prosesseja voi johtaa yksilö-, ryhmä- ja organisaatiotasolla?

”Haimme rahoitusta sekä sellaisille aloille, joilla toimintamme on jo vahvasti käynnissä, että sellaisille nouseville aloille, joissa nimenomaan Aalto-yliopisto voi tuottaa uutta käänteentekevää osaamista”, kertoo tutkimuksen vararehtori Ossi Naukkarinen. ”Valitsimme nämä teemat, koska meillä on niihin vahva perusosaaminen tutkimuksemme avainalueilla, ja koska niissä on mahdollista tehdä uusia avauksia monialaisessa yhteistyössä. Teemat jatkavat aiemmilla profilointirahoituskierroksilla aloittamaamme kehitystä.”

Rahoituksella Aalto-yliopisto edistää uuttaa strategiaansa rekrytoimalla kansainvälisen tason huippuosaajia professoreiksi ja rakentamalla uutta yhteistyötä alojenvälisten postdocien ja tohtorikoulutettavien kautta. Lisäksi Aalto vahvistaa ekosysteemiyhteistyötä palkkaamalla postdoceja ja tohtorikoulutettavia, jotka tekevät yhteistyötä yritysten tai muiden kumppanien kanssa.

Suomen Akatemia jakoi rahaa nyt kuudetta kertaa, tällä kertaa yhteensä 100 miljoonaa euroa. Summa on edelliseen, vuoden 2019 hakuun nähden tuplasti suurempi, sillä haku järjestetään tästä lähin vain joka toinen vuosi. Akatemia teki rahoituspäätökset kansainvälisen asiantuntijapaneelin arviointien pohjalta. Ensimmäisessä haussa vuonna 2015 Aalto-yliopisto sai 13,6 miljoonaa euroa, vuonna 2016 toisessa haussa 12 miljoonaa, vuonna 2017 kolmannessa haussa 10,8 miljoonaa, vuonna 2018 neljännessä haussa 11,7 miljoonaa ja vuonna 2019 viidennessä haussa 10,4 miljoonaa euroa.

Lue lisää:
Suomen Akatemia vahvistaa yliopistojen tutkimusedellytyksiä uudistetulla profiloitumisrahoituksella (> aka.fi, tiedote 14.1.2021)

Kuva: Structural Colours, Noora Yau & Konrad Klockars. Valokuva: Valeria Azovskaya

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Catwalkilla kävelevä malli esittelee muotisuunnittelijan luomaa asua, katsojat istuvat katsomassa näytöstä
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Näytös24 oli luovuuden ja persoonallisuuden juhlaa

Aalto-yliopiston vuosittaisessa muotinäytöksessä jaettiin kaikkiaan seitsemän palkintoa muodin opiskelijoiden mallistoille ja projekteille. Palkintoperusteluissa korostuivat etenkin innovatiivisuus, korkea tekninen taso ja kestävyysarvot.
Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.
Viima-rakennuksen pääsisäänkäynti
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Viima - Puumiehenkuja 5 sai seikkailuun kutsuvan nimen

Rakennuksen pääkäyttäjät pohtivat uutta nimeä yhdessä.
Tulevaisuuden uran pohtimisessa käytetään luovuutta.
Opinnot Julkaistu:

Uramuotoilukurssilla pysähdytään oppimaan itsestä ja pohtimaan tulevaisuutta

Career Design Lab tukee opiskelijoiden siirtymää työelämään. Avain kestävään tulevaisuuden työhön on ennakkoluuloton ja luova tapa muotoilla uraa.