Uutiset

Aallon ja ABB Marine & Portsin yhteistyö tiivistyy

ABB Marine & Ports ja heidän laitetoimittajakumppaninsa Typhoon HIL lahjoittavat kuusi simulaattoria tutkijoiden ja opiskelijoiden käyttöön.
ABB_Aalto_laitelahjoitus_Kuva_Aalto-yliopisto.jpg
Simulaattorit lahjoitettiin Aalto-yliopiston käyttöön torstaina 19. toukokuuta. Kuvassa vasemmalta Arber Haxhiu, Jorma Kyyrä, Roy Funck ja Bozica Kovacevic ABB:n laitetoimittajakumppani Typhoon HIL:iltä. Kuva: Aalto-yliopisto / Anne Kosola

ABB Marine & Ports on lahjoittanut Typhoon HIL 603 Hardware-in-the-Loop -simulaattorit Aalto-yliopiston opiskelijoiden ja tutkijoiden käyttöön. Simulaattoreille on käyttöä uusien energiajärjestelmien tutkimuksessa.

”Lahjoitus tukee tutkimustyötämme energiaratkaisujen kehityksessä. Typhoon HIL on laitteisto, joka on kehitetty simuloimaan järjestelmiä reaaliajassa ja samalla ohjaamaan osajärjestelmiä”, Aalto-yliopiston professori Jorma Kyyrä kertoo.

Simulaattoreista neljä otetaan käyttöön sähkötekniikan ja automaation laitoksella, jossa Typhoon HIL -alustaa hyödynnetään uusiutuvien energiamuotojen kuten aurinkosähkön, polttokennojen ja tuuliturbiinien testaamisessa ja integroinnissa vihreän vedyn tuotannon kanssa. Lisäksi laitteisto tulee tarpeeseen maisteritason opiskelijoiden kouluttamisessa reaaliaikaisten Hardware-in-the-Loop-testien käyttöönotossa.

Kaksi simulaattoreista otetaan käyttöön Insinööritieteiden korkeakoulussa mekatroniikan tutkimusryhmässä, jossa erityisesti tutkitaan uusia energiaratkaisuja akuissa, polttokennoissa ja sähköisessä voimansiirrossa.

”ABB:n ympäristötavoitteiden mukaisesti uusien teknologioiden tutkimus ja kehittäminen ovat keskeisellä sijalla päästöttömän merenkulun mahdollistamiseksi. Esimerkiksi täyssähköiset alukset, joiden voimanlähteinä toimivat vetypolttokennot ja akut, ovat kasvavan kiinnostuksen kohteena”, Arber Haxhiu, R&D tuotepäällikkö, ABB Marine & Ports kertoo.

”Hardware-in-the-Loop - simulaattoreiden avulla uusien teknologioiden testaaminen osana virtuaalista laivan sähköjärjestelmää voidaan suorittaa jo suunnitteluvaiheessa, mikä parantaa merkittävästi sekä kustannus- että energiatehokkuutta.”

Laitteet luovutettiin Aalto-yliopiston käyttöön torstaina 19. toukokuuta Otaniemen kampuksella järjestetyn koulutustilaisuuden yhteydessä.

”Laitelahjoituksen ajoitus oli aivan täydellinen tutkimustyötämme ajatellen. Ajatuksenamme on perustaa laboratoriotila, jossa voidaan ohjata ajoneuvon voimalinjan tehon tuottoa ja kulutusta. ABB Marine & Portsin lahjoittamalla ohjainlaitteistolla on tärkeä osuus suomalaisen ajoneuvoteollisuuden energiantehokkuuden parantamisessa”, Aalto-yliopiston professori Kari Tammi sanoo.

”Energiatehokkuuden parantaminen edellyttää ympäristöystävällistä ja kestävää teknologiaa. Uutta teknologiaa kehitetään koko ajan liikenteen ja logistiikan päästöjen vähentämiseksi, ja tässä tiivis yhteistyö yritysten ja akateemisen maailman välillä on tärkeässä roolissa. Toivomme, että lahjoituksemme tukee ja edesauttaa uusien teknisten innovaatioiden syntymistä”, sanoo Roy Funck, teknologiajohtaja, ABB Marine & Ports.

ABB tarjoaa vuosittain erilaisia työmahdollisuuksia

Aallon ja ABB:n yhteistyöllä on pitkä historia. Yhteistyön keskeisin aihepiiri on ollut sähkökäyttöjen ja verkkosuuntaajien säätö, josta on vuodesta 2001 lähtien tehty noin 20 väitöskirjaa. Yhteistyötä on tehty myös esimerkiksi laivojen komentosiltojen ja energiaratkaisujen kehityksessä sekä sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten, tehoelektroniikan, sähköverkkojen, prosessiautomaation, tekoälyn ja koneoppimisen alueilla.

Aallon opiskelijat ovat tehneet ABB:lle vuosittain noin 40 maisteritutkinnon lopputyötä ja viisi tohtorintutkintoa. ABB on myös merkittävä Aallon opiskelijoiden ja alumnien työnantaja.

ABB Marine & Ports R&D tuotepäällikkö Arber Haxhiu on Aalto-yliopiston jatko-opiskelija professori Jorma Kyyrän tutkimusryhmässä ja tehnyt jatko-opintojaan töiden ohessa. Hänen väitöskirjansa on lähdössä pian esitarkastukseen.

”Tohtorien työllistyminen teollisuuteen ja se, että jatko-opiskelut vievät uralla eteenpäin on osoitus siitä, että tohtoreiden kouluttaminen on tärkeää yhteistyötä”, Kyyrä sanoo.

”Tarvitsemme ammattilaisia näiden Typhoon HIL laitteistojen käyttäjiksi. Tällä laitelahjoituksella toivottavasti saamme heitä Aallosta tulevina vuosina lisää” Haxhiu sanoo.

Students at laboratory

ABB Oy lahjoittaa Aalto-yliopistolle 360 000 euroa

”Maailma on vahvassa murroksessa, ja on tärkeää huolehtia osaamisen kehittämisestä. Laadukas tutkimus ja tulevaisuuden huippuosaajat tukevat Suomen kilpailukykyä jatkossakin”, sanoo ABB Oy:n toimitusjohtaja Pekka Tiitinen.

Uutiset
Students presenting their project work in electronics

Strateginen yrityskumppani ABB

Aalto-yliopisto ja ABB tekevät yhteistyötä monilla alueilla, ja siinä ovat mukana Aallon kaikki kuusi korkeakoulua. Yhteistyö on jatkunut jo yli 130 vuotta.

Yritysyhteistyö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.
White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.