Uutiset

Aallon uusi täydennyskoulutus vastaa logistiikka-alan osaamistarpeisiin

Diploma in Global Logistics -koulutusohjelma on suunniteltu yhdessä alan yritysten kanssa. Siinä yhdistyvät alan asiantuntijoiden tarpeisiin räätälöidyt sisältömoduulit sekä Aalto-yliopiston korkealaatuinen tutkinto-opetus.
Nuoria opiskelemassa Aalto-yliopiston kirjastossa.

Logistiikka- ja huolinta-ala on elänyt viime vuodet turbulenssissa, sillä alaan vaikuttavia tekijöitä on useita eivätkä ne ole kovin pieniä.

”Ilmastonmuutoksen torjuntaan osallistuminen, digitalisaation tuomat uudistukset, Brexit, Venäjän hyökkäyssota…” listaa Anna Haakana, Suomen Huolinta- ja Logistiikkaliiton (SHHL) elinkeinopoliittinen asiantuntija.

Lisäksi alalla vallitsee Euroopan laajuinen työvoimapula. Jotain pitäisi siis tehdä, jotta koko logistiikkaketjun ja siihen liittyvien työtehtävien tärkeys tunnistettaisiin entistä paremmin.

Vuoden 2022 huhtikuussa Twitterissä asiasta kirjoitti SHHL:n toimitusjohtaja Petri Laitinen. Hän toivoi laajaa yhteistyötä alan toimijoiden kesken.

Aalto-yliopiston kauppatieteiden korkeakoulussa logistiikan professorina työskentelevä Katri Kauppi näki twiitin, kiinnostui ja otti yhteyttä Laitiseen. Yksi asia johti toiseen, ja pian Kauppi oli keskustelemassa SHHL:n ja sen jäsenyritysten kanssa uudesta logistiikka- ja huolinta-alan täydennyskoulutuksesta.

Twiittiä seuranneen tapahtumaketjun lopputuloksena syntyi Diploma in Global Logistics -koulutusohjelma, joka käynnistyi elokuussa 2023 ensimmäistä kertaa 25 osallistujan voimin. Koulutus on osa Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen tarjontaa.

Koska logistiikka- ja huolinta-alan toimintaympäristö on jatkuvassa muutoksessa, tarvitaan myös jatkuvaa osaamisen kehittämistä, jotta alalla työskentelevät pysyvät kehityksessä mukana.

”Alaan vaikuttavat oikeastaan kaikki yhteiskunnan tapahtumat. Toimintatapojen jatkuva kehittäminen on tärkeää asiantuntijatehtävissä, ja esimerkiksi vähäpäästöisyyden tavoittelu vaatii pitkäjänteistä kehitystyötä”, Kauppi toteaa.

Tämä on hyvä tilaisuus rakentaa alalla tarvittavaa tietotaitoa. Tarkoituksena on kasvaa alan mukana ja olla johtamassa muutosta.

Diploma in Global Logistics -ohjelman osallistuja

Räätälöityjä oppimissisältöjä ja yliopistokursseja

Logistiikka-alan tehtävissä toimiville sekä niihin suuntaaville tarkoitettu Diploma in Global Logistics -koulutus kestää 1–1,5 vuotta. Ohjelmaan osallistuvilla on mahdollisuus valita suorittavatko he koulutuksen vuoden vai puolentoista vuoden aikana. Myös opintojen aikataulua voidaan räätälöidä kunkin osallistujan oman elämäntilanteen mukaan.

Koulutusohjelma koostuu sekä alan osaajille räätälöidyistä sisältömoduuleista että Aalto-yliopiston tutkinto-opetukseen kuuluvista täydentävistä kursseista.

Koulutuksen sisällöt vastaavat useissa tuoreissa tutkimuksissa kartoitettuihin logistiikka-alan osaamistarpeisiin, joita ovat mm. ongelmanratkaisutaidot, tiedolla johtaminen, vastuullisuuden johtaminen sekä vuorovaikutus- ja viestintätaidot.

Monet teemat, kuten vastuullisuus ja liiketoiminnan kehittäminen, nivoutuvat kaikkiin koulutuksen sisältöihin. 

Yksi moduuli keskittyy analyyttisiin harjoituksiin ja tiedolla johtamiseen. Siinä osallistujat saavat tehtäviä, joiden tarkoituksena on analysoida dataa ja tehdä sen perusteella päätöksiä. Myös ongelmanratkaisutaitoja harjoitellaan mahdollisimman käytännönläheisesti.

”Koulutukseen kuuluu paljon case-pohjaista opetusta, jossa opiskelijoille esitellään tosielämän yrityksen haaste tai ongelma sekä taustatiedot. Sitten osallistuja asettuu päätöksentekijän rooliin ja ratkaisee ongelman”, Kauppi selostaa.

Lisäksi osallistujat toteuttavat ohjelman aikana projektityön sekä osallistuvat alan ajankohtaisia aiheita käsittelevään Future of Freight -seminaariin, jonka sisältöihin he itse pääsevät vaikuttamaan.

Diploma in Global Logistics on logistiikka- ja huolinta-alan koulutusohjelma, joka auttaa alalla työskenteleviä tai sille suuntaavia henkilöitä syventämään osaamistaan. Ohjelma kestää 1–1,5 vuotta ja sen laajuus vastaa 24 opintopistettä. Opinnot sisältävät sekä itsenäistä että ohjattua työskentelyä. Tutustu koulutusohjelmaan tarkemmin koulutusohjelman omalla sivulla (aaltoee.fi).

Tutustu elämänlaajuisen oppimisen sisältöihin

Henkilö istuu merinäkoalan edessä kuulokkeet päässä ja selaa tablettia hymyillen

Elämänlaajuinen oppiminen

Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen tarjonta auttaa sinua kehittämään osaamistasi alati muuttuvassa ympäristössä.

Diploma in Global Logistics

Opinnot käsittävät logistiikka- ja huolinta-alan viimeisimmän tutkimustiedon ja parhaat käytänteet. Voit valita suoritatko ohjelman vuoden vai 1,5 vuoden aikana.

Elämänlaajuisen oppimisen kurssit ja ohjelmat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Aalto-wide sustainability minor logo
Opinnot Julkaistu:

Uusi monialainen sivuaine Luonnonvarojen kestävä käyttö käynnistyy Aallossa

Aalto tarjoaa uuden monitieteisen sivuaineen, Luonnonvarojen kestävä käyttö, joka on nyt valmis lisättäväksi opintosuunnitelmaasi!
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.
Yhdeksän suurta jäälohkaretta muodostivat taideinstallaation Kansalaistorilla Helsingissä 2021
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto ARTS -kesäkoulu tutkii veden merkitystä taiteen linssien läpi

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kesäkoulun teema on tänä vuonna vesi, jonka merkitystä käsitellään monialaisesti taiteen, elokuvan ja digitaalisuuden näkökulmista.