Opiskelu
Kandidaattiohjelma
Suomenkielinen teknistieteellinen kandidaattiohjelma sisältää seuraavat kuusi pääainetta: informaatioverkostot, matematiikka ja systeemitieteet, teknillinen fysiikka, teknillinen psykologia, tietotekniikka ja tuotantotalous. Fysiikan laitos tarjoaa kursseja myös muiden tekniikan koulutusohjelmien opiskelijoille sekä Perustieteiden korkeakoulussa että muissa korkeakouluissa.
Fysiikan laboratoriotyö on olennainen osa perustutkinto-opintoja. Laitoksen tutkimusryhmät tarjoavat ajankohtaisia aiheita ja ohjausta kandidaatin tutkielmille.
Teknillisen fysiikan laitos tarjoaa Quantum Technology ja Engineering Physics -pääaineiden opiskelijoille kattavia kandidaattitason kursseja niin kvanttifysiikan, sovelletun matematiikan, ohjelmoinnin, insinööritieteiden, tiimityön kuin viestinnänkin saroilla. Englannin- ja ruotsinkieliset ohjelmat löytyvät kyseisten ohjelmien verkkosivuilta.
Kandidaatintutkielma ja seminaari on 10 opintopisteen laajuinen opintokokonaisuus, joka on pakollinen osa kandidaatin tutkintoa. Laitoksen tutkimusryhmät tarjoavat ajankohtaisia aiheita ja ohjausta tutkielman tekijöille.
Maisteriohjelma
Engineering physics -maisteriohjelmassa on kaksi pääainetta: Materials physics and Quantum Technology sekä Advanced Energy Technologies. Molemmat pääaineet ovat englanninkielisiä. Pääaineet koostuvat kaikille pakollisesta ydinosasta ja opiskelijan itse valitsemista kursseista.
Pakolliset kurssit käsittelevät teknilliselle fysiikalle keskeisiä aiheita ja menetelmiä laskennallisen, teoreettisen ja kokeellisen fysiikan aloilta. Ohjelman ydinsisältö mahdollistaa myös yksityiskohtaisemman keskittymisen tiettyihin aihealueisiin.
Loput opinnoista ovat rakenteeltaan hyvin joustavia, ja ne antavat opiskelijalle mahdollisuuden keskittyä fysiikkaan, nanotieteisiin tai energiatutkimukseen, tai suunnitella opintojen kokonaisuudesta poikkitieteellisemmän. Opiskelija voi myös valita itse sivuaineen suorittamisen ja laajempien pääaineopintojen väliltä.
Pääaine tukee teknillisen fysiikan laitoksen fokusta materiaalifysiikkaan ja kvanttiteknologiaan. Materiaalifysiikassa painotetaan muun muassa nanomittakaavan materiaalien löytämistä, elektronisen rakenteen tutkimista ja nanomagnetismia. Kvanttiteknologian opinnot kattavat kehittyneen kvanttimekaniikan, nanoelektroniikan ja kvanttilaskennan rakenteet.
Ohjelma on englanninkielinen, ja siitä vastaa professori Mika Sillanpää.
Ohjelmassa keskitytään puhtaan energian ratkaisuihin. Se kehittää analyysitaitoja muun muassa energiamateriaalien ja -järjestelmien sekä uusiutuvien teknologioiden tarpeisiin, ja vastaamaan ilmastonmuutoksen ja vihreän talouden haasteisiin.
Ohjelma on englanninkielinen, ja siitä vastaa professori Andrea Sand.
Opiskelijoiden erikoistyöt ovat olennainen osa maisteriopintoja. Teknillisen fysiikan laitoksen tutkimusryhmät tarjoavat aiheita ja ohjausta töihin, jotka suoritetaan usein kesäharjoittelun puitteissa laitoksella.
Yritysharjoittelu on kurssi, jonka opiskelija, ohjaajana toimiva yrityksen edustaja ja fysiikan laitoksen professori suunnittelevat yhdessä. Kurssin tavoitteena on käynnistää ja toteuttaa jokin projekti yrityksessä 12 viikon aikana.
Teknillisen fysiikan laitos työllistää kursseillaan suuren määrän opetusassistentteja. Useimmat assistentit ovat jatko-opiskelijoita, mutta laitos palkkaa myös perustutkintoa suorittavia opiskelijoita näihin tehtäviin. Jos olet kiinnostunut opetusassistentiksi ryhtymisestä ja/tai pääsystä asiaankuuluville postituslistoille, lähetä sähköpostia, jossa kerrot opetusharrastuksestasi/kokemuksestasi sekä ote opintorekisteristäsi osoitteeseen [email protected]. Palkkataso riippuu yksityiskohdista, mutta se on noin 30-40 euroa tunnilta. Lisäksi erilaisista opetukseen liittyvistä tehtävistä voi saada bonuksia.
Tohtoriohjelma
Teknillisen fysiikan laitos on erittäin sitoutunut tohtorikoulutukseen, josta päävastuu on tutkimusryhmillä. Jatko-opiskelu on joustavaa ja väitöstutkijalla on laaja vastuu omista opinnoistaan. Tohtoriopinnot perustuvat huipputason tieteelliseen tutkimukseen.
Laitoksella on noin 25 tutkimusryhmää, jotka tarjoavat väitöstutkijan paikkoja ajankohtaisissa kokeellisissa, teoreettisissa ja laskennallisissa hankkeissa. Perustieteiden korkeakoulun jatkokoulutusverkostot tarjoavat myös koulutusta kurssien, kesäkoulujen ja työpajojen muodossa.
Tohtorikoulutuksen osalta suositellaan vahvasti, että opiskelijat valitsevat kursseja, jotka liittyvät suoraan ja läheisesti heidän omaan tutkimusalaansa. Laitoksella järjestetään suuri määrä jatkotason luentokursseja, joiden lisäksi jatko-opiskelijoille suositellaan osallistumista kesäkouluihin ja työpajoihin Suomessa ja ulkomailla.
Työpajat ja kesäkoulut luetaan hyväksi jatko-opinnoissa. Myös assistenttina toimiminen laitoksen fysiikan kursseilla palkitaan opintopisteillä. Opintopisteitä on mahdollista saada myös itseopiskelemalla aiheeseen liittyviä kirjoja ja katsausartikkeleita.
Suurin osa tohtoriohjelmasta koostuu jatko-opiskelijoiden henkilökohtaisten tutkimussuunnitelmien mukaisesti tekemästä tutkimuksesta. Tutustu teknillisen fysiikan laitoksen tutkimusryhmiin alla olevan linkin kautta.
Puolivälikatselmus koskee kaikkia teknillisen fysiikan laitoksen jatko-opiskelijoita, jotka ovat kirjoilla maisterin tutkinnon suorittaneina 1. tammikuuta 2013 jälkeen. Katselmus on pakollinen kokopäiväisille opiskelijoille ja siihen kannustetaan myös osa-aikaisia opiskelijoita (jälkimmäisessä tapauksessa määräajat on porrastettu).
Välikatsaus on tehtävä viimeistään 18 kuukauden kuluttua tohtorintutkinnon aloittamisesta. Huomaa, että kyseessä on samankaltainen määräaika kuin opintopisteiden suorittamisesta myönnettävän Aalto-bonuksen saamiseksi, joten voi olla järkevää aikaistaa välikatsausta hieman.
Huippuluokan tutkimusta
Teknillisen fysiikan laitos on saanut tunnustusta huippuluokan tutkimuksestaan monista ulkoisista rahoituslähteistä.
Stakeholder Advisory Board
Fysiikan opiskelijoiden Stakeholder Advisory Board on perustettu vuonna 2021. Sen tarkoituksena on tiivistää fysiikan opiskelijoiden ja yritysten välistä yhteyttä ja edistää valmistuvien uranäkymiä akateemisen maailman ulkopuolella. Stakeholder Advisory Board järjestää tapaamisia, retkiä yrityksiin ja vierailijaluentoja, joissa yritykset voivat kertoa tutkimus- ja kehitystoiminnastaan.
Advisory Boardiin kuuluvat seuraavat asiantuntijat ja yritykset, joista löytyy niin hyvin suuria kuin tuoreita spin-off -yrityksiä, ja työnkuvia tyypillisen fyysikon profiilin ulkopuolelta:
VTT: Sanna Arpiainen
IQM: Juha Vartiainen
Nordea: Jukka Sinisalo
Boco IP Oy Ab: Thomas Carlsson
Kaiku Health: Joel Lehikoinen
Granlund: Anna Koroljuk
- Julkaistu:
- Päivitetty: