Högskolan för ingenjörsvetenskaper

Sysselsättningen bland utexaminerade från Högskolan för ingenjörsvetenskaper

Utexaminerade från Aalto-universitetets högskola för ingenjörsvetenskaper har mycket goda förutsättningar för att hitta jobb som motsvarar deras utbildning. På denna sida hittar du information om deras sysselsättning fem år efter utexamineringen samt om deras karriärutveckling.
Unto Rautio

Enkät för karriäruppföljning

Enkäten ingår i en riksomfattande karriäruppföljning som koordineras av Aarresaari, som är ett nätverk för universitetens arbetslivs- och karriärtjänster. I nätverket ingår 13 finländska universitet. Enkätundersökningen genomförs samtidigt vid alla universitet bland de som utexaminerades för fem år sedan. Resultaten som presenteras på denna sida grundar sig på data från enkäten som genomfördes 2023, där utexaminerade från 2018 deltog. 

De nationella resultaten av karriäruppföljningarna är offentliga och tillgängliga som PowerBI-rapporter i Undervisnings- och kulturministeriets statistiktjänst Vipunen. I Vipunen hittar du också annan information om sysselsättningen bland utexaminerade. Även Teknikens Akademikerförbund TEK undersöker yrkeskarriärer bland utexaminerade från Aalto-universitetet. Som nyutexaminerad kan du svara på enkäten om studier och arbetsliv på TEK:s webbplats

Utexaminerade är nöjda med sin examen och sysselsättning 

Utexaminerade från Högskolan för ingenjörsvetenskaper värdesätter sin examen och upplever också att arbetsgivarna värdesätter deras examen. Av de som svarade var 88 procent nöjda med sin examen i förhållande till sin karriär, 94 procent upplevde att arbetsgivaren värdesätter dem och 93 procent skulle rekommendera andra att avlägga en examen i ingenjörsvetenskaper.

Utifrån resultaten från karriäruppföljningen är situationen på arbetsmarknaden mycket god bland de som utexaminerades 2018 från Högskolan för ingenjörsvetenskaper. Av de som svarade var 97 procent antingen anställda eller företagare. Fem år efter utexamineringen tjänade de ungefär 4 800 euro i månaden (medellönen var 4 955 euro i månaden och medianlönen 4 800 euro i månaden). 

Stora företag och organisationer (med mer än 250 anställda) sysselsatte störst andel av experterna inom ingenjörsvetenskaperna. Av de svarande var 51 procent anställda på ett stort företag, 29 procent på ett litet eller medelstort företag, 9 procent vid ett universitet och 4 procent var företagare. De arbetade bland annat hos Afry, Aker Arctic Technology, Fira, Granlund, Helen, Konecranes, Lantmäteriverket, NCC, Neste, Outokumpu, Sweco, Ramboll och Trafikledsverket. 

Exempel på de vanligaste yrkesbenämningarna var projektchef, kvalitetschef, geoplanerare, mekanikplanerare, platschef, fastighetsanalytiker, miljöexpert, konsult och forskare. 

De utexaminerade ansåg att de viktigaste färdigheterna som krävdes i deras arbete var problemlösningsförmåga, förmåga att lära sig och anamma nya saker, analytisk och systematisk tankeförmåga, självständighet eller initiativtagande i arbetet samt samarbetsfärdigheter. 

Photo: Unto Rautio

Utexaminerade studenter från Aalto-universitetet i arbetslivet

Aalto-universitetets karriärtjänst följer karriärutveckling och arbetsmarknadssituationer för utexaminerade Aalto-studenter.

Samarbete
AaltoStudents

Karriärdesign för Aaltos studerande

Hur kan jag skapa en meningsfull karriär för mig själv? Det finns inte rätt eller fel sätt och vi hjälper dig att hitta din väg.

Career Design Lab
Opiskelijatuutoreita Insinööritieteiden korkeakoulun uusien opiskelijoiden tervetulotilaisuudessa.

Studier vid Högskolan för ingenjörsvetenskaper

För att trygga en hållbar framtid krävs nya lösningar inom maskintekniken, byggnadstekniken och den byggda miljön. Vid Högskolan för ingenjörsvetenskaper kan du utforma din studiestig på dessa områden enligt ditt intresse och utbilda dig till en skapare av hållbar framtid. Efter utexaminering från Högskolan för ingenjörsvetenskaper kan du arbeta som expert inom många olika samhälleligt betydelsefulla områden, såsom arktisk teknologi, marin teknik, hållbara byggda miljöer, mekatronik och material, mångvetenskaplig energiteknik samt systemdesign och produktionsteknik.

Högskolan för ingenjörsvetenskaper
  • Publicerat:
  • Uppdaterad: