Uutiset

Marjo-Riitta ”Maikki” Diehl: Tutkin organisatorista oikeudenmukaisuutta

Johtamisen laitoksella aloittaneen professorin (associate) mukaan reiluus ja oikeudenmukaisuus ovat erittäin tärkeitä, kun pyritään varmistamaan ryhmien ja organisaatioiden yhteistyö.
Marjo-Riitta Diehl, Aalto BIZ
Marjo-Riitta ”Maikki” Diehl odottaa innolla tutustumista eri sidosryhmiin, jotka liittyvät työhömme Aallossa – ja aivan erityisesti opiskelijoiden kohtaamista.

Professori Marjo-Riitta Diehl, mitä tutkit ja miksi?

Työni kuuluu organisaatiokäyttäytymisen laajan käsitteen alle, ja suurin osa tämänhetkisestä tutkimuksestani käsittelee organisatorista oikeudenmukaisuutta. Minua kiinnostavat esimerkiksi kysymykset siitä, mitä oikeudenmukaisuus tarkoittaa nykyisillä työpaikoilla, miten työntekijät tekevät oikeudenmukaisuuteen liittyviä päätelmiä ja ennen kaikkea se, mikä rooli oikeudenmukaisuudella on johtajien ajatuksissa ja toiminnassa. Reiluus ja oikeudenmukaisuus ovat perustavanlaatuisia inhimillisiä tarpeita ja ratkaisevan tärkeitä, kun pyritään varmistamaan ryhmien ja organisaatioiden yhteistyö, vastavuoroisuus ja koordinointi.

Oikeudenmukaisuus luo hallinnan, ennustettavuuden, tyytyväisyyden ja luottamuksen tunnetta, ja edistää siten myös henkistä ja fyysistä hyvinvointiamme. Yksilöiden väliset kysymykset, kuten organisaation sisäinen oikeudenmukaisuus, voidaan ymmärtää laajemmin ja ne vaikuttavat siten makrotason kysymyksiin, kuten esimerkiksi kestävään kehitykseen ja köyhyyden vähentämiseen.

Organisatorinen oikeudenmukaisuus kytkeytyy luonnollisesti myös monimuotoisuuden ja osallisuuden käsitteisiin. Tähän liittyen naiset ja johtajuus sekä naisten työurat ovat toinen teema, johon suhtaudun intohimoisesti. Viimeaikaisessa työssäni olen esimerkiksi tutkinut naisjohtajien strategioita sukupuoleen liittyvien rooliristiriitojen ratkaisemiseksi sekä verkostoitumista sukupuoleen sidotuissa yhteyksissä eli vain naisille tarkoitetuissa tapahtumissa. Useimpien tutkijoiden tavoin minulla on myös ’harrastushankkeita’, jotka poikkeavat pääasiallisista kiinnostuksen kohteistani, mutta ovat liian kiehtovia voidakseni unohtaa ne kokonaan!

Miten urasi on kuljettanut sinua tähän asti, mikä toi sinut Aaltoon?

Kuvailisin itseäni melko monipuoliseksi tieteentekijäksi, sillä olen toiminut monissa erilaisissa rooleissa ja tehtävissä eri paikoissa. Minulla on tapana vastata myönteisesti erilaisiin pyyntöihin liikoja ajattelematta, mikä on taatusti rikastuttanut uraani merkittävästi ja antanut minulle mahdollisuuden oppia paljon. Samalla kuitenkin urapolkuni saattaa vaikuttaa hieman kiemuraiselta, aivan kuin sillä ei olisi selkeää painopistettä.

Urani alkoi tutkimustyöhön liittyvissä tehtävissä International Labour Officessa Genevessä, jossa työskentelin viitisen vuotta ennen kuin aloitin tohtorintutkintoon johtavat opinnot London School of Economicsissa. Väitöskirjani valmistumisen jälkeen työskentelin Työterveyslaitoksessa Helsingissä. Sieltä siirryin takaisin yliopistomaailmaan, ja toimin Hankenilla ensin luennoitsijana ja sitten apulaisprofessorina.

Urapäätökset liittyvät usein yksityiselämää koskeviin ratkaisuihin, ja raskain sydämin, mutta muutosta myöhemmin katumatta jätin Hankenin seuratakseni tulevaa aviomiestäni Saksaan. Saksassa työskentelin lähes 13 vuotta yksityisessä EBS Business Schoolissa, jossa opetuksen ja tutkimuksen lisäksi toimin eri tehtävissä, kuten MBA- and MSc in Management -ohjelmien akateemisena johtajana, laitoksen johtajana ja aivan viimeksi tutkimuksen varadekaanina.

Mikä sitten toi minut Aaltoon? Hyvä kysymys! Organisaatiokäyttäytymiseen keskittyvänä tutkijana haluaisin tässä kohdin viitata kaleidoskooppiseen uramalliin [Kaleidoscope Career Model]. Siinä kuvataan, miten me kaikki pyrimme urallamme saavuttamaan aitouden, tasapainon ja haasteellisuuden, ja miten nämä kolme muuttujaa ovat aina läsnä – vaikkakin eri tärkeysjärjestyksessä – ihmisen koko elinkaaren ajan. Vaikka arvostankin EBS:ssä viettämääni aikaa erittäin paljon, nämä muuttujat olivat kohdallani viime vuosina epätasapainossa monestakin eri syystä. Se sai minut etsimään uramuutosta, mikä lopulta onnistui omasta näkökulmastani täydellisesti. Olen hyvin iloinen voidessani nyt olla uusi aaltolainen! Vietettyäni suurimman osan aikuiselämästäni ulkomailla näen myös Suomen ja suomalaisuuden hyvin positiivisessa valossa. 

Mitkä ovat tähänastisen urasi kohokohtia?

Viittaan jälleen kaleidoskooppiseen uramalliin, jonka mukaan uran eri vaiheissa eri asiat painottuvat. Nykyinen tehtäväni Aallossa on rehellisesti sanottuna yksi urani tärkeimmistä kohokohdista. Lisäksi aloitin kuluneena kesänä Academy of Managementin organisatorisen käyttäytymisen osastolla [Organizational Behavior Division] Globaalin komitean puheenjohtajana. Olen utelias näkemään, miten niin valtavan organisaation koneisto toimii, ja iloinen voidessani olla pieni osa sitä. Tavoitteeni on palvella laajempaa akateemista yhteisöä ja kantaa oma korteni kekoon.

Pidän yleisesti ottaen monia haasteellisia tehtäviä, ajallisia jaksoja tai rooleja urani tärkeimpinä tapahtumina, vaikka ne eivät ehkä tuo minulle erityistä kunniaa tai loista erityisen kirkkaana ansioluettelossani. Ne ovat kuitenkin pakottaneet minut pois mukavuusalueeltani ja vaikuttaneet merkittävästi siihen, kuka olen nyt.

Mitkä ominaisuudet ovat tärkeimpiä menestyäksesi työssäsi?

Mielestäni uteliaisuus, tarkkaavaisuus ja halu oppia ovat keskeisiä ominaisuuksia, joita akateemisessa työssä tarvitaan. Toisaalta tarvitaan myös sinnikkyyttä ja paksunahkaisuutta, eikä asioita saisi ottaa liian henkilökohtaisesti. Ainakin omalla alallani hankkeet jatkuvat pitkiä aikoja ja vaativat yleensä paljon voimavaroja ja suurta ajallista panostusta. Palautetta saa niukasti, yleensä sen saaminen kestää kauan ja usein se on sävyltään kielteistä. Tässä työssä onnistuminen vaatii yrittäjähenkisyyttä ja erittäin hyvää itsensä johtamisen taitoa!

Mitä odotat tulevaisuudelta?

Tällä hetkellä olen erittäin luottavainen ja innoissani urani uudesta vaiheesta ja uskon valoisaan tulevaisuuteen! Odotan innolla tutustumista eri sidosryhmiin, jotka liittyvät työhömme Aallossa – ja aivan erityisesti odotan opiskelijoiden kohtaamista. Toivon, että voin vaikuttaa työlläni myönteisesti Aalto-yhteisöön ja laajemminkin.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
White A! logo standing on the ground with A-bloc and Väre in the background.
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: