Forskning för hållbarhet
Vid Aalto-universitetet studerar vi många spännande hållbarhetsfrågor, till exempel hur man kan ge övergivna material en pånyttfödelse, skapa en rörelse mot mer hållbar energi och rörlighet och utveckla lösningar vid vattenbrist. Vi studerar innovationer för minskad fattigdom, delad ekonomi, klimatfinansiering och många andra frågor som gör att vi kan skapa praktiskt relevant och tvärvetenskaplig kunskap om spjutspetslösningar för hållbarhet.
Vi tror att samarbete och dialog mellan olika vetenskapliga områden och sociala aktörer är avgörande för att lösa komplexa hållbarhetsproblem.
Som vi uttrycker i Aalto-universitetets uppförandekod arbetar vi för att främja hållbarhet i vår undervisning, vårt forskningsinnehåll och våra resultat, liksom i våra forskningsprocesser och -rutiner.
Forskningsgrupper med fokus på hållbarhet
Forskningsgruppen SUB studerar innovativa affärsmodeller och överföringsmetoder som främjar en hållbar utveckling. SUB:s forskningsområden täcker energiöverföring, innovation för minskad fattigdom, nya organisationsformer för hållbarhet och studier av företagsansvar.
NODUS är en forskningsgrupp och ett öppet nätverk vid Institutionen för design som fokuserar på nya och framträdande teorier och metoder för systematisk implementering av design för hållbarhet.
Water & Development Research Group är en tvärvetenskaplig forskningsgrupp som fokuserar på sammankoppling inom vatten och utveckling liksom på forskning om integrerade vattensystem.
Aalto WiT (World in Transition) LAB är ett nätverk av forskare och projekt som fokuserar på motståndskraftiga samhällen, mänsklig bosättning, mänsklig arkitektur, miljömedvetenhet, förebyggande katastrofplanering, återuppbyggnad, samhällsengagemang och gräsrotsåtgärder.
Nätverket SAS är en forskningsplattform för att dela forskning och kunskap i syfte att bygga upp ett hållbart biobaserat samhälle.
Forskningsgruppen Fashion/Textile FUTURES har ett starkt fokus på hållbarhet och driver flera forskningsprojekt inom det ämnet.
Exempel på andra projekt inom hållbar utveckling
NPharvest fokuserar på forskning på näringsåtervinning från olika typer av flytande avfall, inklusive avloppsvatten, urin, lakvatten och septiskt avfall.
Syftet med workshopserien ”Bridging circular economy technologies and business models” var att besvara följande fråga: hur kan forskare från olika områden samarbeta mer effektivt för att tackla utmaningar som gäller cirkulär ekonomi?
Inom forskningsprojektet BioColour utvecklas nya metoder för produktion och användning av biobaserad färg.
Syftet med det mångvetenskapliga projektet FINIX är att utveckla ett hållbart system för produktion och konsumtion av textilier. I projektet sammanförs etablerade företag i olika storleksklasser och startupföretag inom såväl textil- och skogsindustrin som avfallsbehandling.
FinnCERES is a global competence centre, jointly formed by Aalto University and VTT Technical Research Centre of Finland in the area of materials bioeconomy.
Syftet med projektet Smartland är att i samarbete mellan forskning och praktik ta fram markanvändningspolitiska strategier för att styra stadsutvecklingen i en mer hållbar riktning.
Projektet ORSI syftar till att hitta lösningar på hur den offentliga förvaltningen kan styra välfärdsstaten i en mer hållbar riktning.
Under ledning av Aalto-universitetet strävar BATCircle-konsortiet efter att förbättra produktionsprocesserna i anslutning till gruvindustrin, metallindustrin och batterikemikalier.
Inom Valuebiomat utvecklas hållbara och förnybara material som binder kol i syfte att ersätta polymerer som är baserade på fossila råvaror.
Smart Otaniemi är ett innovationsekosystem som sammanför experter, företag, teknologier och pilotprojekt i syfte att utveckla smarta energilösningar.
Aalto Global Impact
Vi främjar och möjliggör Aalto-universitetets forskning och utbildning för en global, hållbar utveckling.
- Publicerat:
- Uppdaterad: