KiViTa - ökade möjligheter för språk- och kommunikationsstudier
KiViTa-projektet har bidragit till att erbjuda ett brett utbud av inlärningsmöjligheter när både antalet internationella studerande och antalet högskolor som tar emot dem samtidigt växer kraftigt i huvudstadsregionen. Den växande internationella arbetskraften och undervisningen av mångkulturella grupper på ett främmande språk kräver utveckling och förnyelse av språk- och kommunikationsstudier vid högskolorna i huvudstadsregionen.
Universiteten i huvudstadregionen har svarat på dessa behov genom KiViTa-projektet, som har främjat gemensam språk- och kommunikationsundervisning. Ett brett utbud av gränsöverskridande undervisningsmöjligheter har bidragit till att locka internationella talanger, stödja rekryteringen av internationella studenter och personal, stärka det nationella språkbeståndet och att öka språk- och kommunikationsfärdigheterna. Projektet genomfördes av Aalto-universitetet, Helsingfors universitet, Konstuniversitetet och Hanken svenska handelshögskolan. Deras gemensamma utbud har riktat sig till alla högre utbildningsinstitutioner i Helsingforsregionen.
Petri Suomala, vicerektor för utbildning vid Aalto-universitetet, ser främjandet av samarbete inom språkundervisning mellan universiteten som ett mycket meningsfullt och praktiskt sätt att erbjuda språk- och kommunikationsundervisning till ett bredare spektrum av målgrupper och stödja utvecklingen av varje universitets verksamhet.
"Genom samarbete och gemensam utveckling av språkundervisningen kan vi bygga vidare på varje institutions styrkor. I bästa fall gör samarbetet inom språkundervisning mellan lärosäten det lättare att undervisa ett växande antal studenter. På så sätt bidrar samarbetet också till de strategiska målen för hållbar tillväxt inom högskoleutbildningen", säger vicerektor Suomala och beskriver målen för projektet.
Samarbetet har bidragit till smidiga studier, integration i samhället och utveckling av undervisningen
Samarbetet inom språk- och kommunikationsundervisningen har gett ett mer flexibelt och mångsidigt språkutbud för alla högskolestuderande i huvudstadsregionen. Samarbete inom språk- och kommunikationsundervisning har stött också arbetskraftsinvandring.
"Projektet har lagt särskild vikt på möjligheterna för internationella akademiker att lära sig Finlands nationella språk. Jag anser att det är viktigt att KiViTa-projektet har erbjudit forskningsbaserad språk-, kommunikations- och kulturutbildning för internationella experter i huvudstadsregionen, och har därmed hjälpt dem att integrera sig i det finska samhället", betonar Marjo Kaartinen, vicerektor för utbildning vid Konstuniversitetet.
Samarbetsprojektet har betonat flerspråkig vetenskaplig och professionell kommunikation vid sidan av inhemska språk samt språk som det undervisas mindre i. Samarbetet har utvecklat både språk- och kommunikationsundervisning och pedagogiska metoder som har tagit hänsyn till behoven hos olika utbildningssektorer och kontinuerliga inlärare. Genom projektet har högre utbildningsinstitutioner utvecklat flexibel hybrid- och digital pedagogik för livslångt lärande och framtida kompetensbehov.
Projektets första språk- och kommunikationskurser för universitetsstudenter inleddes i januari 2024 och även ännu på hösten 2024 ordnas det flera KiViTa-kurser. Alla studenter anmäler sig till kurserna via Opintopolku. Till personalkursen sker anmälningen via Helsingfors universitets Moodlesida.
Kurserna är i princip online och multimodala, så flexibelt deltagande från olika universitet är enkelt. För kursutbud, anmälningsinstruktioner och kontaktuppgifter, vänligen besök projektets webbplats: kivita.fi