Uutiset

Maria Punkkinen menestyi Future Lights in Ceramics -kilvassa

Contemporary Design -maisteriohjelman opiskelija on yksi eurooppalaisen keramiikkakilpailun kuudesta voittajasta. Kilpailun teemana oli Go Green - Ceramics and the Environment.
Photo: Noora Karjalainen

Future Lights in Ceramics on vuosittainen kilpailu uransa alkuvaiheessa oleville keramiikan parissa työskenteleville ihmisille ja se järjestettiin viime syksynä neljättä kertaa. Voittajat valittiin kuudentoista finalistin joukosta Kilkennyssä, Irlannissa käydyssä loppukilpailussa, ja heidän vuotensa eurooppalaisen keramiikan lähettiläinä alkoi tämän vuoden alussa. Helmikuun alussa voittajat osallistuivat omalla osastollaan Frankfurtin Ambiente-kulutustavaramessuille.

“On selvää, että meidän pitää enemmän kuin koskaan ennen keskittyä ympäristönäkökulmaan ja valmistaa tuotteita, jotka ovat kestäviä ja ekologisia. Keramiikasta valmistetut tuotteet voivat tarjota ratkaisun näihin tärkeisiin kysymyksiin”, tuomariston puheenjohtaja ja saksalaisen Porzellanikon-keramiikkamuseon johtaja Wilhelm Siemen perusteli teemaa.

Tuomaristo halusi löytää lahjakkaita uransa alkuvaiheessa olevia ammattilaisia, jotka tutkivat työssään kestävyyden, ekologisuuden ja materiaalin säästämisen teemoja, sekä työn tuotanto- että käyttövaiheessa.

“Minulle vihreä ajattelu tarkoittaa ajattelua ennen tekoja sekä materiaalin kunnioitusta ja tiedon jakamista”, Punkkinen kuvailee suhdettaan vihreään ajatteluun. Hän yllättyi voitosta, koska ei aluksi edes ajatellut osallistua kilpailuun ajatellen, ettei opiskelijalla olisi mahdollisuuksia siinä pärjätä.

“On ollut jännittävää tavata uusia ihmisiä ja matkustaa uusiin paikkoihin ja kyllä sitä jonkinlaista ylpeyttä omasta tekemisestään on myös pystynyt kokemaan, kun on ylittänyt itsensä esimerkiksi puhetta pitäessään”, Punkkinen kertoo kilpailukokemuksestaan.

Minulle vihreä ajattelu tarkoittaa ajattelua ennen tekoja sekä materiaalin kunnioitusta ja tiedon jakamista.”

Maria Punkkinen

Ceramics and its Dimensions - eurooppalaista yhteistyötä keramiikan ympärillä

Kilpailua johtaa Porzellanikon-museo ja se toteutettiin yhteistyössä Staffordshire-yliopiston, Design and Craft Council of Ireland -valtuuston sekä British Ceramics Biennial -festivaalin kanssa. Future Lights in Ceramics muodostaa yhden osan neljä vuotta kestänyttä eurooppalaista Ceramics and its Dimensions -projektia. Projekti käsitteli keramiikkaa sekä menneisyyden että tulevaisuuden näkökulmista ja se loppui vuoden 2018 marraskuussa. Projektille haetaan tällä hetkellä jatkorahoitusta.

Projektissa oli mukana 18 kumppani-instituutiota yhdestätoista eurooppalaisesta maasta. Aalto-yliopiston muotoilun laitos oli yksi kumppaneista ja johti osaprojektia nimeltä Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future. Osaprojekti käsitteli keramiikan ja suunnittelun tulevaisuutta kokeellisen opiskelijatyöpajan, kiertävän näyttelyn sekä niihin liittyvän julkaisun kautta. Ceramics and its Dimensions -projekti rahoitettiin osittain EU:n Luova Eurooppa -ohjelman kautta.

Keramiikan tulevaisuuden toivot

Ceramics and its Dimensions -projektin kautta moni Aallon opiskelija on päässyt osallistumaan kansainvälisiin työpajoihin ja esittelemään töitään kansainvälisesti. Future Lights in Ceramics -kilpailu tarjoaa hienon mahdollisuuden uransa alussa oleville keramiikan alan ammattilaisille luoda uusia kontakteja ja saada kansainvälistä kokemusta.

“Voitosta on tähän mennessä seurannut tärkeimpänä se, että on tutustunut uusiin oman alan ihmisiin ja tekijöihin eli verkostoituminen ja kontaktit. Porukan kanssa on ollut puhetta yhteisistä projekteista tulevaisuudessa - yksi ajatus on esimerkiksi ollut järjestää yhteisnäyttely”, Punkkinen kertoo.

Seuraavaksi voittajien työt ovat esillä maaliskuussa Münchenissä Saksassa järjestettävässä Munich Creative Business Week -tapahtumassa ja kesällä voittajat pääsevät osallistumaan työpajaan, jossa he voivat työskennellä laaja-alaisesti ja kehittää uusia töitä.

"Toivon, että tätä kautta aukeaa uusia työ- tai yhteistyömahdollisuuksia ja että opin taas uusia asioita. Ja toki tällainen luo uskoa siihen, että itsellä on tulevaisuus alalla, jolla haluaakin työskennellä", Punkkinen kuvailee kilpailun avaamia tulevaisuudennäkymiä.

Lisätietoa:

Maria Punkkinen, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected]

www.mariapunkkinen.com

Ceramics and its Dimensions: Shaping the Future -blogi

Ceramics and its Dimensions -verkkosivut

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Aalto-wide sustainability minor logo
Opinnot Julkaistu:

Uusi monialainen sivuaine Luonnonvarojen kestävä käyttö käynnistyy Aallossa

Aalto tarjoaa uuden monitieteisen sivuaineen, Luonnonvarojen kestävä käyttö, joka on nyt valmis lisättäväksi opintosuunnitelmaasi!
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.