Uutiset

Luovuuden keinoin kohti vaihtoehtoisia tulevaisuuksia

Luovuus on muodikas termi – mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa?
Professors Maarit Mäkelä and Jussi Leveinen at the Aalto ceramics workshop developing a clay-based alternative to concrete. Photo: Hayley Le
Professorit Maarit Mäkelä ja Jussi Leveinen kehittävät Radical Ceramics-tutkimusryhmänsä kanssa savipohjaista vaihtoehtoa betonille. Kuvassa heidän näytteitään keramiikkatyöpajassa. Kuva: Hayley Le

Tällä hetkellä luovuudesta puhutaan paljon, ja sitä arvostetaan ominaisuutena, mutta terminä sen yksiselitteinen määrittely on vaikeaa.

Ennennäkemätön muutosnopeus edellyttää luovuutta: uusien asioiden nopeaa soveltamista ja yhteistyötä, jossa eri alojen osaaminen yhdistyy uudella, hyödyllisellä tavalla.

Luovat ihmiset usein osaavat katsoa asioita eri näkökulmista. He huomaavat piilossa olevia mahdollisuuksia, joiden pohjalta voi syntyä omaperäisiä ja arvokkaita ideoita. Kyky kuvitella, ajatella ja ilmaista asioita täysin uudesta näkökulmasta voi johtaa tärkeisiin läpimurtoihin. Toki luovuuden ja mielikuvituksen lisäksi läpimurtoihin tarvitaan myös hyvää tuuria ja kattava verkosto erilaista osaamista.

Tiimitasolla luovuus vaatii toimivaa vuorovaikutusta, rohkeita kokeiluja, avointa keskustelua ja runsaasti luottamusta. Innovatiiviset tiimit oppivat epäonnistumisistaan nopeammin kuin muut.

Luovuudessa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään innovatiivisuudesta: se liittyy vahvasti myös kokemuksiin, itseilmaisuun ja itsensä toteuttamiseen. Mielikuvitus erottaa ihmiset muista lajeista. Mielikuvituksemme tuotokset heijastavat ympäristöömme tärkeitä sosiaalisia ja kulttuurisia arvoja.

Hyvä uutinen on se, että kenestä tahansa voi tulla nykyistä luovempi. Luovuus on taito, joka vaatii harjoittelua, avoimuutta ja sinnikkyyttä, sillä uusien asioiden kokeileminen vie meidät jatkuvasti pois mukavuusalueeltamme.

Kuulostaa kiehtovalta, eikö totta? Radikaali luovuus on läpileikkaava teema Aallon strategiassa – osaamista ja kulttuuria, jota haluamme lisätä yhteisössämme sekä henkilökohtaisella että organisaatiotasolla.

Aalto-yliopisto, Otaniemi stories: Jaan Praks, apulaisprofessori, radiotieteen ja -tekniikan laitos / Kuvaaja: Sinikoski

Luovuus on uhkapeliä

Ensimmäinen suomalainen satelliitti oli luova ja uhkarohkea projekti.

Uutiset
Julia Lohmann and Department of Seaweed. Photo: Mikko Raskinen

Uutta tietoa kuvittelemassa ja muodostamassa

Julia Lohmann näkee muotoilun sillanrakentajana, joka mahdollistaa yhteistyön ja vuoropuhelun yli tieteen ja taiteen rajojen.

Uutiset
Associate professor Elisa Mekler. Photo: Matti Ahlgren

Parempaa tulevaisuutta luomassa

Radikaali luovuus on oman elämäni eliksiiri, se motivoi minua ja pitää yllä kiinnostustani tutkimusta ja koko maailmaa kohtaan, sanoo apulaisprofessori Elisa Mekler.

Uutiset
man standing in a storage in front of the window, wearing a white laboratory coat, smiling

Luovuus syntyy erilaisista taustoista

Eritaustaisten ihmisten tuominen yhteen ruokkii luovuutta, sanoo professori Tapani Vuorinen.

Uutiset
Provost Kristiina Mäkelä. Photo: Jaakko Kahilaniemi

Radikaali luovuus edellyttää uusia ajattelemisen tapoja

Aalto haluaa olla kansainvälisesti tunnettu radikaalista luovuudestaan.

Uutiset
Aalto innovations present at Flow Festival, photo by Samuli Pentti

Radikaali luovuus vie uuden äärelle

Aluksi hullulta kuulostava idea voi olla avain isojen haasteiden ratkaisemiseen. Aalto-yliopistossa on otollinen maaperä rohkeille avauksille, jotka auttavat löytämään aidosti uutta.

Lahjoita tulevaisuus

Unfolded

Unfolded -lehti esittelee luovuuteen ja vastuullisiin muutoksiin liittyviä monialaisia hankkeita, kokeiluja ja ajattelumalleja.

Read more
Unfolded_logo

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.