Uutiset

Immersiiviset laajennetun todellisuuden kokemukset apuna aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämisessä

Aalto-yliopiston taiteen ja median laitos koordinoi Euroopan-laajuista hanketta, jonka tavoitteena on paitsi tallentaa aineetonta kulttuuriperintöä myös hyödyntää sitä yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Apuna ovat immersiiviset laajennetun todellisuuden (XR) ympäristöt.
Tutkijoita Dipolin edustalla lumisessa maisemassa Otaniemessä
Tutkijoita Dipolin edustalla hankkeen käynnistyspalaverissa tammikuussa 2024. Kuva: Patrizia Hongisto

Horisontti Eurooppa -ohjelman rahoittama Aineeton kulttuuriperintö, menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden yhdistäjä (Intangible Cultural Heritage, Bridging the Past, Present, and Future, INT-ACT) -hanke käynnistyi Espoossa vuoden 2024 alussa. Kymmenen konsortion tutkijaa sekä muutama etäosallistuja kokoontuivat lumisena tammikuun päivänä Aalto-yliopiston kampuksella Espoon Otaniemessä asettamaan askelmerkkejä eurooppalaisten akateemisten ja tutkimuslaitosten yhteistyölle.

Hanke pyrkii kehittämään ja edistämään keinoja aineettoman kulttuuriperinnön säilyttämiseksi kulttuuriperintökohteissa eri puolilla Eurooppaa. Hankkeessa tutkitaan elintärkeää aineetonta kulttuuriperintöä, johon kuuluu sellaisia perinteitä, tarinoita, käytäntöjä ja tietoa, jotka paitsi muokkaavat kulttuurista identiteettiämme, myös rakentavat yhteenkuuluvuuden tunnetta – siltaa menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden välille.

INT-ACT-hankkeessa luodaan immersiivisiä laajennetun todellisuuden (XR) kokemuksia kävijöille neljässä kulttuuriperintökohteessa eri puolilla Eurooppaa: Portugalissa, Skotlannissa, Suomessa ja Kreikassa. Hankkeen tavoitteena on tarjota uusia näkökulmia yhteiskuntien muuttumiseen sekä nykypäivän yhteiskunnallisiin haasteisiin historiallisten, maailmanlaajuisten muutosten aikana.

"Tärkeää tässä on se, että kokeilemme ja luomme uusia tapoja kutsua sekä paikalliset asukkaat että vierailijat vuorovaikutukseen hankkeeseen valikoitujen paikkojen kanssa, kokemaan ja käsittämään niiden merkityksen – paitsi säilyttämisen arvoisena aineellisena kulttuuriperintönä, myös yhteisten inhimillisten kokemustemme, tarinoidemme, historiamme, perinteidemme ja aineettoman kulttuuriperintömme lähteinä. Immersiiviset XR-ympäristöt voivat auttaa tallentamaan ja jakamaan laajemmalle näitä aineettoman kulttuuriperintömme erilaisia puolia", sanoo INT-ACT-hankkeen tieteellinen johtaja, Aalto-yliopiston professori Masood Masoodian.

Yhteiskunnallisiin haasteisiin vastaamassa

Hankkeessa on määrä kehittää neljä XR-pohjaista eli lisätyn todellisuuden esitystä tai sovellusta, yksi kuhunkin kohteeseen. Nämä ”demonstraattorit” mahdollistavat immersiivisen kokemuksen paikkaan liittyvästä aineettomasta kulttuuriperinnöstä, tavalla, joka tuo yhteen erilaisia tarinoita ja ajankohtaisia yhteiskunnallisia haasteita. XR-esitysten kautta kehitetään uusia toimintamalleja, joissa yhdistyvät paikalliset tarinat ja yhteisöt, ja joissa kulttuuriperinnön kautta käsitellään yhteiskunnallisia kysymyksiä, kuten kulttuurimatkailua, ikääntyviä yhteiskuntia, katoavia yhteisöjä sekä maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta.

Takaapäin kuvattu tutkijaryhmä kävelemässä kesäisessä maisemassa Portugalissa
Tutkijaryhmä tutustui tutkimuskohteeseen Portugalissa huhtikuussa 2024. Kuva: Masood Masoodian

Huhtikuussa professori Masoodian ja tutkijatohtori, antropologi Inkeri Aula Aalto Visual Communication Design (AVCD) -tutkimusryhmästä vierailivat kivikautisilla muinaiskohteilla Portugalin Alentejon alueella. Aula järjesti tarinatyöpajan ja etnografisia haastatteluja megaliiteiksi kutsuttuihin kivikehiin liittyvistä kokemuksista paikallisten kanssa. 

Seuraavien kahden vuoden aikana samanlaista kenttätutkimusta tehdään myös muissa kohteissa, kuten Calanaisissa Skotlannissa, Kolin kansallispuistossa Suomessa ja Kavalan kunnassa Kreikassa. Aineiston pohjalta luodaan tarinoita ja visuaalista sisältöä INT-ACT-hankkeen ”demonstraattorien” muotoiluun.

INT-ACT-hanketta koordinoi Aalto-yliopisto, josta mukana ovat AVCD sekä Aalto Studios tutkija Antti Ruotoistenmäen johdolla. Konsortioon kuuluvat myös Edinburghin yliopisto (Iso-Britannia), Évoran yliopisto (Portugali), ITML (Kreikka) ja URBASOFIA (Romania). Lisäksi Kavalan kunta Kreikasta ja XR-yritys ARILYN Suomesta tuovat projektiin asiantuntemustaan. Hanke kestää kolme vuotta (2024–2026), ja sen budjetti on lähes 2,7 miljoonaa euroa.

Lisätietoa:

Professori Masood Masoodian, [email protected]

Tutkijatohtori Inkeri Aula, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.