Uutiset

Työharjoittelussa Tanskassa: lelusuunnittelijana LEGO Groupilla

Ryhmätyö ja leikkisä asenne innoittivat teollisen muotoilun maisteriopiskelija Joona Järvistä.
Joona Järvinen LEGO Group -pääkonttorin edessä

Teollisen muotoilun maisteriopiskelija Joona Järvinen haki LEGOlle työharjoitteluun jo vuonna 2019 juuri aloitettuaan maisteriopinnot CoID ohjelmassa. Hän eteni tuolloin haastatteluun saakka mutta ei tullut kuitenkaan valituksi. Seuraavana vuonna koronan vuoksi harjoittelupaikat eivät olleet mahdollisia. Nämä välivuodet olivat Joonan mukaan eduksi, sillä niiden aikana hän syvensi osaamistaan käyttäjälähtöisistä menetelmistä ja ryhmätyöskentelystä. Viimein vuonna 2022 Joona pääsi viiden kuukauden työharjoitteluun.

”Työskentelimme 3-4 viikon sprinteissä. Ensimmäiset päivät kuluivat lähtöaineiston sulattelemiseen ja kohdeikäryhmän tarpeiden ymmärtämiseen. Uusia konsepteja ideoitiin ryhmässä, ja usein jokainen esitti oman ehdotuksensa pikaisen rakennelman muodossa. Ensimmäiset mallit, joita kutsuttiin 'gray boxeiksi', eivät keskittyneet esteettisiin yksityiskohtiin eivätkä määritelleet, mihin tuotesarjaan ne mahdollisesti liittyisivät. Leikkikokemuksen luonnissa oli tärkeintä huomioida millaisia toimintoja uusi rakennelma mahdollistaisi, ja mitä mahdollisia elementtejä sitä varten tulisi kehittää”, Joona Järvinen kertoo.

Uusien lelujen suunnittelu edellyttää kykyä visioida mielenkiintoisia elämyksiä, jotka toteutetaan joko suunnittelemalla vaikuttavia rakennelmia tai uusia ominaisuuksia LEGO-palikoihin. Settien suunnittelu vaatii hahmotuskykyä sekä taitoa kommunikoida ideoita toisille, kun taas elementtisuunnittelussa keskitytään tarkkaan CAD-käyttöön ja prototyyppien luomiseen. 

“Kummassakin roolissa täytyy osata heittäytyä ja antaa hassujenkin ideoiden tulla esiin, unohtamatta leikkisää asennetta!”

"Täytyy osata heittäytyä ja antaa hassujenkin ideoiden tulla esiin, unohtamatta leikkisää asennetta!”

Joona Järvinen

Joona Järvisen kokemuksen mukaan LEGO-työ on ryhmätyötä. Oma taiteellinen ego kannattaa jättää sivuun, koska muuten tulee turhautumaan päätöksenteossa. Uudet ja rohkeat innovaatiot syntyvätkin useamman idean summasta.

”itse koin eniten kasvua ryhmätyötaitojen parissa. Useimmiten pohdin toimeksiantoja yksinäni, ja koetan saada oman ideani visualisoitua mahdollisimman tarkasti ja nopeasti. LEGOlla opin sanallistamaan ajatukseni aikaisemmassa vaiheessa. Näin kaikki ryhmän jäsenet olivat paremmin kärryillä siitä, minne kunkin ideat olivat suuntautumassa. Käytännössä se säästi aikaa, kun varhaisessa vaiheessa voidaan jo keskustella täsmennyksistä mihin suuntaan konsepteja tulisi viedä.”

Joonan mukaan LEGO Group on kulttuuriltaan hyvin ystävällinen ja rento. Luovaan työhön on helppoa saada inspiraatiota kampuksen suuresta LEGO-kirjastosta, jossa kaikki käytössä olevat elementit ovat saatavilla isoissa kirjahyllyissä. Joskus suunnittelijoiden oli myös mahdollisuus vierailla arkistossa, johon kaikki julkaistut legosetit on säilötty.

”LEGO Groupilla oli mahdollista ilmaista omaa luovuutta aivan uudella tasolla, ja toivonkin pääseväni työskentelemään siellä joskus tulevaisuudessa uudestaan”, Joona Järvinen sanoo.

The LEGO Group on vuonna 1932 perustettu perheyritys, joka on vuodesta 2015 ollut maailman suurin leluvalmistaja. LEGO Groupin pääkonttori sijaitsee Billundissa, Tanskassa. Yrityksellä on viisi pääkonttoria, 37 myyntitoimistoa, viisi valmistuspaikkaa ja yli 500 vähittäismyyntiliikettä ympäri maailmaa.

Aalto-yliopisto A Grid / Photo: Unto Rautio

Collaborative and Industrial Design - Design, Master of Arts (Art and Design)

Collaborative and Industrial Design (CoID) -pääaineen opintojen keskiössä on muotoilijan tehtävä yhteiskunnassa. Opiskelijat kehittävät taitoja, joiden ansiosta he voivat toimia muotoiluasiantuntijoina ja -johtajina, yrittäjinä ja innovoijina eri aloilla, yrityksissä, yhteisöissä, oppilaitoksissa ja julkisella sektorilla.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Catwalkilla kävelevä malli esittelee muotisuunnittelijan luomaa asua, katsojat istuvat katsomassa näytöstä
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Näytös24 oli luovuuden ja persoonallisuuden juhlaa

Aalto-yliopiston vuosittaisessa muotinäytöksessä jaettiin kaikkiaan seitsemän palkintoa muodin opiskelijoiden mallistoille ja projekteille. Palkintoperusteluissa korostuivat etenkin innovatiivisuus, korkea tekninen taso ja kestävyysarvot.
Noora Hautamäki
Opinnot Julkaistu:

Noora Hautamäki oli opiskelijavaihdossa Meksikossa ja kannustaa kaikkia lähtemään vaihtoon

Noora Hautamäki vietti puoli vuotta vaihdossa Meksikon Monterreyssa. Vaihtoaikansa jälkeen hän toimi vuoden Aallon vaihtoneuvojana ja toimii edelleen vapaaehtoisena vaihtojärjestössä, jonka kautta oli lukiovaihdossa.
Kuvassa näkyvät opiskelijat Anna Tran, Osama Nasir Iqbal ja Lana St t. James-Kautny Aalto-luentosalissa.
Opinnot Julkaistu:

Elämän tärkeät päätökset haltuun taloustaitojen avulla

Uusi Personal Finance -kurssi yhdistää viimeisintä tutkimustietoa käytännön esimerkkeihin, opettaa jokapäiväisessä elämässä tarvittavia taloustaitoja – ja auttaa toteuttamaan unelmia.
Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.