Nyheter

Aalto-universitetet har på 10 år skapat ett kompetenskluster i världsklass

Aalto-universitetet har fört samman vetenskap, konst, teknik och ekonomi på Otnäs campus och hör nu till världstoppen inom sina fokusområden. Aalto firar sin 10-årsdag onsdagen den 8 januari 2020.
Aalto-yliopiston kampus
Otnäs campus har i snabb takt blivit ett samarbetskluster i världsklass. Högskolan för konst, design och arkitektur flyttade helt och hållet till Otnäs hösten 2018 och Handelshögskolan under början av 2019. Foto: Mika Huisman / Aalto-universitetet

Aalto-universitetet bildades år 2010 då Konstindustriella högskolan, Helsingfors handelshögskola och Tekniska högskolan slogs samman. Det nya universitetet fick en särskild nationell uppgift: att stärka innovationsförmågan i Finland med de metoder som forskningen, konsten och utbildningen erbjuder.

”Under tio års tid har vi blivit en föregångare inom våra fokusområden. Nyckeln till den här framgången är aaltoiternas inspirerade och målmedvetna göranden och vårt sätt att öppet verka tillsammans”, säger rektor Ilkka Niemelä

I områdesspecifika internationella jämförelser placerar sig Aaltos fokusområden redan högt: till exempel är området för konst och design på plats 7 i QS lista (plats 4 i Europa); telekommunikationsteknik är på plats 22 i ShanghaiRankings områdesspecifika jämförelse (plats 4 i Europa); datateknik är i US News-jämförelsen på plats 33 (plats 3 i Europa); ledarskap är på plats 32 i ShanghaiRanking (plats 7 i Europa); arkitektur/byggd miljö är på plats 42 i QS lista (plats 16 i Europa).

Aalto har tagit sig in bland de bästa universiteteten också i allmänna jämförelser (QS 134; Times Higher Education 184) och hör till världstoppen bland universitet som är under 50 år gamla (plats 9 i QS-jämförelsen).

Otnäs campus har blivit en knutpunkt för nätverk

Otnäs campus har i snabb takt blivit ett samarbetskluster i världsklass. Högskolan för konst, design och arkitektur flyttade helt och hållet till Otnäs hösten 2018 och Handelshögskolan under början av 2019.

Hjärtat för Aalto-universitetets företagssamarbeten finns i A Grid-centret, där Aalto Startup Center, en accelerator för startupföretag, och redan 140 företag och samfund verkar, såsom Europeiska rymdorganisationens (ESA) företagskuvös och Förenta nationernas tekniklaboratium.

”Vi på Aalto skapar lösningar på de stora utmaningarna i världen. För det här för framtiden viktiga arbetet har vi unika styrkor, utöver högklassig forskning, undervisning och innovationer: en äkta mångvetenskaplighet, en gemenskap som genererar nya perspektiv och en inspirerad, företagsam kultur”, säger Ilkka Niemelä.

Nyckeln till den här framgången är aaltoiternas inspirerade och målmedvetna göranden och vårt sätt att öppet verka tillsammans.

Rektor Ilkka Niemelä

Aalto medverkar i sex nätverk inom Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT), vilket betyder att Aalto-universitetet är ett ledande EIT-universitet. Nätverkens mål är att främja samarbete, entreprenörskap och nya idéer hos företag och undervisnings- och forskningsinstitut.

Aaltoiter utvecklar också innovationer i direkt samarbete med sina partner. Till exempel BatCircle-konsortiet, som leds av Aalto och Outotec och är sammanställt av företag och forskningsinstitut, ansvarar för hela EU:s strategiska planering av batteriåtervinning. Konsortiets mål är att Finland ska få en batterimarknad värd upp till 5 miljarder euro.

Framgångsberättelser från Aalto: från Slush till satelliter och textilrevolutioner
 

Aalto-universitetet har ända från början uppmuntrat och stött i synnerhet studerandedriven företagskultur. Aaltos studerande har haft en betydande roll i bland annat att Slush har blivit ett av Europas främsta startupevenemang. Aalto har även initierat ett stort antal forskningsbaserade startupföretag, såsom Iceye, som bygger världens minsta radarsatelliter, ElFys, som har revolutionerat hur man mäter ljus och IQM, som bygger kvantdatorer. Inom Aaltos ekosystem föds årligen 70–100 nya startupföretag. 

Många av de stora genombrotten skulle aldrig ha uppnåtts om det inte skulle ha varit för sammanslagningen av vetenskap, konst, teknik och ekonomi. Ett av dessa genombrott är Ioncell-metoden, som kom till tack vare samarbetet mellan Aalto och Helsingfors universitet. Metoden gör att man kan tillverka kvalitativa textilfibrer av trä och återvunna textilier, utan giftiga lösningsmedel. För tillfället håller man på att för full fart färdigställa en pilotproduktionslinje, med vilken Ioncell tar ett stort steg mot industriell produktion.

Enligt arbetslivsprofessor Pirjo Kääriäinen för samarbete mellan olika områden med sig enorma fördelar för materialforskningen på lång sikt. ”Vi här på Aalto har nu hela tillverkningskedjan för textilier, ända från tillverkning av fibrer till trådar, tyger och färdiga produkter”, säger Kääriäinen.

Elisa Mekler
"Aalto-universitetets rykte inom växelverkan mellan datorer och människor är bland de bästa i Europa", säger Elisa Mekler. Foto: Matti Ahlgren / Aalto-universitetet

Aaltos högklassiga forskning och undervisning lockar experter från hela världen till Otnäs. Andelen forskare, lärare och studerande vid Aalto-universitetet från utanför Finland har fördubblats på tio år. På basis av internationella jämförelser har Aalto stigit till ett av Kontinentaleuropas mest internationella universitet (på plats 50 i världen i Times Higher Educations jämförelse).

En av de nyare aaltoiterna är Elisa Mekler, biträdande professor vid institutionen för datateknik. Hon flyttade från Basel i Schweiz till Otnäs, lockad av den högklassiga forskningen.

”Aalto-universitetets rykte inom växelverkan mellan datorer och människor är bland de bästa i Europa. Det har alltid varit min önskan att ansluta mig till en institution som har en etablerad och stark närvaro inom mitt forskningsområde”, säger Mekler.

Kontaktuppgifter:

Rektor Ilkka Niemelä
[email protected]

  • Publicerat:
  • Uppdaterad:

Läs fler nyheter

Kulkutunnisteen lukija
Campus, Undantagssituationer, Universitetet Publicerat:

Korta avbrott i passerkort och dörrars funktion

Systemuppdateringen orsakar korta avbrott i passerkortens funktion under vecka 51 (16–20.12.2024).
Personen arbetar vid en dator. På bordet finns en öppen bok och en padi. Foto: Kalle Kataila.
Forskning och konst Publicerat:

Det visuella utseendet på Aalto-universitetets publikationsserie förnyas

I och med uppdateringen får publikationsserierna nya omslagsmodeller. Antalet publikationsserier och beställning av publikationer kommer också att ändras.
Marcus Wallenbergin säätiön puheenjohtaja Paul Ehrnrooth
Universitetet Publicerat:

Bergsrådet Marcus Wallenbergs Stiftelse stödjer inrättandet av professurer vid Svenska handelshögskolan och Aalto-universitetets handelshögskola

För att fira sitt 50-årsjubileum har Marcus Wallenbergs Stiftelse för Företagsekonomisk Forskning beslutat att stödja inrättandet av två professurer. Dessutom meddelar stiftelsen att den kommer att öka sitt årliga stöd till doktorandprogrammet Kataja avsevärt.
Kampuksen uudet ulkokalusteet
Campus, Studier Publicerat:

Rösta på den bästa idén! Hur använder vi 14 000 euro för att främja studenternas välbefinnande?

Hösten 2024 fick studenterna komma med idéer om hur universitetet borde använda 14 000 euro för att förbättra studenternas välbefinnande på campus. Nu är det dags att rösta fram den bästa idén för genomförande under våren 2025.