Öppna universitetets kontaktuppgifter
Ta kontakt!
Öppna universitetets kurser
Hitta ett sätt framåt för din framtid.
Du kan också komma igång genom att kolla in våra snabbanvisningar:
Kursanmälan görs i Sisu. Varje kursbeskrivning har en länk till Sisu som tar dig till anmälan till kursen i fråga. Följ anvisningarna för anmälan i kursbeskrivningen.
I kursbeskrivningen står det vanligtvis om det är obligatorisk närvaro på föreläsningarna. Om något är oklart kan du alltid kontakta kursens lärare. Språkkurser och annan smågruppsundervisning kräver att du deltar i den första föreläsningen, för att inte din plats ska gå vidare till någon annan. Om du är tvungen att vara borta första gången ska du meddela kursens lärare om detta i förväg.
Om du behöver vara borta från någon föreläsning till exempel på grund av sjukdom, och kursen har obligatorisk närvaro, ska du meddela läraren om din frånvaro och vid behov komma överens om ersättande uppgifter.
Vanligtvis ser du information om kursmaterialet på kursens sida i MyCourses. Alternativt informerar läraren om kursmaterialet separat. Som studerande vid Öppna universitetet kan du låna kursböcker på Aalto-universitetets bibliotek (lärcentret). Observera att det finns ett begränsat antal kursböcker, så se till att reservera eller låna böckerna i tid.
Du kan också leta efter böckerna till exempel på stadsbiblioteken i huvudstadsregionen eller på andra högskolors bibliotek.
Anvisningar för att skaffa bibliotekskort och låna material vid Aalto-universitetet
Om kursen inkluderar tentamina behöver du i regel inte anmäla dig separat till den första kurstentamen. Följ alltid de anvisningar du har fått på kursen när du anmäler dig till tentamen.
Boktentamina med självständiga studier är avgiftsbelagda och gäller endast för ett tentamenstillfälle.
Anmäl dig till omtentamina senast en vecka före tentamensdatumet. Se närmare anvisningar för hur du anmäler dig till tentamen och hur tentamen går till:
Bedömningen görs enligt skalan 0–5 eller skalan godkänd–underkänd. I den numeriska bedömningsskalan motsvarar 0 underkänd, 1 det lägsta godkända vitsordet och 5 det högsta möjliga vitsordet. Information om bedömningsskalan finns i kursbeskrivningen.
Läraren har 4 veckor på sig att bedöma prestationen från och med datumet för prestationen (tentamen eller inlämning av uppgift). Kontrollera resultatet i Sisu inom två veckor efter att kursresultatet har kommit. Om du upptäcker fel i resultatet, ta omedelbart kontakt med läraren.
Studieprestationerna förs in i studieregistersystemet Sisu. I Sisu kan du kontrollera dina studieprestationer och skriva ut ett elektroniskt verifierat utdrag. Uppgifterna om dina studieprestationer förs också över till Studieinfos tjänst Koski, som du kan logga in i med nätbankskoder.
Du kan också be om ett studieprestationsutdrag i pappersform från Öppna universitetets kansli. Ange i ditt meddelande på vilket språk du vill ha ditt utdrag (finska/svenska/engelska), hur många exemplar du behöver och till vilken adress utdraget ska skickas.
Den studerande har rätt att få information om bedömningsgrunderna för kursen och hur de har tillämpats på den studerandes studieprestationer. Information om bedömningsgrunderna ges alltid av kursens lärare.
Om du är missnöjd med bedömningen kan du begära rättelse av läraren. En begäran om rättelse av en studieprestation ska göras inom 14 dagar från den tidpunkt då den studerande har haft möjlighet att få information om resultatet av bedömningen samt tillämpningen av bedömningsgrunderna för egen del.
Närmare anvisningar:
Ungefär en vecka före kursens sista undervisningstillfälle får du vanligtvis en responsenkät till din e-post. Responslänken kan användas i ungefär tre veckor. Kontrollera svarstiden i e-postmeddelandet du fått.
Ditt namn kan inte sammankopplas med dina svar, men systemet registrerar att du har besvarat enkäten.
Öppna universitetet erbjuder många olika typer av stöd för de studerande. Läs mer nedan och ta vid behov kontakt med Öppna universitetet på adressen [email protected].
Du kan bekanta dig med innehållet på sidan studiekompetens som riktar sig till examensstuderande vid Aalto-universitetet. På denna sida hittar du tips gällande bland annat motivation och planering av studierna.
Som studerande vid Öppna universitetet kan du beviljas skäliga individuella studiearrangemang på hälsomässiga grunder. Den hälsomässiga orsaken kan vara till exempel läs- och skrivsvårigheter, sensorisk funktionsnedsättning, problem med den psykiska hälsan eller inlärningssvårigheter. Läs mer om individuella studiearrangemang:
Matikkastartti
På sidan Matikkastartti kan du repetera det centrala innehållet i gymnasiematematiken samt i kursen Differential- och integralkalkyl 1. Du hittar Matikkastartti på plattformen OpenLearning. Skapa först ett användarnamn och logga sedan in på Matikkastartti.
Skapa nytt användanamn (OpenLearning)
Matikkastartti (endast på finska)
Räknestuga
Aalto-universitetet erbjuder en räknestuga där studerande kan få hjälp med matematikkurser. Räknestugan finns i rum Y190c (Otsvängen 1, Esbo). Du kan även delta i räknestugan på distans, men i första hand erbjuds hjälp på plats. I räknestugan får du hjälp med matematikuppgifter av assistenter vid universitetet. I första hand riktar sig räknestugan till studerande som går grundkurser i matematik, men även studerande som går andra matematikkurser är välkomna. Se öppettider och närmare anvisningar:
De öppna universiteten ordnar gemensamma webbinarier om studiekompetens. Se information och länkar på opiskelutaidot.fi .
Opiskelutaidot.fi (på finska)
Behöver du hjälp med studieplanering? Funderar du på vad du ska studera till näst på Öppna universitetet? Beskriv kort i ditt meddelande vad du vill diskutera. Studierådgivningen gäller bara studiemöjligheterna vid Öppna universitetet. Du kan boka tid till Öppna universitetets studierådgivning via adressen [email protected]. För närvarande är studiehandledning endast tillgänglig på finska eller engelska.
Om du har frågor som gäller att söka in som examensstuderande kan du vända dig till Aalto-universitetets ansökningsservice: [email protected] .
Öppna universitetet erbjuder studierådgivning per telefon eller på Otnäs campus enligt separat överenskommelse. För närvarande är studiehandledning endast tillgänglig på finska eller engelska.
Nyyti ry främjar och stöder de studerandes psykiska välbefinnande och studieförmåga. Nyyti ry erbjuder olika evenemang, kurser och kamratstöd för studerande. Bekanta dig med Nyyti ry:
Nyyti ry
Nedan ser du förklaringar av de vanligaste termerna som används vid Öppna universitetet.
Utbildningshelhet som genomförs efter grundstudier. Ämnesstudier är studier på kandidatnivå.
Kurs: ett studieavsnitt som behandlar en innehållslig helhet. Kursens omfattning anges i studiepoäng. En kurs kan innehålla olika undervisningsformer och/eller självständiga studier.
MyCourses: en lärmiljö där alla kurser har egna arbetsytor. Här hittar du kursmaterial, uppgifter och övningar. Din information överförs till kursens arbetsyta i MyCourses ett dygn efter att du tagit i bruk ditt Aalto-användarkonto. Du ska logga in i MyCourses med ditt Aalto-användarkonto och genom multifaktorautentisering för att få tillgång till kurssidorna.
MyCourses
Studiehelhet: en helhet som består av flera kurser, till exempel ett biämne. En studiehelhet kan ingå i examen eller utgöra en separat helhet. Vid Öppna universitetet kan du genomföra olika biämneshelheter.
Biämnen vid Öppna universitetet (på finska)
Studierätt: rätten att delta i en eller flera kurser. Din studierätt vid Öppna universitetet är i kraft en viss tid. När studierätten upphör har du inte längre tillgång till Aalto-universitetets system (till exempel Aalto-användarkonto).
Studiepoäng (förkortat sp): Enhet som anger omfattningen av en studieprestation. En studiepoäng motsvarar en arbetsinsats på ungefär 27 timmar. I praktiken kan arbetsmängden som krävs för en studiepoäng variera mycket, t.ex. beroende på den studerandes färdigheter och tidigare kunskaper.
Det första studiehelhet som fungerar som grund för ämnesstudier. Grundstudier är studier på kandidatnivå.
Sisu: universitetets studieregistersystem. I Sisu kan du anmäla dig till kurser och se information om dina studier och studieprestationer. I Sisu kan du också skriva ut ett studieprestationsutdrag.
Sisu
Studiehelhet som genomförs efter ämnesstudier. Fördjupade studier är magisternivåns studier.
Tentamen: ett prov eller annan motsvarande studieprestation som vanligtvis utförs i slutet av kursen och som övervakas av universitetet. Läraren ger information om eventuella tentamina som ingår i kursen. För kurstentamen används ofta förkortningen KT i systemen.
Omtentamen: Utöver tentamen kan en kurs ha en eller flera omtentamina. Möjligheten till omtentamen anges alltid i kursbeskrivningen.
Mellantentamen: deltentamen i en kurs där hälften av kursinnehållet vanligtvis ingår i det första mellanprovet och den andra hälften i det andra mellanprovet. Läraren ger närmare information om eventuella mellantentamina.
Via länkarna nedan ser du mer information om studierna vid Öppna universitetet.
Genom länkarna nedan kan du hitta mer information om att studera vid Öppna universitetet.
Här kan du läsa om hur du anmäler dig till öppna universitetets kurser, hur du betalar kursavgifterna, hur du annullerar din anmälan och vilka regler du förbinder dig till när du anmäler dig.
Som studerande vid öppna universitetet kan du logga in i Aaltos elektroniska tjänster med ett eget Aalto-användar-ID.
Studerande vid öppna universitetet har rätt till skäliga individuella studiearrangemang.
Välkommen till campus! Se anvisningar nedan för att röra dig i lokalerna på campus.
Tentamensarrangörer, anmälan, scheman, salar, regler
Öppna universitetets tentamenssalar finns i Kandidatcentret på Otnäs campus, gatuadress: Otsvängen 1, Esbo. Du får vara högst 30 minuter sen till tentamen. Med andra ord släpps du inte in i tentamenssalen efter kl. 16.30. Du får avlägsna dig tidigast kl. 16.35. Observera att salarna kan ändras. Du behöver inte något passerkort för att ta dig till tentamenssalarna.
Var hittar jag mina kurs- och tentamensresultat från öppna universitetet? Hur beställer jag utdrag och intyg över mina studier vid öppna universitetet?
The language courses are defined by their the desired starting and target skill levels of the course participants in accordance with the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR) defined by the Council of Europe.
På denna sida finns information om hur studierna vid Öppna universitetet framskrider, från att du bekantar dig med kursutbudet till att du får dina studieprestationer registrerade.
Ta kontakt!
Hitta ett sätt framåt för din framtid.