”Fukt och el går inte bra ihop, så utrustningen var i rätt dåligt skick. Till exempel har alla ledningar, fartygsljusen, innebelysningen, vindsensorerna och radioapparaturen förnyats. Jag har hjälpt vår elektriker i installationsarbetet för att lära känna båten och veta vad som ska göras i eventuella problemsituationer”, säger Eklund.
Utöver reparationsarbetena har Galiana också fått ny utrustning så att teamet ska klara sig så bra som möjligt till havs. Det handlar till exempel om en hydro- och vindgenerator för elproduktion, ett par värmeanordningar och en apparat som gör havsvatten drickbart.
Flexibla universitetsstudier har möjliggjort fritidshobbyn
Utöver att iståndsätta båten och att slipa seglingskunnandet har teamet förberett sig på utmaningar som gäller orken och sociala situationer. Eklund säger att veckorna till havs sannolikt innebär trötthet, längtan efter nära och kära samt socialt knepiga lägen.
”Vi har tränat mycket på samarbete och vi är väl sammansvetsade”, säger Eklund.
Enligt Eklund har förberedelserna krävt överraskande mycket tid. Utöver fixandet med båten har teamet deltagit i säkerhetsövningar och första hjälpen-utbildning. De har också ordnat företagsseglatser för sponsorerna och presskonferenser.
”Arbetsmängden varierar från vecka till vecka, och därför är det härligt att studierna vid Aalto är så fria och på studentens eget ansvar. Jag kan delta i verksamhet som rör projektet då sådan ordnas, och annars sköter jag studierna. Studierna och tävlingsförberedelserna har varit en ganska fungerande helhet, även om jag inte riktigt uppnår den heltidsstudietakt som Aalto önskar.”
Efter en arbetsdryg vardag kommer sju månader till havs att vara en stor livsomställning, och Eklund har inte just några planer för tiden efter tävlingen.
”Jag väntar på att komma tillbaka och börja från tomt bord”, berättar Eklund.
Vill du hålla dig uppdaterad om Tapio Lehtinen Sailing-teamets förberedelser och seglats? Följ dem på Facebook och LinkedIn.