Uutiset

Mariana Salgado on Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun vuoden alumni

Palvelumuotoilun asiantuntija korostaa muotoilijoiden roolia yhteisen politiikan luomisessa ja osallistumisen vahvistamisessa.
Hymyilevä silmälasipäinen nainen pitkät hiukset auki seisoo portaikossa ja katsoo ylöspäin kameraan
Kuva: Minna Saarnio

Mitä teet työksesi tällä hetkellä? 

"Viimeiset seitsemän vuotta olen työskennellyt maahanmuuttokysymyksiin liittyvien palvelujen ja julkisten politiikkojen tutkimisessa ja yhteissuunnittelussa, ensin Suomen maahanmuuttovirastossa Migrissä ja sitten sisäministeriön maahanmuutto-osastolla. Johdin Inland designia, innovaatio- ja muotoilulaboratoriota, joka aloitti Migrissä ja jatkoi ministeriössä. Työni painopiste on ollut osallistumisen suunnittelussa maahanmuuttopolitiikkaan liittyvissä hankkeissa.

Tällä hetkellä työskentelen itsenäisenä konsulttina ja julkisena puhujana muotoilun alalla oman yritykseni kautta. Lisäksi olen viimeisten viiden vuoden aikana luonut ja pitänyt podcastia nimeltä Diseño y Diaspora. Tästä monikielisestä alustasta on tullut merkittävä suullinen arkisto muotoilutarinoista, joissa keskitytään sosiaaliseen muotoiluun. Juuri äskettäin julkaistiin 500. jakso, ja se on suurin sosiaalista muotoilua käsittelevä podcast espanjankielisissä maissa.”

Voitko kertoa lisää podcastistasi?

"Podcastini on sisällytetty yli 30 yliopiston opetussuunnitelmaan, ja sillä on 6 000 kuuntelijaa kuukaudessa. Se on vienyt minut ympäri maailmaa, erityisesti espanjankielisiin maihin. Tämän epävirallisen koulutuksen parissa tehtävän työn lisäksi opetan eri organisaatioissa Latinalaisessa Amerikassa. Viime vuonna minut kutsuttiin pitämään pääpuheenvuoroja Kuubassa, Meksikossa, Argentiinassa ja Kolumbiassa useissa yliopistoissa.

Joskus aiheet saattavat liittyä työhöni suunnittelijana, mutta minua pyydetään puhumaan myös aiheista, jotka toistuvat podcastissani. Aiheet vaihtelevat feministisestä muotoilusta, terveydestä, muotoilun tutkimuksesta, muotoilukoulutuksesta aina muotoilijoiden yhteistyöhön alkuperäisyhteisöjen kanssa. Kaikki tämä on laajentanut mahdollisuuksiani kuunnella ja ymmärtää enemmän siitä, mitä globaalissa etelässä tapahtuu.

Muotoilijana ja tutkijana olen kiinnostunut ymmärtämään muotoilun roolia poliittisessa päätöksenteossa, mutta podcastin avulla olen voinut laajentaa kiinnostukseni kohteita ja tutkia muita aiheita, joiden parissa minulla ei ole ollut mahdollisuutta työskennellä.”

Toivon, että työni voi avata ovia myös muille alan toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita yhteisen politiikan luomisesta."

Mariana Salgado

Millainen urapolkusi on ollut?

"Olen alun perin kotoisin Buenos Airesista, Argentiinasta, jossa työskentelin suunnittelijana ja perustin oman yrityksen. Suomeen tulin 24 vuotta sitten suorittamaan maisteriopintojani tuote- ja strategisen muotoilun alalla Taideteollisessa korkeakoulussa Helsingissä. Myöhemmin suoritin tohtori- ja postdoc-opinnot Medialaboratoriossa Median laitoksella ja sain tohtorin tutkinnon 15 vuotta sitten. Olen myös työskennellyt Laurea-ammattikorkeakoulussa Master in Business Administration -ohjelman vetäjänä User Centered design -ohjelmassa ja ollut mukana perustamassa muotoiluyritystä.  

Nykyään luennoin satunnaisesti Aalto-yliopistossa. Podcastini ohella minua pitävät kiireisenä monet projektit, kuten podcastin pohjalta syntyneiden kirjojen julkaiseminen. Olen tähän mennessä julkaissut kolme kirjaa, ja työstän parhaillaan uutta kirjaa muotoilusta ja terveydestä.” 

Mihin haluat omalla työlläsi vaikuttaa? 

"Yksi tapa tehdä työtä, joka vastaa arvojani ja vaikuttaa yhteiskuntaan, on työskennellä julkisella sektorilla. Olen ollut onnekas saadessani tehdä niin. Toivon, että työni voi avata ovia myös muille alan toimijoille, jotka ovat kiinnostuneita yhteisen politiikan luomisesta. Kovin moni suunnittelija ei vielä ole siinä mukana, vaan heitä on enemmänkin politiikan täytäntöönpanossa. Tämä on yksi niistä alueista, joilla palvelumuotoilu on Suomessa liikkeellä, ja työni on osa tätä liikettä.

Jokaisessa projektissa ja jokaisessa politiikan luomisessa on hetki, jolloin kuunnellaan sidosryhmiä. Ensin on tunnistettava sidosryhmät ja sitten ymmärrettävä tärkeimmät kysymykset, joihin meidän on yhdessä vastattava. Muotoilijana työni on varmistaa, että osallistuminen tapahtuu johdonmukaisesti ja yhtenäisesti. Että mukana on oikeat ihmiset ja organisaatiot ja että käsittelemme oikeita kysymyksiä. Tämä tapahtuu koko julkisen politiikan valmisteluprosessin ajan. Tätä kutsun osallistumisen suunnitteluksi. Se on myös osa vahvemman demokratian luomista, kun ne, joihin tietty laki, strategia tai toimintasuunnitelma vaikuttaa, osallistuvat sen laatimisprosessiin.

Muotoilutyön legitimointi suhteessa politiikan luomiseen lisääntyy tulevina vuosina, ja sen myötä toivomme näkevämme enemmän muotoilijoita valtioneuvostossa. Muualla maailmassa muotoilijat ovat mukana politiikan luomisessa, eivät vain digitaalisten palvelujen toteuttamisessa. Olen optimistinen, sillä uskon, että muotoilun tuominen mukaan politiikan luomiseen johtaa vähemmän hierarkkisiin prosesseihin, joissa yhteiskuntamme syrjäytyneiden osallisuus lisääntyy. Uskon, että muotoilu voisi tuoda sosiaalista mielikuvitusta ratkaisuksi julkisen sektorin monimutkaisiin ongelmiin.”

Toivon, että palkinto antaa myös näkyvyyttä sille hienolle työlle, jota muotoilijat tekevät julkisella sektorilla Suomessa."

Mariana Salgado

Olet myös aktiivinen verkostoituja muotoilun alalla, voitko kertoa siitä lisää?

"Olen ollut mukana perustamassa julkishallinnossa työskentelevien muotoilijoiden ryhmää Suomessa, ja verkostoon kuuluu nyt 500 ihmistä. Muotoilulle on tarvetta julkisella sektorilla, ja Suomessa arvostamme sen panosta. Tässä verkostossa on paljon potentiaalia muuttaa käytäntöjä ja johtaa innovaatioita. Todellinen vaikutus ei tule minun työstäni, vaan työstä, jota teemme yhdessä, esimerkiksi verkostoissa ja yhteisöissä. 

Iloisesti hymyilevä silmälasipäinen nainen katsoo suoraan kameraan, hänellä on hiukset palmikolla pään ympäri
Kuva: Tiia Talvitie

Podcastini on toinen muotoiluyhteisö, johon osallistun. Kerään haastattelujen avulla tarinoita dekoloniaalisesta muotoilusta ja työstä globaalissa etelässä. Globaalin etelän muotoilijoilla on paljon kerrottavaa, ja meidän pitäisi kuunnella heitä. Diseño y diaspora -podcast aktivoi muita ja tarjoaa samalla ei-perinteisen alustan ja tuoreita näkökulmia nykyiseen muotoilukontekstiin. 

Kun sanomalehdissä ja näyttelyissä puhutaan ja esitellään graafista, teollista tai muotisuunnittelua, joka liittyy pääasiassa kaupallisiin hankkeisiin, haluan antaa tilaa keskustelulle uusista muotoilun muodoista, kuten palvelumuotoilusta ja strategisesta suunnittelusta. Lisäksi haastattelen suunnittelijoita, jotka työskentelevät julkisella sektorilla, kolmannella sektorilla tai jotka ovat perustaneet osuuskuntia.

Podcast on tapa tarjota pääsy tietoon, sillä kaikki tuottamani sisältö julkaistaan luovilla avoimilla lisensseillä. Monet tutkimukset osoittavat, että meidän on löydettävä uusia tapoja liikkua ja tehtävä vähemmän työtä tietokoneen ääressä. Podcastin kuunteleminen on tapa pysyä ajan tasalla siitä, mitä alalla tapahtuu, samalla kun juoksee, siivoaa kotia tai korjaa sukkia. Tämä vaikuttaa myös hyvinvointiimme.”

Millaisena näet palvelumuotoilun tulevaisuuden? 

"Mielestäni palvelumuotoilu ja strateginen muotoilu ymmärretään nykyään laajemmin kuin aikaisemmin, ja tämä antaa mahdollisuuden vaikuttaa uusilla aloilla, joilla emme ole aikaisemmin toimineet. Kaikki toimialat eivät kuitenkaan vielä näe tätä. Tulevaisuudessa meillä on enemmän erikoistuneita muotoilijoita, jotka työskentelevät uusilla aloilla ihmiskeskeisten lähestymistapojen avulla. Mielestäni on tärkeää, että suunnittelijat otetaan mukaan politiikan luomiseen ja organisaatioiden strategiselle tasolle tulevina vuosina. Visioin muotoilijoiden työskentelevän monialaisissa tiimeissä ja johtavan yhdessä muiden kanssa innovaatioprosesseja.

Toivon, että muotoilun tulevaisuus on feministinen, dekoloniaalinen ja moniarvoinen, ja jotta tämä toteutuisi, tarvitsemme lisää vuoropuhelua muotoilun ammattilaisten ja tutkijoiden kesken. Osa podcastissani tekemästäni työstä on muotoilun tutkijoiden äänen vahvistaminen. Jotkut kuuntelijat ovat lähestyneet minua ja sanoneet, että kuunneltuaan tutkijan haastattelun podcastista heidän on ollut helpompi lukea kyseisen henkilön kirjoittama akateeminen artikkeli.

Tarvitsemme uusia kanavia muotoilututkimukselle, jotta voimme tavoittaa paitsi ne, jotka voivat ostaa kirjoja, myös ne, joilla on vähemmän resursseja. Podcast antaa arvoa suullisuudelle ja tekee sisällöstä helposti lähestyttävää. Se on myös tapa ajatella monikielistä ja monikulttuurista tulevaisuutta ilman rajoja.”

Mitä Vuoden alumni -tunnustus merkitsee sinulle? 

"Olen yllättynyt ja otettu tästä palkinnosta! Olen uskomattoman kiitollinen koulutuksestani Helsingin Taideteollisessa korkeakoulussa ja myös Aallossa, koska tein post doc -tutkintoni täällä. Se antoi minulle reflektiivisiä ja kriittisiä taitoja, jotka ovat olleet korvaamattomia, kun olen käsitellyt monimutkaisia kysymyksiä, kuten maahanmuuttoa.

Opintoni ovat auttaneet minua ymmärtämään suunnittelutyön poliittisia vaikutuksia ja sitä, miten jokainen suunnittelupäätös kantaa mukanaan tietynlaista asemointia ja ymmärrystä kontekstista. Työssäni, jossa suunnittelen osallistumista poliittisessa päätöksenteossa, on ratkaisevan tärkeää pohtia, keitä kutsumme osallistumaan ja miten otamme huomioon tekemiemme toimien vaikutuksen elämään sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Haluaisin tulkita sen tunnustukseksi siitä, että teemme työtä tiloissa, joihin suunnittelijat eivät ole aiemmin astuneet. Toivon, että palkinnosta on hyötyä, sillä se antaa näkyvyyttä sille hienolle työlle, jota muotoilijat tekevät julkisella sektorilla Suomessa.

Tämä on myös tunnustus roolistani muotoiluviestijänä. Minulla on rooli kouluttajana, joka on omistautunut epäviralliselle koulutukselle tai elinikäiselle koulutukselle. Mielestäni muotoilun ekosysteemissä on tarvetta sille, että muotoilijat tekevät tätä työtä. Meidän on tuotava esiin muotoilijoiden ääni ja kykymme.

Maailmassa, jossa muotoilualalla monet trendit tulevat ja menevät, koulutukseni on antanut minulle välineet navigoida niiden läpi ja tutkia pelottomasti uusia tiedon tuottamisen alueita ja muotoja. Tämä ei olisi voinut tapahtua ilman kannustusta, jota Aallon antelias muotoilijoiden ja tutkijoiden yhteisö on antanut. Siellä työskennellessäni nautin kollegoideni kanssa käydystä vuorovaikutuksesta, tutkijoiden ja opiskelijoiden vapaudesta ja vertaisoppimisesta. Se on merkinnyt minulle paljon.”

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Min-Kyu Paek
Nimitykset Julkaistu:

Min-Kyu Paek on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle

Min-Kyu Paek on nimitetty määräaikaiseen apulaisprofessorin tehtävään Kemian tekniikan ja metallurgian laitokselle.
Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!