Evenemang

Disputation inom Entreprenörskap, EM Carmelita Ginting-Carlström

Disputation från Aalto-universitetets handelshögskola, institutionen för ledarskapsstudier
Digitaalinen maalaus ruukkukukkista ikkunan vieressä

Avhandlingens titel: Bortom den Västerländska Arketypen: Intersektionalitet och Makt i Kvinnligt Entreprenörskap i ett Fattigdomssammanhang

Doktorand: Carmelita Ginting-Carlström

Opponent: Professor Helle Neergaard, Aarhus Universitet

Kustos: Associate Professor Myrto Chliova, Aalto-universitetets handelshögskola

Bortom den Västerländska Arketypen: Intersektionalitet och Makt i Kvinnligt Entreprenörskap i ett Fattigdomssammanhang

Den västerländska arketypen för kvinnors entreprenörskap, grundad i nyliberala värderingar, dominerar litteraturen om kvinnors entreprenörskap i fattigdomskontexter. Denna avhandling granskar kritiskt den tidigare litteraturen och belyser begränsningarna av en västerländsk arketyp som standard för kvinnors entreprenörskap och empowerment i fattigdomskontexter. Medan detta perspektiv framställer kvinnor som självständiga entreprenörer som övervinner utmaningar genom personlig handlingskraft, bortser det från de olika och komplexa verkligheter som kvinnor möter i icke-västerländska, fattigdomskontexter. 

Avhandlingen fokuserar på ett landsbygdssamhälle i Centrala Java, Indonesien, där kvinnors entreprenöriella aktiviteter är djupt påverkade av deras korsande identiteter—kön, social klass, etnicitet och religion—samt de lokala maktstrukturerna. Genom att använda feministisk teori om intersektionalitet utforskar avhandlingen hur dessa korsande identiteter formar kvinnors entreprenöriella upplevelser, och avslöjar hur de navigerar i ett nätverk av sociokulturella normer som ofta inte erkänner deras ekonomiska aktiviteter som legitima. Genom att integrera poststrukturalistisk feministisk teori, undersöker avhandlingen hur makt verkar genom språk (diskurs) i dessa sammanhang. Den utforskar hur kvinnliga entreprenörer förhandlar om sina flera identiteter och roller inom befintliga maktstrukturer, och skickligt utnyttjar diskurser grundade i lokal kultur och religiösa övertygelser för att rättfärdiga och legitimera sina entreprenöriella aktiviteter. 

Avhandlingen utmanar den dominerande västerländska arketypen för kvinnors entreprenörskap, och betonar vikten av att förstå de specifika sociokulturella kontexter i vilka kvinnor verkar. Den avslöjar en unik form av empowerment som avviker från den västerländska arketypen, där skicklig användning av diskursiva resurser härstammar från deras korsande identiteter och flytande, subjektiva positioner. Följaktligen ger avhandlingen teoretiska bidrag för en mer nyanserad förståelse av kvinnors entreprenörskap i fattigdomskontexter. Den ger också metodologiska och kritiska reflektioner kring forskning i fattigdomskontexter, och banar väg för en mer inkluderande typ av teoribildning inom forskning om kvinnors entreprenörskap.

Nyckelord: Kvinnligt entreprenörskap, Fattigdom, Poststrukturalistisk feministisk teori, Intersektionalitet, Diskurs

Avhandlingen är offentligt tillgänglig i elektronisk form 10 dagar före disputationen: https://aaltodoc.aalto.fi/doc_public/eonly/riiputus/

Kontakt information:
[email protected]

+46 705 091 244

Doktorsavhandlingar vid Aalto-universitetets handelshögskola: https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/50

Zoom snabbguide: https://www.aalto.fi/en/services/zoom-quick-guide

  • Publicerat:
  • Uppdaterad: