ConWa Blog
A blog for the ConWa research update.
Differentiering av markvärde (eller "markränta") är centralt i de processer som omformar moderna städer. Teorin om den urbana tillväxtmaskinen (Urban Growth Machine, UGM) antyder att ekonomisk tillväxt tenderar att främja bildandet av stadspecifika tillväxtkoalitioner som överordnar annars pluralistiska intressen. Dessutom har finansialiseringen eller "tillgångsifieringen" av mark och fastigheter blivit ett omvälvande fenomen i städer globalt. Detta fenomen kallas för finansialiserade urbana tillväxtmaskiner (Financialized Urban Growth Machines, FUGM). Projektet syftar till att jämföra finansialiserade urbana tillväxtmaskiner i samtida europeiska städer, med fokus på hur dessa behandlar vattennära mark som en finansiell tillgång och en strategisk investering. Vidare undersöks om det finns en konflikt mellan investerings- och vinstdrivna markpolicys och inkluderingsdrivna sociala policys, eller om någon form av ny balans eftersträvas eller uppnås.
Projektet syftar till att skapa en förståelse för hur ideal och traditioner för social inkludering inom vattennära utveckling har utmanats och förändrats i den finansialiserade urbana tillväxtmaskinens era. Vilka variationer har uppstått och varför? Projektet betraktar social inkludering som socialt och politiskt deltagande samt tillgång till tjänster, bostäder och offentliga utrymmen.
1. Teoretisk syntetisering (ansvarig: Jani Vuolteenaho)
2. Koordination av fallstudier (ansvarig: Johanna Lilius)
3. Förhandlingar med beslutsfattare (ansvarig: Sampo Ruoppila)
4. Medborgerliga förhandlingar (ansvarig: Salla Jokela)
5. Social inkludering och dess förändring kopplat till vattennära utveckling (ansvarig: Markus Laine)
6. Spridning av resultat (ansvarig: Johanna Lilius)
Vi genomför fallstudier i stora städer i Finland samt i Stockholm, Köpenhamn och Bryssel.
Detta projekt undersöker de sociala inkluderingseffekterna då vattennära områden utvecklas. Tillvägagångssättet skiljer sig från tidigare studier, som ofta har fokuserat på synliga förändringar med en förmodan om att investeringar i vattennära områden ska gynna allmänheten genom en "trickle-down"-effekt, utan att i större utsträckning följa upp vilka som faktiskt drar nytta av omvandlingen. För att uppnå bestående samhällspåverkan fokuserar projektet specifikt på denna fråga genom att engagera olika medborgargrupper samt genom att uttrycka och tolka perspektiven från olika relevanta aktörer. Resultaten är användbara för beslutsfattare eftersom de erbjuder praktisk information och policyrekommendationer om hur finansialiserade urbana tillväxtmaskiner påverkar målen för social inkludering. På så sätt förbättrar forskningen förståelsen av dagens urbana policymaking och dess konsekvenser för social inkludering, vilket stödjer beslutsfattande och bidrar till utvecklingen av goda praktiker. Projektet utvecklar även en iterativ process för att använda AI-genererade visualiseringar för att framställa möjliga urbana framtider. Denna metod kan användas av beslutsfattare i olika planeringssammanhang. Dessutom främjar projektet internationellt kunskapsutbyte genom att undersöka fallstudier över landsgränser. Genom att publicera uppdateringar och förklaringar av aktuella utvecklingar via en offentlig blogg och via videor säkerställs att resultaten har både kortsiktiga och långsiktiga effekter.
När publikationer har offentliggjorts kommer relevanta länkar att listas här.
A blog for the ConWa research update.
Veronica Conte presents her research on urban politics and spatial development via two significant cases in Brussels and Milan.