Uutiset

Aalto-yliopisto tarjoaa uutta dokumenttielokuvaansa yritysten ja yhteisöjen käyttöön – Ainutlaatuinen teos paljastaa, miten luova prosessi etenee

Yliopiston tuottama dokumentti näyttää 30 tapaa käyttää luovuutta työkaluna, ja haastaa työyhteisöt kehittämään omaa luovuuttaan.
Radical Creatives -elokuvassa luovuus löytyy sukeltamalla pinnan alle. Kuva: Hayley Lê
Radical Creatives -elokuvassa luovuus löytyy sukeltamalla pinnan alle. Kuva: Hayley Lê

Maailman talousfoorumi listasi viime vuoden Future of Jobs -raportissaan luovuuden tärkeimmäksi työelämätaidoksi. Aalto-yliopisto kannustaakin nyt suomalaisia työpaikkoja kehittämään luovuusosaamistaan. Ensimmäinen askel on tehty helpoksi: kuka tahansa voi järjestää tunnin mittaisen Radical Creatives -elokuvan näytöksen omalla työpaikallaan tai yhteisössään.

Emilia Hernesniemen ohjaama Radical Creatives -dokumenttielokuva on tutkielma ihmisistä, jotka ovat päättäneet muuttaa nykytilaa.

Miten luovuutta käytetään aivotutkijan, kasvuyrittäjän, muotoilijan, jäätutkijan, rauhanneuvottelijan, filosofin tai taloustieteen professorin työssä? Elokuvassa yli 30 ihmistä pohtii radikaalisti luovan toiminnan ominaisuuksia – ja löytää niistä paljon yhdistäviä tekijöitä.

Käytämme luovuuttamme, kun kokeilemme uusia tapoja tehdä tuttua asiaa. Radikaali luovuus taas muuttaa vallitsevan toimintamallin, kuten esimerkiksi kännykät korvasivat lankapuhelimet.

Iceyen toimitusjohtaja Rafal Modrzewski ja professori Jaan Praks kertovat SAR-tutkasatelliitin synnystä. Kuva: Hayley Lê
Iceyen toimitusjohtaja Rafal Modrzewski ja professori Jaan Praks kertovat SAR-tutkasatelliitin synnystä. Kuva: Hayley Lê

Vahva elektroniikkaosaaminen mahdollisti piensatelliitit

Yksi elokuvan tarinoista kertoo suomalaisesta piensatelliittiteollisuudesta, joka on kasvanut vauhdilla viidentoista vuoden aikana vahvan elektroniikkaosaamisen päälle.  

Vuonna 2010 professori Jaan Praks tarttui ideaan Suomen ensimmäisen satelliitin rakentamisesta, koska avaruustekniikan erikoistyökurssille kaivattiin haastavaa projektia. Seitsemän vuotta myöhemmin, juhannusaattona 2017, neljän kilon painoinen nanosatelliitti Aalto-1 laukaistiin vihdoin avaruuteen. Vuonna 2024 opiskelijoiden perustama Iceye on Nasan ja ESA:n virallinen alihankkija

”Radikaalin luovuuden ytimeen kuuluu rajojen rikkominen”, Jaan Praks sanoo.

”Eikä ytimessä kuulu miettiä, miltä toiminta näyttää ulkoapäin, kun työskentelee tärkeäksi kokemansa asian puolesta.” 

Radical Creatives -elokuvan viesti on inhimillinen ja toiveikas. Elokuva tuo esiin luovaa ja kokeilevaa työskentelykulttuuria, joka on avoin, monikulttuurinen ja hierarkialtaan matala. Tutkimusten mukaan juuri tällaisissa olosuhteissa luovuus kukoistaa. Isotkin muutokset muuttuvat mahdollisiksi.  

Dokumentissa ääneen pääsevät erityisesti opiskelijat. Kannustavan yhteisön tuella elokuvan ihmiset uskaltavat tehdä asioita, joita he eivät voineet kuvitella tekevänsä.

Aalto-yliopisto haastaa työpaikat kehittämään luovuustaitoja

Radical Creatives -elokuva on keskustelunavaaja.

”Haluamme hälventää luovuuteen liittyvää salaperäisyyttä. Luovuutta voi oppia, ja sen lainalaisuuksia tulisi ymmärtää yhteiskunnan kaikilla aloilla. Ytimessä ovat kokeilut, yritteliäisyys, epävarmuuden ja epäonnistumisten sietäminen sekä vastuun ottaminen omasta työstään”, sanoo Aalto-yliopiston radikaalista luovuudesta vastaava johtaja Riikka Mäkikoskela.

Luovuuden kehittäminen on tunnistettu kriittiseksi osaamiseksi monella yhteiskunnan alueella. Organisaation luovuuden ja muutoskyvyn kasvattamiseen ovat ensimmäisten joukossa sitoutuneet Fiskars-konserni ja Espoon kaupunki.

Fiskars juhlistaa tänä vuonna 375-vuotista taivaltaan.

”Tavoitteemme on luoda edistyksellistä muotoilua, joka tekee arjesta ainutkertaista. Luovuus on tämän tavoitteen liikkeellepaneva voima. Kannustamalla työntekijöitämme luovuuteen voimme paitsi kehittää uusia tuotteita ja palveluita, myös vastata muutoksiin nopeammin. Luovuutta vaaliva yrityskulttuuri antaa yksilöille mahdollisuuden löytää koko potentiaalinsa – ja olla sitoutuneempia työhönsä”, sanoo Anna Mindelöf, Fiskars-konsernin henkilöstöjohtaja.

Espoon kaupunki haluaa olla julkisen sektorin uudistumisen kärjessä ja kehittää kansainvälistä innovaatioverkostoaan.

”Espoossa on paljon kansainvälisiä ammattilaisia perheineen, mutta haasteet oman yhteisön ja työpaikan löytymisessä sekä suomen kielen oppimisessa vaikuttavat heidän halukkuuteensa jäädä Suomeen. Viime vuonna pidetyssä radikaalin luovuuden kesäkoulussa haimme keinoja, miten voimme auttaa heitä kiinnittymään Espooseen. Saamamme ideat vievät työtämme eteenpäin”, Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Harri Paananen kertoo.

Syksyllä 2024 Aalto-yliopisto julkaisee avoimen verkkokurssin luovan työskentelyn perusteista. Vuonna 2024 käynnistyi myös Business Finlandin rahoittama Luova loikka -tutkimus, jossa kehitetään työkaluja organisaatioiden luovuuden mittaamiseen ja kehittämiseen.
 

Lisätiedot:

Näytösten varaukset, kesto, esiintyjät ja tekijät
https://radicalcreatives.fi/fi/
Luovan osaamisen kehityshaaste:
Riikka Mäkikoskela, Head of Radical Creativity
[email protected]
+358 45 131 3562

Radical Creatives -elokuvaan liittyvät tiedustelut:
Milla Kokko, vastaava tuottaja
[email protected]
+358 40 8600277

Lue lisää

A woman dancing in front of a big building

Dokumenttielokuva tarjoaa syväsukelluksen radikaaliin luovuuteen

Aalto-yliopiston oma dokumenttielokuva tarkastelee luovaa ajattelua mahdollisimman monesta kulmasta. Prosessi vaati myös paljetteja ja streetdancea.

Uutiset
Radical Creatives herokuva

Radical Creatives -dokumenttielokuvan näytökset

Mitä on radikaali luovuus? Miten epävarmoja ja mahdottoman tuntuisia hankkeita viedään eteenpäin? Tervetuloa katsomaan Emilia Hernesniemen ohjaaman dokumenttielokuvan näytöksiin.

Tapahtumat
Elokuvaaja Iiris Sjöblad ja ohjaaja Emilia Hernesniemi radikaalista luovuudesta kertovan dokumenttielokuvan kuvauksissa. Kuva: Hayley Le

Emilia Hernesniemi ohjaa Aalto-yliopistolle dokumenttielokuvan

”Radikaalia luovuutta tarvitaan aina, kun haluamme muuttaa maailmaa”

Uutiset
Distorted reflection of two people outside at Otaniemi campus

Radikaali luovuus

Maailman muuttamiseen ei ole valmista kaavaa. On uskallettava rohkeasti luoda uutta pelkäämättä epäonnistumista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Niskanen and Otsuka
Yhteistyö Julkaistu:

Kurkistus funktionaalisten polysakkaridijohdannaisten elektrospinning-tutkimukseen

Meillä oli kunnia isännöidä vierailevaa puhujaa, tutkija Issei Otsukaa Grenoble Alpesin yliopistosta "Kahvia ja tiedettä" -tapahtumassamme. Otsuka vierailee Suomessa Researcher Short Mobility -ohjelmassa, jonka tarkoituksena on edistää Ranskan ja Suomen välisiä tieteellisiä kumppanuuksia.
Students at the European Parliament building in Strasbourg participating in the European Student Assembly.
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopiston opiskelija European Student Assemblyssä

Sofia Pascolo osallistui huhtikuussa 2024 Strasbourgissa järjestettyyn European Student Assemblyyn.
Anton Jantunen Aberdare vuorilla Keniassa.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Anton Jantunen: Työssäni erityisen hyödyllisiä taitoja ovat analyyttisyys ja isojen kokonaisuuksien ja eri asioiden keskinäisten yhteyksien ymmärtäminen

Anton Jantusen polku vei isojen konsulttiyritysten ja startupien kautta töihin Nairobiin YK:n sanitaatioon, hygieniaan ja kuukautisterveyteen keskittyvään rahastoon, missä hän keskittyy innovatiivisten rahoitusmallien kehittämiseen.
Tutkijoiden kehittämä WAVE-tekniikka perustuu tulevan liikkeen, esimerkiksi käännöksen ennakointiin. Kuva: Markus Laattala.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat kehittivät yleisöaaltoon perustuvan tavan ohjata tanssia virtuaalitodellisuudessa

Tutkijat kokeilivat aluksi aiemmista tanssipeleistä tuttuja visualisointikeinoja. Useiden prototyyppien ja vaiheiden jälkeen he päätyivät kuitenkin kokeilemaan urheilutapahtumista tuttua yleisöaaltoa tanssin ohjauksessa.