Uutiset

Kokeilua ja uuden tutkimista

Uteliaisuus lisää luovuutta, sanoo professori Tua Björklund.
Professor of practice Tua Björklund. Photo: Mortti Saarnia
Radikaali luovuus syntyy avoimesta keskustelusta ja oletusten kyseenalaistamisesta sekä siitä, että hulluimmillekin ideoille on tilaa, sanoo Tua Björklund. Kuva: Mortti Saarnia

Keskityn työssäni luovan toiminnan henkilökohtaiseen perustaan eli siihen, miten uusien ideoiden luomiseen ja onnistuneeseen toteuttamiseen tarvittavia taitoja voidaan kehittää ja miten organisaatiot pystyvät nostamaan ihmisistään esiin heidän parhaat puolensa.

Luovuuden toteutumista ei voi laskea vain yhden innovatiivisen uudistajan varaan: kestävä radikaali luovuus edellyttää, että raivaamme tilaa ja mahdollisuuksia erilaisten sidosryhmien yhteistyöskentelylle.

Kokeilemme uusia tutkimus-, opetus- ja kehittämismuotoja Design Factoryssa: tutkimme sitä, miten yliopisto pystyy hajottamaan siiloja, jotta voimme kehittyä aidosti yhdessä luomisen keskittymäksi.

Erityisesti insinööritieteissä luovuus on pitkälti sidoksissa mahdollisuuteen tehdä prototyyppejä ja tutkia erilaisia ideoita – radikaalin luovasti.

Tärkeintä ei ole vain ajatus, vaan se, miten ajatusta voi jalostaa eteenpäin.

Aalto Design Factory
"Design Factory ei olisi syntynyt ilman eri tieteenaloilla vaikuttavia innostuneita ihmisiä, jotka uskoivat puolivalmiiden ideoiden kokeilemiseen", sanoo Tua Björklund.

Asteittaisten parannusten ja uraauurtavien innovaatioiden erottaminen toisistaan on helppoa jälkikäteen, täysin päinvastoin kuin uusien ideoiden vaikuttavuuden ennakointi.

Radikaalin luovuuden "radikaalisuus" syntyy avoimesta keskustelusta ja oletusten kyseenalaistamisesta, monipuolisten kokemusten jakamisesta ja kunnioittamisesta sekä siitä, että hulluimmillekin ideoille annetaan tilaa. Tämän seurauksena mahdollisuus löytää aidosti uusia ratkaisuja kasvaa.

Meidän on helpotettava uusien, hauraiden ideoiden tutkimisen ensiaskelia ja nostettava esiin luovuuden moninaisia ilmenemismuotoja, jotta voimme kannustaa väkeämme innovatiivisuuteen.

Testatkaamme siis uusia tapoja antaa opiskelijoille ja henkilöstölle mahdollisuus vaikuttaa asioihin mielekkäästi – samalla rakennamme kokonaisuutta, joka on osiaan suurempi.

Kaikkein kiinnostavimmat ajatukset, aloitteet ja projektit voidaan aina jollakin tasolla jäljittää avarakatseisiin kohtaamisiin. Uteliaisuus lisää luovuutta.

Tua Björklund
Professori, Design Factory
Insinööritieteiden korkeakoulu

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Luku 21 visualisoituna
Yliopisto Julkaistu:

Aalto hyppäsi sijalle 21 maailmassa nuorten yliopistojen vertailussa

Times Higher Educationin ranking arvioi maailman parhaat alle 50-vuotiaat yliopistot.