Uutiset

Miljoonahanke voi tehdä Suomesta metallien kiertotalouden mallimaan

Teollisuuden sivuvirtoihin jää arvokkaita metalleja. Niiden tehokas kierrättäminen olisi ekoteko – ja vauhdittaisi Suomen taloutta.

Ihmiskunta käyttää metalleja kiihtyvällä vauhdilla, mutta joutuu jalostamaan tarvitsemansa materiaalit yhä heikommista esiintymistä.

”Parhaat on louhittu jo aikoja sitten. Tehokkaampi kierrätys vähentäisin louhimisen tarvetta ja energian kulutusta ja tekisi meistä vähemmän haavoittuvaisia tuonnin sekä yhä epäpuhtaampien raaka-aineiden edessä”, sanoo Aalto-yliopiston professori Mari Lundström. Hän koordinoi keväällä startannutta, Tekesin myöntämän hallituksen kärkihankerahoituksen saanutta CMEco-tutkimusprojektia, jonka tavoite on luoda Suomeen edellytykset menestyvälle metallien kiertotaloudelle.

Mukana ovat tutkimuslaitoksista Aallon lisäksi VTT, Lappeenrannan teknillinen yliopisto sekä Geologian tutkimuskeskus; yrityksistä muun muassa Outokumpu, Outotec, Fortum, Boliden ja Nornickel. Hankkeen kokonaisbudjetti kahdelle vuodelle on viisi miljoonaa euroa, josta yritysten osuus on kolme ja tutkimuslaitosten kaksi miljoonaa. Rahoituksella koulutetaan osaajia ja kehitetään prosesseja, joiden avulla suomalainen metalliteollisuus voi hyödyntää kiinteiden ja nestemäisten sivuvirtojen sisältämät arvokkaat metallit mahdollisimman tehokkaasti.

”Me keskitymme hankkeessa värimetalleihin, eli raskaisiin metalleihin rauta pois lukien, sekä myös arvometalleihin ja kriittisiin metalleihin, kuten kupariin, kultaan, hopeaan, harvinaisiin maametalleihin sekä litiumiin. Kierrätettäviä sivuvirtoja ovat muun muassa sulatoiden kuonat, sinkin liuotusprosessissa syntyvä jarosiittisakka, nikkelilaitosten sivusakka ja jätteiden polttamisessa syntyvä pohjatuhka. Tavallaan nekin ovat malmia, vain sekundääristä sellaista”, Lundström selittää.

Akuissa ja puhelimissa käytetystä litiumista kierrätetään tällä hetkellä alle sadasosa

Tällä hetkellä eri metallien kierrätyksessä on valtavia eroja. Suomalainen terästeollisuus pyörii käytännössä kokonaan kierrätysmateriaalin varassa, ja suurin osa maailmassa tuotetusta kuparista on edelleen käytössä, muodossa tai toisessa. Sen sijaan muun muassa akuissa ja puhelimissa käytetystä litiumista kierrätetään tällä hetkellä alle sadasosa. Uusien kierrätysinnovaatioiden kehittämisessä hankkeen osapuolet hyödyntävät muun muassa raaka-aineiden analysoinnin, vesiliuoksiin perustuvan hydrometallurgian ja korkealämpötilaprosesseihin keskittyvän pyrometallurgian vankkaa osaamistaan.

”Tavoite on edetä sekä kohti täydellistä metallien kiertoa, että hyvää bisnestä. Meidän tehtävämme on tutkimuksen avulla laajentaa sitä, mikä on teollisuuden kannalta kannattavaa. Tämä voi tapahtua esimerkiksi niin, että kehitämme varsinaisen pääprosessin viereen lisäprosessin, jolla sivuvirrasta saadaan uusi tuote. Koska työskentelemme arvometallien kanssa isoilla volyymeillä, jo pienikin parannus tehokkuudessa on kilpailukyvyn kannalta tosi merkittävä”, Lundström painottaa ja jatkaa:

”Metallien valmistuksen ja metallurgian osaajien määrä ei ole Suomessa valtava, mutta metalliteollisuuden merkitys maamme viennille on hyvin suuri ja se on suurin teollisuuden ala Suomessa. Suomen hallitus haluaa myös tehdä meistä clentechin ykkösmaan, ja siihen tarvitaan biotalouden lisäksi muitakin toimialoja. Maapallon tulevaisuuden kannalta on välttämätöntä, että kannamme vastuumme: nykyisen elintason säilyttäminen edellyttää tehokasta kierrätystä.”

Lisätietoja:

Professori Mari Lundström
[email protected]

Kuva: Adolfo Vera

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.
Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Robottien rakentelua Aalto-yliopisto Juniorin Robokylä-työpajassa
Yhteistyö Julkaistu:

Innostusta teknologiaan: Lähes 8000 lasta ja nuorta osallistui Aalto-yliopisto Juniorin Teknologiatuokioihin

Aalto-yliopisto Juniorin teknologiakasvatuksen lähettiläät kulkivat viime talvena ahkerasti peruskouluilla tarjoten oppilaille ja opettajille mahdollisuuden tutustua uusimpaan teknologiaan käytännönläheisesti. Jane ja Aatos Erkon säätiön sekä Svenska kulturfondentin rahoittamien hankkeiden tavoitteena oli innostaa lapsia ja nuoria teknologian pariin.