Uutiset

Osuustoiminnan opetus lisää yritystoiminnan opetuksen diversiteettiä

Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa.
Opiskelijoita tutkimassa kirjaston hyllyjen sisältöä
Kuva: Aalto-yliopisto / Kaapo Kamu

Maassamme on alansa johtavia osuustoiminnallisia yrityksiä niin kaupan, pankkitoiminnan, elintarviketeollisuuden kuin metsäteollisuuden aloilta. Lisäksi maassamme toimii merkittäviä keskinäisiä yhtiöitä. Suomesta löytyy myös tuhansia osuustoiminnallisia yrityksiä työosuuskunnista vesiosuuskuntiin ja kaikkea siltä väliltä. Yksi selitys osuustoiminnan vahvaan asemaan Suomessa on suomalaisten vahva usko demokratiaan, mikä osuustoiminnassa korostuu.

Osuustoiminta ei ole kilpaileva yritysmuoto, vaan täydentävä vaihtoehto pörssi-, perhe-, tmi- ja ky-yritysmuotojen rinnalla. Erityisen hyvin osuustoiminta soveltuu asiakas- ja tuottajalähtöisiin yrityksiin. Osuustoiminnassa jäsenten etu on toiminnan lähtökohta. Jäsenten edun lisäksi osuustoiminnassa korostuu vastuullisuus ympäröivästä yhteisöstä sekä yrityksen henkilöstöstä.

Osuustoiminnan opetus on varsin puutteellista

Osuustoiminnan opetus ei Suomessa ole missään suhteessa liiketoiminnan laajuuteen nähden. Peruskouluista ja lukioista osuustoiminnan opetus puuttuu kokonaan. Myös keskiasteella sekä ammattikorkea- ja tiedekorkeakouluissa osuustoiminnan opetus on varsin puutteellista.

Tiedekorkeakouluissa on viime vuosina perustettu muutamia työelämäprofessuureja ja Executive in Residence -tehtäviä osuustoiminnan opetuksen saamiseksi korkeakouluihin. Ne ovat syntyneet pääasiassa osuustoiminnallisten yritysten ehdotuksista ja ajamina sekä osin rahoittamina. Korkeakoulujen oma imu näiden saamiseksi on toistaiseksi ollut vähäistä, vaikkakin korkeakoulut ovat olleet opetuksen laajennuksiin ainakin pääosin tyytyväisiä. Muutamat korkeakoulut, kuten Itä-Suomen yliopisto ja LUT-yliopisto, ovat panostaneet osuustoiminnan opetukseen myös pysyvämmin.

Itse olen saanut työskennellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun osa-aikaisessa Executive in Residence -tehtävässä jo lähes 3 vuoden ajan. Aallon historian ensimmäiset osuustoimintakurssit on pidetty ja ne ovat nyt osa jatkuvia valinnaisia 6 opintopisteen kursseja. Itse olen kokenut olevani tervetullut yliopiston yhteisöön ja Kauppakorkeakoulun dekaani on vahvasti kannustanut toimintaa ja tukenut opetusta laajentavana elementtinä. Vakanssin rahoitus on kokonaisuudessaan tullut osuustoiminnallisilta yrityksiltä ja yhteisöiltä. 

Voisiko osuustoiminnan opetuksen nähdä yritystoiminnan opetuksen diversiteettiä lisäävänä elementtinä? Osuustoiminta ei yritysmuotona kilpaile tai pyri syrjäyttämään mitään muita yritysmuotoja, mutta se tarjoaa erilaisen mallin yritystoimintaan. Eikö sen pitäisi kelvata tasavertaisena muiden opetettujen yritysmuotojen rinnalle? Erilliset osuustoimintakurssit korkeakouluissa ovat hyvä alku, mutta osuustoiminnan opetuksen tavoite tulisi olla osana perusopetusta aina siinä kohtaa, kun osuustoiminnan erityispiirteet poikkeavat esimerkiksi pörssiyhtiön toiminnasta. Tämä pätee kaikilla eri opetustoiminnan asteilla. Toivonkin, että opetusministeriö ottaisi osuustoimintaopetuksen merkittävästi nykyistä vahvemmin mukaan opetussuunnitelmiin. Osuustoimintayritykset ovatkin vieneet tätä viestiä hyvin laajasti opetusministeriöön.



Kirjoittaja on SOK:n entinen pääjohtaja Taavi Heikkilä, joka toimii nykyään osa-aikaisena Executive in Residence -tehtävässä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.
 

Lisätietoa:

Taavi Heikkilä

Executive in Residence

Markkinoinnin laitos

Markkinoinnin laitos on menestyksekäs ja dynaaminen yhteisö opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita, joiden kunnianhimoisuus näkyy tutkimusprojekteissa ja hankkeiden verkostoissa.

Lue lisää
Three Aalto University students are doing group work by writing on paper together.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Maria Virkkala
Opinnot Julkaistu:

Avoimen yliopiston opiskelijatarina: sivuaineena logistiikka

Haastattelu avoimen yliopiston opinnoista
Freestyle meloja Miika Sorjonen, Aalto CHEM
Opinnot Julkaistu:

Yrityselämän, urheilun ja urheilijoiden yhteinen tekeminen korostuu tulevaisuudessa

Aallon ja Haaga-Helian kilpaurheilevat opiskelijat tapasivat tällä kertaa yhteisessä brändiaiheisessa Urhea-tilaisuudessa.
In leaf-like bubbles, different icons refering to e.g. books, gardening, and bicycling
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Löydä tohtorinkoulutuksemme yhteisö Aalto Socialissa

Seuraa ja osallistu keskusteluun tohtorinkoulutuksesta Aalto Socialissa.
winners of the BI competition, Aalto BIZ
Opinnot Julkaistu:

Business Intelligence -kurssin kilpailussa keskityttiin maailman lasten hyvinvointiin

Kymmenen opiskelijaryhmää analysoi dataa maailman lapsista ja esitteli tuloksensa tuomaristolle.