Biämnen

Byggnadsteknik (biämne)

Kod:

ENG4010

Omfattning:

20–25 ECTS

Undervisningsplan:

2024–2026
2022–2024
2020–2022
Tidigare undervisningsplaner

Nivå:

Ämnestudier

Prestationsspråk:

Finska

Tema:

Människocentrerad byggd miljö
Material och hållbar användning av naturresurser

Målgrupp:

Alla studerande vid Aalto

Ansvarig lärare:

Jarkko Niiranen

Biämnets koordinator:

Annika Schultz

Institution som ordnar biämnet:

Institutionen för byggnadsteknik

Högskola:

Högskolan för ingenjörsvetenskaper

Förkunskaper:

Kontrollera i Sisu och/eller MyCourses vilka förkunskaper som gäller för kurserna inom biämnet.


Kvoter och begränsningar:

-

Ansökan:

Studerande som hör till målgruppen kan genomföra studier i biämnet utan ansökan. 

Byggnadsteknik är en klassisk bransch med mycket stor betydelse i dagens samhälle: rollen som produkter och tjänster i anknytning till den byggda miljön har i den globala klimatförändringen och urbaniseringen är synnerligen betydande – både vad gäller byggnader samt mark-, berg-, och vägbyggande. Byggnadsteknik, inklusive infrabyggande, har stor betydelse för ekonomin, eftersom dess andel i exporten och den inre marknaden är stor. Byggandets mål är en människonära och miljövänlig byggd miljö som i sin tur främjar välbefinnande.

I den moderna och forskningsbaserade undervisningen inom byggnadsteknik ligger fokus på användning och återvinning av jordmånens och berggrundens råvarutillgångar i enlighet med hållbar utveckling, innovativ planering, automation och robotik, planeringsmetoder som stöds av datorsimulering och virtuell verklighet samt digitala och energieffektiva produktionsprocesser.

Biämnet byggnadsteknik ger den studerande en mångsidig kännedom om planering, produktion, underhåll och återvinning av tekniska, teknologiska och teknisk-ekonomiska system i anknytning till byggnadsteknik. I de obligatoriska kurserna i mekanik lär sig den studerande att tillämpa byggnadsteknikens mest centrala fysikaliska lagbundenheter, modeller och analysmetoder. Genom att välja kurser inom materialteknik kan den studerande komplettera den teoretiska grunden med mer praktiska färdigheter gällande olika material. Genom att välja kurser inom konstruktionsteknik samt produktionsprocesser och -ekonomi inom byggande lär sig den studerande de viktigaste tekniska och ekonomiska processerna och arbetssätten inom byggbranschen. Genom att välja kurser i geologi, geoteknik och mineralutvinning får den studerande grundläggande kunskaper i jordmånens och berggrundens egenskaper och användningsområden inom samhällsbyggande.

Målgrupp: Biämnet är avsett för studerande inom det tekniska området vid Aalto-universitetet som inte studerar byggnadsteknik eller maskin- och byggnadsteknik som huvudämne. Studerande inom andra områden än det tekniska området ska kontrollera biämnets lämplighet med lärandetjänsterna vid den egna högskolan.

Detta biämne möjliggör också överflyttning. Se vilka principer som gäller för överflyttning till en annan högskola i sidans nedre hörn.

Kod Kurssen namn Sp Period
Obligatorisk      
RAK-C3012 Rakennustekniikan perusteet 5 IV-V
YYT-C2003 Georakentaminen ja kaivannaistuotanto 5 V
Välj 2-3 kurser. Om kursen över redan går till obligatorisk studier du kan välja mer från ner så att biämnet är 20-25 sp.      

KJR-C2004 eller

COE-C2004

Materiaalitekniikka eller

Materials Science and Engineering

5 III eller II
RAK-C3009 Rakennusmateriaalit 5 I
ENY-C2004 Geologia ja geomekaniikka 5 V

ENG-C1002 eller

COE-C1002

Statiikka eller

Statics

5 I eller II

EKO-C2001 eller

COE-C2007

Termodynamiikan ja lämmönsiirron perusteet eller

Basics of Thermodynamics and Heat Transfer

5 I-II eller III

ENG-C1003 eller

COE-C1003

Dynamiikka eller

Dynamics

5 IV eller V

KJR-C2001 eller

COE-C2001

Kiinteän aineen mekaniikan perusteet eller

Foundations of Solid Mechanics

5 IV-V eller II
RAK-C3013 Johdatus rakennesuunnitteluun 5 I
COE-C2002 Foundations of Continuum Mechanics 5 V
RAK-C3010 Rakennushankkeen johtaminen 5 III

Du hittar beskrivningarna av studieavsnitt i Sisu antingen genom din studieplan genom att välja studieavsnittet och klicka på studieavsnittets kod eller genom att söka med studieavsnittets kod eller namn. Du hittar arbetsmiljöerna av studieavsnitt i MyCourses antingen genom att söka eller efter anmälan under ”mina kurser”.

Tidigare undervisningsplaner

Ge respons på sidan

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: