Campus stiger in i en ny tid
I nästantre års tid har hjärtat av Otnäs dominerats av ett enormt bygge som i september 2018 nästan helt har skalat av sig sina stängsel. Merparten av den splitternya byggnadshelheten har tagits i bruk, och vid årsskiftet kommer även de sista lokalerna att stå klara.
Det nya kvarteret består av tre byggnader som står i nära förbindelse med varandra: Väre, finska handelshögskolan Kauppakorkeakoulu och köpcentret A Bloc, som också har en ingång till Aalto-universitetets metrostation. Alla har egna huvudentréer och adresser.
Alvar Aaltos märkesbyggnader fick en ny granne
Den fyra våningar höga byggnadshelheten i rödtegel sitter utmärkt i Otnäs framtoning och arkitektur. Helheten består av rektangulära moduler, vars linjer har ritats så att de noga följer koordinatsystemet i Aaltos närbelägna märkesbyggnader, Kandidatcentret och Harald Herlin-lärcentret.
En internationell arkitekttävling om campus hjärta ordnades 2012–2013. Till vinnare utsågs bidraget från Verstas Arkkitehdit, som betecknades som fräscht, klart och framträdande. Till det vinnande bidragets starka sidor hör att lokalerna är flexibla och kan ändras enligt växlande behov och lokallösningar. Användarvänlighet och hållbar utveckling var något som tävlingsarrangörerna framhöll redan i tävlingsprogrammet.
Nu produceras följaktligen energin för nästan hela komplexet med solpaneler och jordvärme. Den första av de nya byggnaderna som öppnades var köpcentret A Bloc intill metrostationens ingång. Det erbjuder mångsidiga tjänster för alla som rör sig i området: bland annat kaféer, restauranger och motionstjänster.
Aalto-universitetets första egna affär öppnade i augusti. Aalto University Shop säljer både universitetets publikationer och produkter som är formgivna av studerande.
De nya byggnaderna hyser också flera bestående offentliga konstverk i enlighet med den enprocentsprincip som Aalto-universitetet iakttagit vid bygget. Alla konstnärer har ett band till universitetet via antingen studier eller arbete. De växlande utställningarna i gallerierna och utställningslokalerna presenterar också konst skapad av studerandena.
Hela gemenskapen deltog i planeringen
Nybyggnaden Väre för Högskolan för konst, design och arkitektur öppnades i september 2018. Den innehåller verkstäder, studior, rum för smågrupper, undervisnings- och kontorsrum, lokaler för själständigt arbete samt platser för vistelse och möten.
Väres huvudingång vetter mot en luftig entréhall. Breda trappor i trä leder upp till verkstädernas värld som sjuder av aktivitet och där man kan följa med arbetet genom glasväggar.
Under tiotals år var största delen av verksamheten vid Högskolan för konst, design och arkitektur förlagd till en tidigare fabriksfastighet i Arabia i Helsingfors.
– Flytten till Otnäs och nybyggnadsprojektet förbereddes omsorgsfullt med hela gemenskapens enade krafter och vi har velat säkerställa att slutanvändarnas synpunkter tas i beaktande, säger projektchef Sari Dhima.
– Från 2012 har vi haft ett tjugotal användarverkstäder, där studerande, personal och våra samarbetspartner har fått berätta om sina önskemål i fråga om de nya lokalerna.
Huset är flexibelt till sina utrymmen. Förutom trapporna, yttre väggarna och toaletterna kan allt ställas om för att passa användarnas behov.
Formgivaren måste också lära sig konkreti
Undervisningen av konst- och designämnen kräver stort fysiskt utrymme, och det sker fortsättningsvis i den nya byggnaden, men på ett mer effektivt sätt.
– Lokalerna är flexibla och kan ändras: möbleringen kan flyttas och belysningen kan justeras. Tack vare att lokalerna är modulära kan man vid behov lägga till eller ta bort mellanväggar i efterskott. Ingen institution har egna studior utan till exempel de här lokalerna, som är avsedda för planering och bygge av modeller eller mönster, är i gemensam användning, säger Dhima.
Datorbaserad design är förvisso dagens melodi och nödvändigt, men det behövs ändå verkstäder för att testa designlösningars funktionalitet; materialtester och framställningen av prototyper och gestaltmodeller.
– Formgivaren måste förstå sig på konkreti för att kunna gestalta en fungerande lösning. Verkstads- och studiolokaler av hög klass gör det möjligt att kombinera hantverk och tänkande, teori och praktik. De är Aaltos fördel i ett internationellt perspektiv, och dem vill vi hålla fast vid, säger Dhima.
Den nya byggnaden för samman handelshögskolan
Den finska handelshögskolans magisterstuderande, doktorander och personal flyttar från sitt anrika campus i Tölö till den nya byggnaden i februari 2019. Kandidatstuderandena har acklimatiserat sig i Otnäs redan i några års tid.
I den första av de fyra våningarna finns en restaurang och en vinbar, ett kafé samt undervisningslokaler. I de övre våningarna finns bland annat en learning hub-lokal för studerande, mötes- och grupprum samt institutionernas och personalens lokaler.
Inredningen har tagit fasta på Kauppakorkeakoulus egen anda, inspirerad av högskolans historia och det tidigare byggnadens arkitektur: här finns mycket trä och återkommande ornament.
Planeringen av handelshögskolans nya lokaler har varit lyhörd för användarnas behov, och både personal, studerande och även alumner har deltagit i den.
– De nya lokalerna och den nya tekniken ger fina möjligheter att utveckla undervisningen. Vi lotsade fram tekniklösningar redan i Tölö och tar i den nya byggnaden i bruk de alternativ som konstaterades vara bra, säger Perttu Kähäri, som leder handelshögskoleprojektet.
– Det är jättefint att vi nu kommer med i det gemensamma campuset och blir allt mer integrerade i Aalto-gemenskapen. Handelshögskolans verksamhet handlar i grund och botten om människor och växelverkan, och det här har vi velat att syns i de nya lokalerna, säger Kähäri.
I Väre-huset och handelshögskolans byggnad finns undervisnings- och forskningsrum samt tjänster som bägge högskolor har tillgång till. Bland de första att flytta in i de gemensamma lokalerna var Aaltos branschöverskridande magisterprogram International Design Business Management och Creative Sustainability.
A Bloc – campusets nya köpcentrum
Otnäsfick med en gång ett stort urval nya tjänster när det nya köpcentret A Bloc öppnade i slutet av augusti 2018. A Bloc ligger alldeles i hjärtat av campus vid livliga trafikleder; i samma kvarter finns ingången till Aalto-universitetets metrostation, Väre och finska handelshögskolan.
I centret finns koncept som tagits fram speciellt för Otnäsområdet, som Who the xxxx is Alice, som serverar drinkar och napolitansk pizza samt Clas Ohlsons nya konceptbutik Lab Store.
I A Bloc finns dessutom gott om restauranger, kaféer, affärer och andra tjänster för alla som rör sig på området. Affärerna och restaurangerna betjänar från morgon till kväll på både vardagar och veckoslut.
– Jag är övertygad om att A Bloc kommer att bli en plats med genuin Aalto-stämning, där alla från universitetsgemenskapen vill fördriva tid och möta varandra, säger fastighetsplaceringsdirektör Eetu Ristaniemi vid Aalto-universitetsfastigheter.
Text: Eeva Lehtinen
Artikeln publicerades ursprungligen i december 2018 på Aalto-universitetets campus tidningen.
Aalto-universitetets campus tidning
Otnäs har under åren utvecklats till ett alltmer levande och öppet kollektiv – till ett helt unikt ställe i Europa. De senaste förnyelserna har gjort vårt campus till ett hem för hela Aalto-samfundet.
- Publicerat:
- Uppdaterad: